Biograd na moru
Ekološki
6.11.2014. 15:57:23h
U Biogradu otvorena prva punionica za električna vozila
Biograd na Moru, 06. listopada 2014. - Grad Biograd među prvima je u Zadarskoj županiji koji je dobio punionicu za električna vozila. Kako je prilikom puštanja u pogon ove punionice kazao Ivan Čupić, projekt je realizirao Grad Biograd u suradnji sa partnerima biogradskim LAG-om Laura, Energep-om (Energetskom agencijom za Podravje) i općinom Radje ob Dravi.
/ croenergo.eu

Biograd na Moru, 06. listopada 2014. - Grad Biograd među prvima je u Zadarskoj županiji koji je dobio punionicu za električna vozila. Kako je prilikom puštanja u pogon ove punionice kazao Ivan Čupić, projekt je realizirao Grad Biograd u suradnji sa partnerima biogradskim LAG-om Laura, Energep-om (Energetskom agencijom za Podravje) i općinom Radje ob Dravi.
Riječ je o punionici za električne automobile, motore, bicikle i invalidska kolica, ali i za punjenje informatičkih uređaja, poput mobitela laptopa i slično. Kako je sama punionica instalirana uz more na Šetalištu kneza Branimira, točnije predjelu Jaz, kao takva biti će pogodna i za punjenje električnih plovila. Punionica je u potpunosti financirana EU sredstvima iz Programa “Inteligent Enrgy Europe“ projekta „e-Mobilyti Works“. Na novinarska pitanja o tome kako funkcionira punionica Čupić je kazao: Jednostavno je za  upotrebu, valja samo doći s vozilom do punionice uključiti se i nazvati jedan  besplatni telefonski broj i sve ide automatski.

Elektro vozila je malo no, s malim pomacima poput ovoga, promoviranja o uštedama, bez onečišćenja, to bi sigurno put kojim bi trebali težiti. Za sada je besplatno, a jednog dana kada postane komercijalno oko godinu do dvije dana, ići će se na naplatu, a ona će se moći obavljati putem mobitela i ostalih uređaja. Vrijeme punjenja jednog električnog automobila primjerice kreće se oko 7 do osam sati, rečeno je ovom prigodom.

Brojne posjetitelje koji su nazočili ovom otvaranju zanimalo je još puno toga, a predstavnici tvrtki odgovarali su na njihova brojna pitanja. Tako je primjerice Alessio iz tvrtke Kimco za motore koji su bili izloženi kazao kako su ovi manji izuzetno praktični, jer su lako pokretni u manjim prostorima. Posebno su pogodni u kampovima i marinama, u starim gradskim jezgrama jer nema buke, a njihov domet ovisi o vrstama baterija. Oko 50 kilometara kao gradski skuter ili do 100 kilometara kao međugradski skuter. Oni su na struju, njihova  prednost je da se primjerice 100 kilometara pređe za cijenu od tri kune. Mogu se kupiti i u Biogradu u trgovinama Auto Hrvatske. Cijena je oko 30 000 kuna, a postoje i poticaji koji će doprinijeti znatno nižim cijenama.

Posjetitelji koji su nazočili otvorenju ove punionice izrazili su se pohvalno o ovoj „novitadi“ u gradu Biogradu, jer mi smo ipak turistički i nautički centar, te je svaki napredak u tom smjeru hvale vrijedan, kazali su nam neki od njih.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved