Pula, Zadar
Pula - Zadar
16.3.2014. 9:23:05h
Država neće sufinancirati brodsku liniju Pula - Zadar
Državna agencija za obalni linijski pomorski promet više neće sufinancirati brzobrodsku katamaransku vezu između Pule, liburnijskih otoka i Zadra, izvijestio nas je ravnatelj agencije kapetan Ivan Franičević.
N. Lazarević / glasistre.hr

Državna agencija za obalni linijski pomorski promet više neće sufinancirati brzobrodsku katamaransku vezu između Pule, liburnijskih otoka i Zadra, izvijestio nas je ravnatelj agencije kapetan Ivan Franičević.

Po njegovim riječima, održavanje te linije zbog izmjena pozitivnih propisa i prihvaćanja pravne stečevine Europske unije više ne može financirati Agencija za obalni linijski pomorski promet iz dijela proračuna za financiranje redovitog javnog prijevoza pa tako za nju ne mogu niti raspisati natječaj, niti odabrati brodara koji bi liniju održavao.

- Sezonske linije se ne koriste u cilju trajnog i redovitog povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, a Agencija može financirati samo one linije koje na razini cijele godine, dakle 12 mjeseci godišnje, povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno.

Osim toga, pravo Europske unije ne smatra sezonske linije redovnima, pa na takvim linijama ne može postojati obveza javne usluge, a upravo je obveza javne usluge preduvjet za isplatu naknade.

Međutim, zakonom je propisano i da povremeni prijevoz putnika kao sastavni dio turističke usluge organiziraju pravne i fizičke osobe prema propisima kojima se ureduje pružanje usluga u turizmu kao i da pravne i fizičke osobe organiziraju povremeni prijevoz svojih djelatnika za svoje potrebe, govori nam Franičević.

- To znači da nema zapreke da brodar koji to želi može održavati neku sezonsku liniju pod komercijalnim uvjetima.

Piše: C. B. GALIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved