ČINJENICE
6.12.2016. 5:47:20h
Nagrada najboljem Adventu u Europi obična je prijevara, evo zašto!
U nizu ovih hvalospjeva, pa i kada je Zagreb pobijedio favorizirane Beč i Salzburg pa postao najbolje adventsko odredište, ili Zadar slavio u konkurenciji Pariza i Londona, nigdje nismo primjetili da se netko upitao tko stoji iza portala European Best Destination
Gregor Wolf / flickr.com

Ovog prosinac svi putevi vode u Zagreb, gdje se na 30 različitih lokacija održava “najbolji advent u Europi”, što je prošle godine potvrdio i portal European Best Destinations. Popit će se hektolitri kuhanog vina, pojesti tone kobasica, a sve pod tisućama lampica na koje su potrošeni milijuni. Računi za struju, baš kao i otriježnjenje, ionako dolaze na naplatu u siječnju.

Uostalom imamo razloga za slavlje, jer treba se samo podsjetiti kakva je ovo godina za Hrvatsku bila. Najpoželjnija europska destinacija za 2016. godinu je Zadar, najljepša plaža je viška Stiniva, na “top listi” ljetnih festivala je Soundwave iz Tisna, zlatnim lovorikama je okrunjeno Preko kao najbolji “skriveni dragulj” Starog kontinenta, Plitvička jezera su na tronu nacionalnih parkova, a Nin je najromantičnija destinacija Europe. Šteta što nemamo ozbiljan ski resort, jer bi zasigurno i na toj listi bilo mjesta za Hrvatsku.

U nizu ovih hvalospjeva, pa i kada je Zagreb pobijedio favorizirane Beč i Salzburg pa postao najbolje adventsko odredište, ili Zadar slavio u konkurenciji Pariza i Londona, nigdje nismo primjetili da se netko upitao tko stoji iza portala European Best Destination koji je organizirao ove natječaje. Nije postavljeno pitanje o njegovu utjecaju, prema kojim kriterijima se uopće biraju gradovi kandidati i kolika je zapravo relevantnost izbora koji titulu najboljeg dodjeljuju tek na osnovu broja glasova u internetskoj anketi.

Manje od 7000 posjetitelja dnevno

Neprofitna organizacija European Best Destination (EBD) sjedište ima u Bruxellesu, registrirana je 2009. u svrhu promoviranja europskog turizma i kulture. Kako nam otkriva Maximilien Lejeune, izvršni direktor EBD-a, 10 posto njihova godišnjeg budžeta financira EU i to isključivo za suradnju u projektu EDEN u sklopu kojeg promoviraju 75 europskih destinacija izvrsnosti. Ostatak prihoda dolazi im od preko 300 nacionalnih i lokalnih turističkih zajednica koje, da bi bile izlistane na njihovoj stranici, imaju obavezu, uz pristupnicu u iznosu od 520 eura, plaćati i godišnju članarinu od 468 eura. Prikupi se tu fina svota od nekoliko stotina tisuća eura.

- Nakon sedam godina rada, dovoljno smo snažna organizacija i možemo reći da smo potpuno neovisni. Novčana podrška lokalnih turističkih ureda omogućuje nam da milijunima putnika na 32 jezika pružimo brojne informacije o ljepotama i bogatstvu Europe. Na globalnoj razini smo na 1441. mjestu najposjećenijih web stranica u kategoriji turizma - kaže nam Lejeune, bez da je ponudio odgovor oko kriterija biranja gradova kandidata, a nije odgovorio ni kako je moguće da se u istom izboru nađu jedan manji grad u Hrvatskoj i najveće europske metropole.

U statistikama s kojima se iz EBD-a hvale stoji kako imaju 2,5 milijuna posjeta na web stranici godišnje (manje od 7000 dnevno?!), na Facebooku ih prati 60-ak tisuća fanova, Twitteru 3200, a na Instagramu 1620, što je brojka koju bez problema prikupi prosječna srednjoškolka. Za web stranicu koja organizira natječaje na tržištu od preko pola milijarde stanovnika statistika je zapravo poražavajuća.

Mudar marketing

Uzmimo za primjer izbor za najbolju europsku destinaciju tijekom kojeg su, prema transparentno objavljenim podacima, zaprimili 288.992 glasova iz 179 zemalja, od čega je 57.616 glasova dobio naš Zadar. Bez da ulazimo u većini poznate mogućnosti internetskih manipulacija glasovima, uvidom u analizu koju pruža servis “Similarweb”, pokazuje se da najviše, preko 11 posto, godišnjih posjeta koje ima portal EBD-a stiže upravo iz Hrvatske. Uz to, dva od pet svjetskih web odredišta s kojih im je stiglo najviše klikova su hrvatski portali.

- Na žalost, danas je u medijima, pogotovo internetskim, brzina kolanja informacija postala važnija od njihove kvalitete i vjerodostojnosti, stoga često nailazimo na upitna istraživanja, životne priče s akterima koji možda ni ne postoje, a tu su i nagrade koje dodjeljuju izvori u koje bi se moglo posumnjati. U ovom slučaju barem nitko nije nastradao nego učinio da hrvatske lokacije izgledaju primamljivije, a Hrvate malo ponosnijima. Nagrade i priznanja, bilo kakvog oblika, ionako se većinom koriste za dobar marketing. Dakako, bilo bi bolje da odabir dođe iz nekog poznatijeg i relevantnijeg izvora, ali onda treba biti fer i pogledati što je sve od informacija i sadržaja koji svakodnevno konzumiramo zapravo u potpunosti istinito, relevantno i provjereno - kazuje Mia Biberović, izvršna urednica portala Netokracija.hr.

Posljednja vijest

EBD svoje natječaje, a raznih kategorija u kojima biraju najbolje ima na desetine, popularizira na način da gradovima kandidatima šalju detaljne upute sa savjetima na koji način mobilizirati svoje građane da glasuju, kako odraditi medijsku strategiju, angažirati poznate sunarodnjake... No, za razliku od crnogorskog Kotora koji se ove godine našao na vrhu liste gradova koje je trebalo posjetiti po izboru urednika uglednog Lonely Planeta (najznačajnijeg svjetskog izbora uz onaj od strane Tripadvisora), napravivši našim susjedima globalnu reklamu, od priznanja kojeg su dobili Zagreb, Stiniva ili Zadar teško da će biti veće koristi izvan Hrvatske.

Osim što će se njime moći šepuriti naši turistički djelatnici, a svi mi koji objavljujemo vijesti o tom natječaju radimo tek besplatan PR nerelevantnoj belgijskoj web stranici. No, do koje krajnosti smo spremni ići pokazuje i podatak da je titula “najboljeg adventa” bila ključni podatak onima koji su Martinu Bienenfeld, šeficu zagrebačkog turizma, vidjeli u fotelji ministrice turizma.

PS. Posljednja vijest: Stari Grad na Hvaru nominiran je za najbolju europsku destinaciju u 2017. godini. Hajd'mo prvaci u glasovanju za svoje, bacimo se na bjesomučno 'klikanje'!

Piše: Ivan KAŠTELAN
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved