Šibenik
Biciklizam
2.4.2015. 3:27:42h
Šibenik je grad s prvim sustavom javnih bicikala u Dalmaciji
Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala.
Schristia / flickr.com

Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala. Primjer Šibenika već ovoga ljeta mogao bi slijediti i grad Zadar koji je također raspisao natječaj za nabavu opreme. I tu ova pozitivna priča ne staje jer će ovo ljeto i u Gospiću osvanuti nextbike. Nextbike sustav javnih bicikala u Zagrebu i Šibeniku trenutno broji 6.500 registriranih korisnika koji su zajedno pedalirali više od 130.000km. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona. Korisnik koji se registrira u jednom gradu, nextbike bicikle može koristiti u više od 80 gradova u svijetu!
Danas je kod Nextbike stanice ispred Gradske knjižnice svečano pušten u rad sustav javnih bicikala u našem gradu. Konferenciji za medije i probnoj vožnji prisustvovali su gradonačelnik grada Šibenika, dr. Željko Burić, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole i predstavnici grada. Nakon uspješno provednog pilot projekta tijekom kojega je registrirano više od 1000 korisnika ovog cjenovno najpovoljnijeg i najzelenijeg sustava gradskog prijevoza, Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je uveo sustav javnih bicikala, a Nextbike je jedan od vodećih pružatelja ove usluge i prisutan je u više od 80 gradova u svijetu.

Nextbike stanice od danas su dostupne na četiri lokacije koje je Grad Šibenik defiinirao sukladno rezultatima pilot projekta. To su Poljana, Gat Krka, Šubićevac i Baldekin. Moguće je naknadno premještanje stanica na druge lokacije za koje se pokaže da bi mogle imati dovoljno korisnika.

"Izuzetno smo ponosni što je upravo Krešimirov grad stekao ovu titulu jer su projekti poput ovoga u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije, a također i sa vizijom i planovima Gradske uprave vezanima uz održivi razvoj. Dobri rezultati pilot projekta ostavljaju bez riječi i najveće skeptike, a uvođenjem sustava javnih bicikala Šibenik se sada trajno pozicionira na mapi najpoželjnijih cikloturističkih destinacija na Jadranu. Istovremeno unapređujemo javni prijevoz u gradu Šibeniku čime se podiže i kvaliteta života naših sugrađana. Naš krajnji cilj je integrirani javni prijevoz koji bi u skoroj budućnosti objedinio prijevoz autobusima, električnim brodicama, taxi službama i javnim biciklima uz unapređenje prometne infrastrukture. Šibenik se strateški odredio kao grad turizma i zelenih industrija. Uz našu predivnu šetnicu, Nextbike sustav javnih bicikala predstavlja još jedan kvalitetan korak ka ostvarenju tog cilja na ponos svih naših sugrađana i s pozitivnim učincima na zaštitu okoliša, naše zdravlje i općenito kvalitetu života u gradu. Zahvaljujemo tvrtki Sustav javnih bicikala koja je ispunila i nadmašila sva naša očekivanja po pitanju cijene i kvalitete ponude. Također bih želio zahvaliti na podršci koju je ovaj projekt dobio od Vipneta i Technomarketa koji ulaganjem u vrlo atraktivan i inovativan oblik oglašavanja na javnim biciklima pokazuju svoju društvenu odgovornost i brigu za lokalnu zajednicu jer se prihodima od oglašavanja pokriva veći dio troškova održavanja sustava i samim time se ostvaruju znatne uštede u gradskom proračunu", izjavio je šibenski gradonačelnik, dr. Željko Burić.

"Pilot projekt je bila prilika koju nismo željeli iznevjeriti jer ovaj grad zaslužuje najbolje. I dalje ćemo se truditi biti dostojni dobre priče koja se u Šibeniku stvara ponajprije zahvaljujući mladom timu u Gradskoj upravi s jasnom vizijom razvoja grada. Ističemo da uz kreditne kartice korisnici sustava imaju mogućnost plaćanja SMS-om koje smo razvili u suradnji s našim partnerskim tvrtkama, a to su Vipnet i Trilix. Od danas je usluga plaćanja SMS-om dostupna i svim korisnicima Hrvatskog Telekoma. Također, od danas za Šibenčane vrijedi i znatno povoljniji tarifni model koji se već primjenjuje u Zagrebu, a uskoro nas očekujte i u drugim gradovima u Hrvatskoj. Sustav javnih bicikala potiče i druge projekte u Šibeniku koji pomažu unapređenje biciklističke kulture, turističke ponude te ekološke osviještenosti. Jučer smo privatnim iznajmljivačima predstavili Bed & Bike koncept, inovativni spoj privatnog smještaja uz koji se gostima nudi cjenovno najpovoljniji, a pritom najzabavniji i "najzeleniji" način prijevoza pri čemu na dva kotača uživaju u najljepšim šibenskim prizorima.", rekao nam je Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala d.o.o.

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju Šibenik kao poželjnu cikloturističku destinaciju, produljuju sezonu i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Po uzoru na mnoge svjetske gradove i Šibenčani će od sutra moći primjerice do knjižnice doći biciklom. Svi bicikli opremljeni su automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Kako biste unajmili bicikl, potrebno je obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice http://www.nextbike.hr/hr/sibenik/ na kojoj možete naći kratke upute, a na raspolaganju vam je i call centar koji rad svaki dan od 06:00 do 22:00 sati, uključujući i vikende i blagdane. Aktivacija računa stajat će vas 79 kuna i taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao "kredit" za iznajmljivanje bicikala pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta besplatno, a jasno je da se u Šibeniku put između dvije najudaljenije točke u gradu bez problema može savladati u tom vremenu. U praksi se pokazalo, kako u Zagrebu, tako i u drugim europskim gradovima, da takav tarifni model osigurava cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju sve navedene dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza.

Pozivamo sve građane da se pridruže akciji koja je krenula još u fazi pilot projekta. Aktivirajte svoj nextbike korisnički račun na http://www.nextbike.hr/hr/sibenik/ i pomozite zbrinjavanju beskućnika, a uz to na poklon dobivate i dodatnih 79 kn na svom nextbike računu.

Bicikli su dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 4 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje. Ukoliko niste skloni Internetu ili nemate vremena proučavati upute, dodatne informacije potražite u Turističko-informativnom centru na rivi, u agencijama Nik i Magtours, u poslovnici Autotransporta ili nazovite nextbike službu za korisnike svaki dan između 06:00 i 22:00 sati na 01 777 6534.

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Šibeniku mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine. Licencirani je partner i ekskluzivni zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja je prisutna u više od 80 gradova u 14 država na 4 kontinenta. Sustav javnih bicikala korisnicima omogućuje brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza uz slogan: "Sjedni i vozi!". Sustav javnih bicikala niže priznanja za svoj rad. U ožujku je primio Zlatni indeks. Naime, prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva 2014. godine, a ove je godine dobio i nagradu za najbolju marketinšku kampanju u tom "zelenom" okruženju i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Jedna u nizu nagrada je nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koja je tvrtki Sustav javnih bicikala dodijeljena u društvu velikih imena poput Ericsson Nikole Tesle, Siemensa, Biovege i drugih renomiranih tvrtki.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved