Trajektni prijevaz
30.4.2014. 6:21:48h
Konkurenciju stranih brodara Jadrolinija dočekuje spremna
S prevezenih ukupno 9 823 683 putnika i 2 451 097 vozila u 2013. godini bijela flota Jadrolinije ostvarila je povećanje prometa od jedan posto u odnosu na godinu prije
Cordless Larry / wikipedia.org

S prevezenih ukupno 9 823 683 putnika i 2 451 097 vozila u 2013. godini bijela flota Jadrolinije ostvarila je povećanje prometa od jedan posto u odnosu na godinu prije, a oko pet posto rasta prometa u prvom tromjesečju 2014. u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da će se trend rasta prijevoza putnika i vozila nastaviti, osobito jer se očekuje dobra turistička godina. Optimistična je to najava čelnih ljudi Jadrolinije, predsjednika uprave Alana Klanca i predsjednika Nadzornog odbora Pavla Komadine, koji su danas u Rijeci predstavili rezultate poslovanja nacionalnog putničkog brodara koji je lani ostvario brutto dobit od 1,7 milijuna kuna. Flota Jadrolinije od  48 plovila, brodova, trajekata i katamarana najmlađa je  na Sredozemlju, jamči visoki standard prijevoza, a nacionalni brodar  ima važnu ulogu u životu otočkog stanovništva i hrvatskog turizma.

Inače, u Jadroliniji je od ukupno 1626 zaposlenih 1186 pomoraca na brodovima,  440 je zaposlenih na kopnu, a tijekom sezone planiraju zaposliti još 120 ljudi.

Kao ključne točke u poslovanju i razvoju Jadrolinije od kad je u svibnju lani imenovana nova uprava  istaknuta je dodjela koncesija za obavljanje linijskog pomorskog prometa na 20 trajektnih i šest brzobrodskih linija čime se,  kazao je Komadina, Jadrolinija stabilizirala i osigurala vrijeme da se dobro pripremi za dolazak konkurencije.  Strani brodari, naime, od početka 2017. godine, moći će pod jednakim uvjetima kao i hrvatski brodari, ploviti na domaćim linijama. U toj će "utakmici" veliki plus na strani Jadrolinije biti i četiri nova trajekta koji se grade u Uljaniku, a iako gradnje kasne,  prva dva broda bit će u prometu početkom ljeta, a druga dva uključit će se u plovidbu usred  turističke sezone.

Za ovo je ljeto, zahvaljujući suradnji brodara i jadranskih županija i gradova,  "spašena" i dužobalna linija Rijeka - Dubrovnik koju će održavati brod Liburnija. Prinove u floti značit će i rashodovanje nekih starih brodova čime će se smanjiti troškovi. Istodobno, najavio je Klanac, Jadrolinija se odlučila i za ispitivanje mogućnosti  tehnološkog unapređenja postojeće flote implementacijom  LNG-a kao goriva za  trajekte pa slijedi izrada studije isplativosti za taj projekt.

Piše: Tamara Opačak-Klobučar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved