Ekološki
15.12.2013. 8:10:06h
Geotermalna voda grije hotel, a mogla bi i selo
BIZOVAC – Više od četrdeset godina nakon pronalaska geotermalne vode u Bizovcu, s dolaskom novog zakupca u Bizovačke toplice konačno je počelo intenzivnije iskorištavanje tih vrijednih prirodnih izvora
Lidija Aničić / glas-slavonije.hr

BIZOVAC – Više od četrdeset godina nakon pronalaska geotermalne vode u Bizovcu, s dolaskom novog zakupca u Bizovačke toplice konačno je počelo intenzivnije iskorištavanje tih vrijednih prirodnih izvora za zagrijavanje hotelsko-turističkog kompleksa Bizovačke toplice, informacija je koju je osječko-baranjskom županu dr. Vladimiru Šišljagiću prilikom posljednjeg posjeta Bizovcu potvrdio načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.
Maksimalno iskorištavanje topline iz geotermalnih izvora prvi je u nizu velikih iskoraka koje je tvrtka Salve Regina Marija Bistrica, koja djeluje u sastavu koncerna Sunce, vlasnika poznatog poduzetnika Jake Andabaka, poduzela prilikom uzimanja u zakup Bizovačkih toplica. Time se postižu velike uštede u prevelikim režijskim troškovima, a studije opravdanosti, koje se još uvijek rade, tek će pokazati stvarne mogućnosti iskoristivosti više izdašnih bušotina s vrelom vodom uokolo Bizovca, doznajemo.
Podsjetimo, početkom kolovoza 1970. godine, diljem zemlje pronio se glas da je iz jedne od istražnih naftnih bušotina u kukuruznoj njivi nadomak Bizovca umjesto nafte potekla vrela, poput mora slana voda, čija je temperatura dosezala 96,8 Celzijevih stupnjeva. Njezina brzo utvrđena ljekovita svojstva do današnjeg dana privlače mnogobrojne namjernike u potrazi za okrjepom i ozdravljenjem. Od 1974. godine, kada je osnovano ugostiteljsko poduzeće Bizovačke toplice, podignuti najnužniji objekti i geotermalna voda iz kanala preusmjerena u bazene, sve do početka devedesetih godina u prošlom stoljeću i prvih godina ovoga stoljeća, kada su dograđivani postojeći kupališni objekti i sagrađeni novi hotelski i kupališno-lječnički sadržaji, u toplicama su boravili milijuni posjetitelja iz zemlje i inozemstva.
Danas Bizovačke toplice eksploatiraju termomineralnu vodu iz bušotine Bizovac-4, smještene nekoliko stotina metara sjeverno od kompleksa, i bušotine Slavonka-1, u neposrednoj blizini. Nadzemnim cjevovodom voda se transportira do objekata, gdje se preko tzv. pločastih izmjenjivača koristi za zagrijavanje sustava centralnog grijanja hotela Termia i sanitarne vode. Taj su složeni tehnološki proces uspješno riješili i održavaju sami iskusni djelatnici zaposleni u odjelu održavanja bizovačkog lječilišno-turističkog kompleksa.
- U svim dosadašnjim, ali i budućim studijama o razvitku Bizovačkih toplica i bizovačkog turizma, treba se poći od geotermalne vode kao osnovnog prirodnog resursa čija termalna, kemijska i balneološka svojstva, uz izdašnost izvora i visoke temperature vode, omogućavaju stavljanje ovog dara prirode u funkciju medicine i turizma, ali i proizvodnju energije koja će, zahvaljujući brzom napretku suvremenih tehnoloških dostignuća, u bliskoj budućnosti biti iskorištena više nego do sada. U tim svojim planovima i namjerama računamo i na potporu fondova EU - najavljuje Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac.

Piše: Lidija Ančić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved