Okrugli stol
18.3.2016. 7:43:48h
Putovima Frankopana – ruta za kulturni turizam
Stručnjaci Europskog instituta za kulturne rute bit će gosti Okruglog stola koji će održati 21. i 22. ožujka u Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Okrugli stol održava se u okviru europskog projekta HERA, a organizator je Primorsko-goranska županija, kao jedan od partnera u projektu.
/ wikipedia.org

Europski institut za kulturne rute zadužen je za razvoj i kontinuitet kulturnih ruta u 51 potpisnici Europske kulturne konvecije. Također,  predstavlja glavno tijelo za nadzor kulturnih politika s glavnim zadatkom kreiranja jedinstvenog programa održivog kulturnog turizma, promovirajući Europu kao jedinstvenu turističku destinaciju i potičući građane Europske unije da putuju i otkrivaju materijalnu i nematerijalnu baštinu EU-a.

Prema riječima  pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku  kulturu PGŽ-a  Valerija Jurešića,  svi  partneri uključeni   u projekt HERA  razvijaju  vlastite kulturno-turističke rute, a na okruglom stolu u Rijeci razgovarat će se o standardima  usluga  kojima bi te  rute trebale  udovoljiti da bi postale dijelom europskih  kulturnih  ruta.

Na području  PGŽ-a osmišljena je kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana« s ciljem revitalizacije frankopanskih kaštela te njihova međusobna umrežavanja, a  Jurešić  se nada  da bi se i  ona mogla   učiniti   međunarodnom. Danas na tlu Europe postoje 33  europske   kulturne rute, od kojih neke dotiču i Hrvatsku.

Na okruglom stolu, kako je najavljeno, sudjelovat će i ugledni glazbenici Hakan Lidbo iz Švedske te Scanner (Robin Rimbaud) i Jack James iz Velike Britanije, čiji su radovi  nagrađeni  na nedavno provedenom natječaju za osmišljavanje akustičkog dizajna Muzejskog terminala u prostoru Zračne luke Rijeka.  Za  boravka u Rijeci oni će, prema riječima voditeljice programa  Unicult Daniele Urem, posjetiti i Ustanovu »Ivan Matetić Ronjgov«.  Na  okruglom stolu  glazbenici sudjeluju  jer  je ambijentalna glazba  za Muzejski terminal zasnovana  na elementima tradicijske glazbe,  a  ona je bitan  dio nematerijalne baštine  čijom će se prezentacijom baviti  jedan  od  interpretacijskih  centara  unutar  rute »Putevima Frankopana« – Kaštel na Grobniku.

U suradnji  s Ustanovom »Ivan Mateteić Ronjgov«, kako je najavio Jurešić, priprema se i međunarodni festival koji  će se baviti tradicijskom glazbom i njezinim osuvremenjivanjem, a trebao bi zaživjeti 2017. godine.

Piše: Nela Valerjev Ogurlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved