Vrbovsko
Gorski kotar
5.12.2013. 17:33:14h
Kvalitetnim zakonom spriječiti odumiranje gorske Hrvatske
Zakon koji bi se odnosio samo na Gorski kotar za državu bi godišnje značio izdvajanje od svega 20-25 milijuna kuna što je daleko manje od sadašnjih 450 milijuna kuna koje država ostavlja područjima obuhvaćenim Zakonom o brdsko-planinskom području - moglo se čuti na jučerašnjem sastanku
lrumiha / flickr.com

Zakon koji bi se odnosio samo na Gorski kotar za državu bi godišnje značio izdvajanje od svega 20-25 milijuna kuna što je daleko manje od sadašnjih 450 milijuna kuna koje država ostavlja područjima obuhvaćenim Zakonom o brdsko-planinskom području - moglo se čuti na jučerašnjem sastanku

VRBOVSKO  Kroz prijedloge koje će osmisliti čelnici i stručni timovi svih goranskih općina i gradova, Gorani će zajedno sa stručnim timom Primorsko-goranske županije nastojati stvoriti što kvalitetniji prijedlog Zakona o Gorskom kotaru te potom, uz županijsku potporu koju je obećao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina , nastojati taj zakonski akt oživjeti, jasno je nakon jučerašnjeg sastanka koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika održane u Vrbovskom.

   »Takav zakonski akt je nužnost želi li se spasiti Gorski kotar«, istaknuo je predsjedavajući Koordinacije, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić po čijem mišljenju taj akt mora biti vezan samo uz Gorski kotar jer je ovo područje jedna reljefna i klimatska cjelina, drugačija od ostalih dijelova Hrvatske.

S njim se složio i načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković , po čijem mišljenju bi zakon koji bi se odnosio samo na Gorski kotar za državu godišnje značio izdvajanja od svega 20-25 milijuna kuna, što je daleko manje od sadašnjih 450 milijuna kuna koje država ostavlja područjima obuhvaćenim Zakonom o brdsko-planinskom području.

Slovenci kao uzor

»Očigledno je potrebno stvaranje novih kriterija, za što nam uzor može biti susjedni slovenski zakon kojim se zaista potiče razvoj na ruralnim i planinskim poručjima«, rekao je Crnković.

   Da bi novi zakonski akt bolje bilo nazvati Zakon o gorskoj Hrvatskoj, smatraju načelnik Lokava Toni Štimac i prvi čovjek Fužina Marinko Kauzlarić koji je istaknuo kako takav zakonski prijedlog obuhvaća znatno veće područje i samim time ima veću mogućnost prihvaćanja u Saboru RH. »Ne treba se bojati širine područja koju bi obuhvatio taj zakon, ako predložimo dobre kriterije – po uzoru na Sloveniju – kojima bi olakšice, primjerice, važile samo za područja iznad određene nadmorske visine. U stvarnosti bi to značilo da Novi Vinodolski koji je na moru ne može imati status gorskog područja, ali ga mogu imati područja Breze i Batera koja su dio te lokalne samouprave, ali zaista jesu u planini. Olakšice ne bi važile za Općinu Matulji, ali bi važile za Mune do kojih je teže doći no do Begova Razdolja.

Branitelji za spas Gorskog kotara
Goranski su čelnici podržali inicijativu goranskih branitelja vezanu uz organizaciju humanitarnog koncerta »Branitelji za spas Gorskog kotara« koji bi, uz sudjelovanje brojnih goranskih i izvođača iz drugih dijelova Županije i Hrvatske, trebao biti održan 18. siječnja 2014. godine u Domu sportova Delnice. Temeljne okvire ideje tog koncerta kojemu bi cilj trebao biti predstavljanje problema Gorskog kotara hrvatskoj javnosti izložili su Željko Sokol i Damir Maras, a brigu o zastupljenosti izvođača iz svake goranske lokalne samouprave vodit će predstavnici goranskih općina i gradova koje će ovih dana imenovati njihovi načelnici i gradonačelnici.

  O šumama i regionalnom razvoju
Ove promjene moguće je relativno lako uključiti i u postojeći »brdski« zakon pa bi i o tome trebalo razmisliti, a ne treba odbaciti ni mogućnost da jednostavno »prepišemo« sličan slovenski akt koji je proteklih godina donio vidljivu korist i razvoj područjima sličnim našem Gorskom kotaru, rekao je Kauzlarić, podsjetivši kako su prije dvije-tri godine delničke gradske stručne službe i tadašnji gradonačelnik Marijan Pleše stvorili prijedlog Zakona o Gorskom kotaru koji ne treba odbaciti i koji bi mogao biti koristan pri izradi novog prijedloga.


   Uz najavu izrade zakonskog akta za kojim Gorani opravdano žude, goranski su čelnici najavili i skoru raspravu o prijedlogu Zakona o šumama, pri čemu je Dražen Mufić najavio kako je nužno tražiti decentralizaciju Hrvatskih šuma jer je trenutačno stanje takvo da se iz Zagreba mora tražiti dozvola i za kupovinu WC papira u šumarijama, a odluke o šumarstvu ne donosi struka, već menadžeri.

Detaljnije će se, uz nazočnost predstavnika šumarske struke, o prijedlogu Zakona o šumama raspravljati na sljedećoj sjednici koordinacije, a jedna od tema tad bi trebala biti i nacrt Zakon o regionalnom razvoju na koji su sve goranske općine i gradovi uputili primjedbe, ali do sada nisu stigle bilo kakve reakcije od nadležnih tijela.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved