Croatia airlines
8.8.2014. 10:06:03h
25. obljetnica hrvatske zrakoplovne tvrtke
Povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela se pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz.
Aero Icarus / flickr.com

Povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela se pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je bio prvo dioničko društvo u Republici Hrvatskoj, a u srpnju 1990. promijenio je ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Croatia Airlines s putničkim je prijevozom počeo 5. svibnja 1991.g., kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi tvrtke obavili su ukupno 469.000 letova i prevezli 29,000.000 putnika. Od toga je 20,000.000 prevezeno na međunarodnim letovima, a 9,000.000 na letovima unutar Hrvatske.

U proteklih četvrt stoljeća Croatia Airlines izrastao je u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, koju putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, kvaliteti usluge i profesionalnom osoblju. Tvrtka je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su IATA (Međunarodna udruga za zračni promet), AEA (Europska udruga avioprijevoznika), a ove godine obilježava i desetu obljetnicu članstva u najvećemu zrakoplovnom savezu Star Allianceu.

Croatia Airlines kao nacionalni avioprijevoznik daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma. U zrakoplovima tvrtke u Hrvatsku dolazi jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a u 2013. godini kompanija je bila peti najveći izvoznik u Republici Hrvatskoj.

Ove sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Republike Hrvatsku s 32 europska odredišta u 18 država, a u domaćem prometu glavni grad Zagreb sa šest zračnih luka (Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Osijek i Bol na Braču).

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400.

U povodu srebrnog jubileja, a sa željom da putnicima zahvali da dugogodišnjem povjerenju i podršci, Croatia Airlines pripremio je mnoge nagrade i iznenađenja. Više detalja može se pronaći na www.croatiaairlines.hr i Facebook stranici tvrtke.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved