Hvar
18.7.2013. 1:40:53h
Na pomolu novi dioničarski ugovor države i Orco Grupe za Sunčani Hvar?
Hrvatska država i luksemburška Orco Property Grupa u slijedećih će nekoliko mjeseci nastojati pronaći rješenje za stabiliziranje hotelske kompanije Sunčani Hvar te novim dioničarskim ugovorom definirati buduću suradnju za dobrobit zajedničkih investicija u tu hvarsku tvrtku.
b.roveran / flickr.com

Hrvatska država i luksemburška Orco Property Grupa u slijedećih će nekoliko mjeseci nastojati pronaći rješenje za stabiliziranje hotelske kompanije Sunčani Hvar te novim dioničarskim ugovorom definirati buduću suradnju za dobrobit zajedničkih investicija u tu hvarsku tvrtku.

Navodi se to, uz ostalo, u objavi koju je Orco Grupa objavila na svojim web stranicama, a koja je datirana s krajem prošlog tjedna te u kojoj stoji da su takav okvirni dogovor ili 'putokaz' za financijski i operativni oporavak Sunčanog Hvara predstavnici hrvatske države i Orco Grupe postigli 9. srpnja ove godine.

Sukladno tome, stranke će međusobno suspendirati odnosno obustaviti arbitražni postupak kojeg vode te ga i konačno prekinuti kada definiraju rješenja za stabiliziranje Sunčanog Hvara i poboljšanje međusobne povezanosti.

To bi se trebalo odvijati u idućim mjesecima pa i dogovoriti i formalizirati novi dionički ugovor, što je u objavi potvrdio i predsjednik i izvršni direktor Orca Jean-Francois Ott ističući i kako je novi dogovor važan korak prema trajnom financijskom i operativnom oporavku Sunčanog Hvara.

Pritom se i zahvaljuje predstavnicima hrvatske države koji su, kako kaže, s njim marljivo radili proteklih nekoliko tjedana na sastavljanju plana.

Ott naglašava i da se obustavom arbitražnog postupka sada mogu usredotočiti na ljetnu sezonu i pružanju usluga gostima Sunčanog Hvara.

O svemu tome iz državnih institucija danas se ništa nije moglo doznati, pri čemu su iz Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) samo kratko poručili da to 'ne žele komentirati dok postupci traju'.

Najnoviji dogovor države i Orca, kojeg za sada potvrđuje samo Orco-ova objava, zapravo nije ništa neuobičajeno jer su država i Orco slične dogovore, manje-više neuspješne, imali i gotovo svakih godinu-dvije od 2005. otkako je Orco ušao u vlasničku strukturu Sunčanog Hvara.

Prvo je to bio petogodišnji ugovor, do 2010., kojeg je te godine za to nadležan bivši HFP raskinuo jer Orco nije ispunio svoje financijske i razvojne planove u Sunčanom Hvaru.

Te je godine zbog međusobnih tužbi pokrenuta i arbitraža, da bi se 2011. relativno uspješno s bankama dogovorio reprogram kredita Sunčanog Hvara kao i na Skupštini smanjenje temeljnog kapitala, a sve kako bi se smanjili nagomilani gubici te tvrtke i oporavila bilanca.

No, unatoč svim dogovorima, u koje su se uključivali i grad Hvar, Crkva te mali dioničari zbog neriješenih imovinskih odnosa, Sunčani Hvar je svake godine bilježio gubitke, u jednom trenutku mu je bio i blokiran račun usred ljetne sezone, radnici su dobivali otkaze i prosvjedovali, a i popunjenost turistima bila je manja od očekivanja.

Ipak, 2011. je bila i prva poslovna godina koju je Sunčani Hvar završio bez gubitka, s dobiti od blizu milijun kuna, a od tada do danas poboljšana je i fizička popunjenost, ali samo u ljetnim mjesecima.

Za 2012. podataka o poslovanju nema, zbog čega je Zagrebačka burza, na kojoj kotiraju dionice Sunčanog Hvara, toj tvrtki izrekla i javnu opomenu, ali podaci još nisu objavljeni.

Glavni dioničari Sunčanog Hvara, po današnjim podacima s weba SKDD-a, su Orco Grupa s udjelom od 56,55 posto te AUDIO odnosno država s udjelom od 32,36 posto.

Autor: M.M./H

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved