Sramotno
15.12.2013. 7:39:19h
Evo zašto dijaspora ni ne pomišlja na ulaganje u Hrvatsku
Teški su milijune dolara, Hrvati su, ali novac slabo ulažu u Hrvatsku.
Croboi80 / wikipedia.org

Riječ je o iseljenicima. Tek su se rijetki, poput obitelji Lukšić iz Čilea, odlučili na veća ulaganja u domovinu, a financijski potencijal im je golem. Oporbeni HDZ, u predstavljenim gospodarskim smjernicama, obećava im pomoć ako novac počnu usmjeravati prema Hrvatskoj.
Boris Miketić, hrvatski je iseljenik i vlasnik turističke agencije u New Yorku s godišnjim prometom od 25 milijuna dolara. U domovinu za sada šalje samo američke turiste. 'Momentalno ne planiram ništa ulagati u Hrvatsku, ali držim svoje opcije otvorene', kaže Miketić.
I mladi hrvatski građevinac iz Beča razmišlja slično. Strojeve još neće slati u Hrvatsku. 'Da budem iskren, pošto sam ponosan što sam Hrvat, volio bih to, ali s ovakvim stanjem ne dolazi uopće u obzir da pomišljam na te stvari', kaže građevinar Mario Madžarević.

Prema podacima Svjetske banke u inozemstvu radi oko 800 tisuća Hrvata, uključujući i one s dvostrukim državljanstvom. Cijela dijaspora u domovinu na godinu pošalje oko milijardu i 400 milijuna dolara. Uglavnom je to novac koji uplaćuju obiteljima, no iznos je veći od najvećih stranih investicija u Hrvatskoj.
I oni su otišli: Hrvatsku u 3 godine napustio grad veličine Vinkovaca!
Jakša Cvitanić, profesor na kalifornijskom sveučilištu smatra da i dijasporu odvraća loša investicijska klima u Hrvatskoj. 'Da znaju da ta investicija, iako može biti rizična, da će se tretirati fer. Da će se tretirati u jednom sistemu koji će biti nekorumpiran i da će ih se zaštititi zakonski', kaže profesor Cvitanić.
Državni čelnici posjećivali su iseljenike. No ipak nikada nije bilo značajnije inicijative koja bi ga potaknula na ulaganje u turizam u Hrvatskoj, kaže vlasnik turističke agencije Miketić.
Zbog trome države, golem gospodarski potencijal tako ostaje neiskorišten.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved