Split
Odlični rezultati
23.2.2015. 6:04:58h
Jedna cijela Hrvatska lani prošla kroz splitsku Gradsku luku
Kad se zbroje sve brojke prošle 2014. godine, a usprkos gospodarskoj krizi i recesiji koja drma cijelu Europu, u Lučkoj upravi Split imaju i više nego dobre razloge da zadovoljno trljaju rukama.
Nick Cope / flickr.com

Kad se zbroje sve brojke prošle 2014. godine, a usprkos gospodarskoj krizi i recesiji koja drma cijelu Europu, u Lučkoj upravi Split imaju i više nego dobre razloge da zadovoljno trljaju rukama. Naime, u prošloj poslovnoj godini oboren je rekord Lučke uprave po broju putnika koji su prošlu kroz luku - gotovo 4,5 milijuna putnika! Ili cijela jedna Hrvatska koja je prošla preko Gradske luke.

- Otkako postoji Lučka uprava nije bilo takve brojke. Preciznije, 4 milijuna i 451 tisuća putnika, a što je za 1 posto više u odnosu na 2013. godinu. Što se tiče automobilskog prometa, riječ je o 651 tisući vozila, a što je na razini prometa u godini prije - niže velike brojke Milan Blaževski, ravnatelj splitske Lučke uprave, te nastavlja:

Kolovoz najjači
- Prema Supetru prošle je godine prevezeno 1,5 milijuna putnika, te 370 tisuća vozila. Prema Starome Gradu na otoku Hvaru otputovalo je 619 tisuća putnika, te 145 tisuća vozila. Za Šoltu je išlo 270 tisuća putnika, te 56 tisuća vozila, a prema Visu 198 tisuća putnika i 40 tisuća vozila. Također, bilježi se i porast katamaranskog prometa od čak 14 posto, a prevezli su ukupno 869 tisuća putnika - kaže nam ravnatelj Blaževski.

- U lanjskom kolovozu kroz luku je ukupno prošlo više od milijun putnika, a što je za 6 posto više u odnosu na kolovoz iz 2013. godine. Nikada prije nsimo imali takav rezultat u jednom mjesecu.

Također, i srpanj je bilježio rast, pa smo tako imali 800 tisuća putnika usprkos kiši i nestabilnom vremenu koje je pratilo gotovo pa cijelo ljeto. Zanimljivo je da smo imali čak 71 kruzer na vezu u samoj luci, a koji su prijašnjih godina zbog svojih dimenzija boravili na sidrištu - kaže čelni čovjek Lučke uprave, dodavši kako je to izravna posljedica ulaganja u vezove broja 26. i 27.

Prosjek veličine kruzera koji dolaze u Split iznosi oko 60 tisuća BRT-a nosivosti, a što su mahom megakruzeri između 200 i 300 metara dužine. Summa summarum, kruzing putovanja bilježe rast od 4 posto, a što još jednom pokazuje opravdanost investicije u izgradnju vanjskih lučkih vezova koji bi već na proljeće mogli dobiti vidljive konture.

Dolazak već najavila 277 kruzera
- Prošlogodišnje brojke ukupnog prometa putnika i vozila su dobre i očekujemo da ove godine održimo stabilan rast. Također, vrlo su obećavajuće najave dolazaka plovećih hotela za ovu godinu i već sada imamo najavu za 277 kruzera koji će posjetiti naš grad - otkriva ravnatelj Blaževski.

Novitade iz Lučke uprave najavljuju dobre godine za Gradsku luku, ali i ukupni splitski turizam. Sada više nema sumnje da turistička privreda Splita, kao i šire okolice, imaju opipljivu, pače “šuškavu”, korist od kruzing turizma u kojem su spektakularni putnički kruzeri u luci odavno nisu slučajnost nego sastavni element domaćega gospodarstva i dio svakodnevne splitske morske vizure.

Piše: Denis Krnić

Prevezeno 3,1 milijun tona tereta
Splitsko-kaštelanski lučki bazen može se pohvaliti rastom tereta od 2 posto u odnosu na 2013. godinu. Ukupno je prevezeno 3,1 milijun tona tereta, od čega se 850 tisuća tonaodnosi na brodski RO-RO promet prema otocima i Italiji.

Brojke i destinacije
1,5 milijuna putnika prevezeno je prema Supetru (370 tisuća vozila)
619.000 putnika prema Starom Gradu na Hvaru (145 tisuća vozila)
270.000 putnika otplovilo je prema Šolti (56 tisuća vozila)
198.000 putnika prevezeno je prema Visu (40 tisuća vozila)

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved