Split
Renesansa
16.4.2015. 4:43:18h
Splitska gradska luka će do ljeta 2016. biti biser Mediterana
Kamene gromade za izgradnju nasipa koji će štititi vanjske vezove na lukobranu deponirane su u Gradskoj luci pokraj nekadašnje vinarije i upravne zgrade “Dalmacijavina”.
/ freepix.biz

Kamene gromade za izgradnju nasipa koji će štititi vanjske vezove na lukobranu deponirane su u Gradskoj luci pokraj nekadašnje vinarije i upravne zgrade “Dalmacijavina”.

Kameno “brdo” podsjetnik je na obećanje Lučke uprave Split da će na zapadnom vanjskom vezu najveći kruzeri pristajati već na ljeto 2016. godine.

Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave, kaže da prva faza projekta obuhvaća izgradnju zapadnog, dužeg veza, graničnog prijelaza za putnike, te izgradnju utvrdice na lukobranu i rekonstrukciju svjetionika na “glavi” Đige.

Radovi su počeli prošlog ljeta i biti će završeni krajem ove godine.

– Za prihvat najvećih brodova na kružnim putovanjima, zapadni vez biti će spreman do ljeta iduće godine. Tada će biti završena i druga faza projekta u kojoj se gradi istočni vez – ističe Blaževski.

Najveći projekt u povijesti luke vrijedan je 23,3 milijuna eura i financira se kreditom Europske banke za obnovu i razvoj koji će vraćati krovna lučka ustanova i država. Uz to, Lučka uprava do ovog ljeta planira završiti niz popratnih projekata koje financira vlastitim sredstvima, pa je središnje pristanište kod zgrade putničkog terminala sada jedno veliko gradilište.

Radnici “Pomgrad inženjeringa”, “Cestara” i partnerskih tvrtki sada obavljaju radove na novoj prometnoj regulaciji, uz koju će biti postavljena nova javna rasvjeta sa štednim žaruljama, vrijedna 400.000 kuna, a još 190.000 kuna uloženo je u rekonstrukciju vodovodne mreže na vezu 27, smještenom ispred zgrade propalog “Jadran Ribolova”.

Na vezu 20, gdje pristaju “Jadrolinijini” trajekti na najfrekventnijoj pruzi prema Supetru, uložena su gotovo 3 milijuna kuna za novu suvremenu “rampu” koja bi uskoro trebala dobiti uporabnu dozvolu.

Ravnatelj Blaževski najavljuje i ulaganje 600.000 kuna u rekonstrukciju obalnog zida na središnjem pristaništu gdje će se zamijeniti prve “rampe” za pristajanje trajekata, postavljene prije 40 godina. Još 600.000 kuna ulaže se u obnovu postojećeg kanalizacijskog sustava.

Izgradnju vanjskih vezova pratit će rekonstrukcija i prilagođavanje putničkog terminala za uvjete schengenskoga graničnog režima, te za ostale sadržaje poput agencija, mjenjačnica, restorana, hotela...

Među ostalim, rekonstruirat će se nekadašnja tvornica pića podno Katalinića briga koju je bivša uprava “Dalmacijavina“ predala državi jer se nalazi na pomorskom dobru.

Prema riječima našeg sugovornika, radi se o prestižnoj lokaciji za kongresni turizam, te za vrhunske ugostiteljske i druge komercijalne sadržaje.

– Tijekom ove godine raspisat ćemo natječaj za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju cijelog pojasa, a sljedeće godine i natječaj za koncesionara – zaključuje Blaževski.

Piše: Tanja Gattin Zebić,
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved