Brzi vlakovi
1.7.2014. 6:14:28h
Od Pariza do Amsterdama za 35 eura: brzi vlakovi sve veća konkurencija zrakoplovima
Brze i izravne veze, vožnja bez stresa, ponuda hrane i pića, mogućnost rada tijekom vožnje te iznad svega udobnost, glavne su karakteristike zbog kojih su brzi vlakovi najomiljenije prijevozno sredstvo brojnih Europljana, bilo da njima putuju na posao ili na odmor.
Jon Curnow / flickr.com

Brze i izravne veze, vožnja bez stresa, ponuda hrane i pića, mogućnost rada tijekom vožnje te iznad svega udobnost, glavne su karakteristike zbog kojih su brzi vlakovi najomiljenije prijevozno sredstvo brojnih Europljana, bilo da njima putuju na posao ili na odmor.

Putovanje takvim vlakovima kraće je u odnosu na putovanje automobilom, željeznički kolodvori uglavnom se nalaze u središtu gradova, a za razliku od putovanja zrakoplovom ne gubi se vrijeme u redovima za check in.

Da vožnja vlakom može biti iznimno ugodna, dokaz su milijuni karata koje u jednom danu proda Voyages - sncf, agencija francuske distribucijske željezničke mreže SNCF, prisutne u deset europskih zemalja.

Na njenim internetskim stranicama bez problema možete rezervirati karte za odredišta u Francuskoj i zapadnoj Europi, a među top-destinacijama svakako su Pariz, Amsterdam, Barcelona, Lyon, Bruxelles ili London.

Primjerice put od Londona do Pariza stajat će vas 69 funti, a vozit ćete se dva sata i 17 minuta. Voyages sncf pokriva svojim linijama najpoznatije vinske destinacije u Francuskoj, najljepše europske panorame, te najatraktivnije manifestacije.

S ukupno 3,6 milijardi eura prometa, od kojih 242 milijuna otpada na zemlje izvan Francuske, te rast od 7 posto posljednjih godina, SNCF je danas ključni igrač u europskom turizmu i stručnjak za željeznički promet te Francusku kao destinaciju.

O popularnosti i prednosti vlakova svjedoči i činjenica da između Buxellesa i Pariza nema više zrakoplovne linije, a upravo na toj liniji prometuje jedan od važnih SNCF-ovih partnera.

Riječ je o Thalysu, vlakovima prepoznatljive crvene boje, koji dostižu brzinu i do 300 kilometara na sat te putovanje između ova dva grada traje samo sat i 22 minute. Osim Francuske i Belgije, Thalysovi vlakovi povezuju gradove u Njemačkoj i Nizozemskoj, a godišnje prevezu više od 6 milijuna putnika.

Belgija je središte Thalysove mreže, a iz njezina glavnoga grada samo do Pariza i natrag prometuje se 25 puta dnevno, do Kölna pet, a do Amsterdama 12 puta. U Francuskoj Thalys povezuje Pariz još od 1996. Tijekom ljetne sezone njegovi crveni vlakovi voze do gradova južne Francuske, a u zimskim mjesecima do doline La Tarantaise u Alpama.

Thalysovi vlakovi nude bežični internet i utičnice na svakom sjedalu, bogatu ponuda jela i pića koju možete degustirati u baru ako se vozite u comfort 2 klasi ili će vam biti servirana na sjedalu ako ste korisnik comfort 1 klase, te za one najkomfornije mogućnost najma Le Salona, svojevrsnog privatnog lounge bara.

Thalysovi vlakovi nude velik izbor dnevnih tiskovina, jer se gotovo 83 posto anketiranih putnika izjasnilo da im je čitanje novina tijekom putovanja još uvijek najomiljenija aktivnost.

Piše: A.R.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved