Pelješki most
22.1.2014. 12:27:01h
Koliko će nas koštati Pelješki most i kad će biti sagrađen?
U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' ministar Siniša Hajdaš Dončić i ministrica Vesna Pusić ponovili su čvrsto uvjerenje da je most prema Pelješcu najbolje rješenje za povezivanje juga s ostatkom Hrvatske
Aktron / wikipedia.org

U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' ministar Siniša Hajdaš Dončić i ministrica Vesna Pusić ponovili su čvrsto uvjerenje da je most prema Pelješcu najbolje rješenje za povezivanje juga s ostatkom Hrvatske
Siniša Hajdaš Dončić je ponovio da je izvještaj stranih konzultanata ustvrdio da je 'najbolje rješenje gradnja redefiniranog Pelješkog mosta', koji bi stajao više puta manje od onog prije nekoliko godina, odnosno 700 milijuna kuna. Ministrica Vesna Pusić podsjeća da je ta tema i dalje bitna za suradnju s Bosnom i Hercegovinom, ali da Hrvatska u današnjoj poziciji prvenstveno razmišlja o mostu.

'To je jedna tema na kojoj smo surađivali s BiH i surađivat ćemo. To je nešto što prometno znači veću dinamizaciju i prisutnost i turista i gospodarstva u tom dijelu Europe. I dalje ćemo s BiH u tom dijelu surađivati i dogovarati se, ali ovo su neki gabariti ili neki kriteriji, koji su ispunjeni i po kojima se pokazalo to što se pokazalo. Dakle naš interes za taj most, u prvom redu, proizlazi iz lakoće komunikacije i mogućnosti da se osigura jedna komunikacija kakvu šengenski uvjeti zahtijevaju', rekla je Pusić Hrvatskom radiju.

O mostu maštaju i lokalni političari Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik i Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan. Dobroslavić tvrdi da je taj famozni objekt toliko bitan da predstavlja 'potrebu građana, gospodarstva i turista koji dolaze u ovu županiju'.

Prometni stručnjak Željko Marušić poručio je da valja razmišljati strateški dugoročno i vizionarski. 'Ide se na skromniju verziju, koja je isto dobra, ali treba reći da je ona prva verzija, koju su neki proglašavali precijenjenom i megalomanskom, bila, rekao bih, dugoročnije rješenje. Jer treba gledati rješavati taj problem ne za sljedećih 20 godina, treba gledati naprijed za sljedećih 50 godina i kako će se razvijati cijeli taj pravac. Pogotovo kada profunkcionira jadransko-jonski pravac, jedan od prioritetnih razvojnih pravaca, koji može donijeti nemjerljive koristi. Treba gledati i interes Luke Ploče i cijelog juga Hrvatske, gdje možemo ne udvostručiti, nego udeseterostručiti profit u turizmu i gospodarstvu', ocijenio je Marušić.

Zagovaratelji projekta, ministri u Vladi, lokalni političari i neki stručnjaci, vjeruju da bi Europska unija trebala financirati i do 80 posto svih troškova projekta, a nacionalni proračun samo 20 posto. Za pripremu tako velikog projekta treba najmanje osam mjeseci, na odgovor Europske komisije može se čekati tri ili više mjeseci, nakon čega bi tek slijedile pripreme za gradnju. Prve lopate, procjenjuje se, na gradilištu bi se javile za više od godinu dana. Vlahušić je rekao da automobile na mostu na predviđenom mjestu vidi tek za, najmanje, pet godina. U međuvremenu, dubrovačka gradska uprava dosjetila se da od 1. veljače Dubrovčanima plaća pola cestarine na putu automobilom od Dubrovnika za Zagreb i povratno.

Piše: Kruno Kartus

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved