Karlovac
Zelena vrata
3.4.2014. 9:12:41h
TIC Zelena vrata na Turnju od ove sezone više neće raditi?
Iako je na tom prostoru lani bilo oko 50.000 posjetitelja, iz TZ-a kažu da se pokazalo da ugostitelji od toga nisu imali baš previše koristi
Cro-Cop2 / wikipedia.org

Turističko-informativni centar Zelena vrata na Turnju od ove turističke sezone više ne bi radio! Taj je prijedlog Turističke zajednice grada Karlovca izazvao iznenađenje i brojna pitanja kod gradskih čelnika, turističkih djelatnika i Karlovčana.

Više štete

Smješten na najprometnijoj ruti prema moru, uz Muzej naoružanja iz Domovinskog rata u nastajanju od svečanog otvaranja 2010. potukao je sve rekorde. Na toj je lokaciji i postavljen da bi pružao informacije o kompletnom području turističkog klastera Karlovačke i Ličko-senjske županije. Lani je zabilježeno oko pedeset tisuća posjetitelja u samo četiri mjeseca.

Međutim, u TZ-u tvrde da to karlovačkim ugostiteljima i turističkim djelatnicima nije donijelo prevelike koristi, odnosno povećanje prometa.

– Na to smo se odlučili zbog nemogućnosti financiranja. Odustala je županijska Turistička zajednica, pa i TZ Plitvičkih jezera i Rakovice. Vidjet ćemo još s Gradom mogu li se pronaći mogućnosti za daljnji rad – rekla je direktorica karlovačke Turističke zajednica Tihana Bakarić.

Kako nema novca članovi skupštine predložili su neke druge modele da bi popularna drvena kućica opstala i ove sezone. Većina gostiju koji tu dođu zapravo razgledavaju vojne eksponate, koji su prava atrakcija za domaće i strane turiste.

Kako prostor nije natkriven i ne zadovoljava uvjete za muzej, nemoguće je naplaćivati ulaznice. Stoga je predloženo da se angažira volonter koji će i dalje pružati informacije gostima, ali i da se jednu ili dvije kune naplaćuje barem korištenje zahoda

.– Moram, nažalost, reći da se bez obzira na brojke i rezultate, na kraju pokazalo da smo od TIC-a na Turnju imali više štete nego koristi. Mnogi su dobili sliku da tamo negdje kraj Karlovca mogu besplatno parkirati, baciti svoje smeće, koje će netko drugi pokupiti, obaviti nuždu, prošetati i zaputiti se prema konačnom odredištu.

Promotivne materijale o ljepotama i znamenitostima našeg kraja, vjerojatno bace već na sljedećoj stanici – upozorava Bakarić. Pročelnica Upravnog odjela za poduzetništvo, poljoprivredu i turizam Ljubica Tržok napomenula je da Grad još nije odustao od TIC-a Zelena vrata.

– Činjenica je da je manje novca i za poljoprivredu i poduzetništvo, ali imat ćemo rebalans i vidjeti što se može učiniti – kaže Tržok.Inače, Grad Karlovac je od Ministarstva turizma dobio 260.000 kuna za projekt ’Karlovački muzejski prostor za budućnost’.

Nedjeljom zatvoreno

Time bi se upravo na Turnju razvio novi i prepoznatljivi kulturno turistički proizvod koji će posjetiteljima predstaviti vojnu povijest grada i doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju. No, za to će trebati vremena i dok se to ne ostvari deseci tisuće posjetitelja i dalje će dolaziti na Turanj.

Ukoliko tamošnja drvena kućica ove sezone ne otvori svoja vrata, Karlovac ostaje samo na TIC-u na Korzu. Dogovoreno je da će početi raditi 15. svibnja, od 8 do 20 sati. Nedjeljom će biti zatvoren, jer su ankete pokazale da tog dana nitko ne svrati.

Piše: Ivona Škalamera

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved