Zagreb
Lako je tako
16.12.2015. 10:22:06h
Otkrivamo kako su i ove godine kumovi i rođaci dijelili štandove u centru Zagreba
Advent u Zagrebu. Lampice, ukrasi, ušima ugodna glazba, fijaker i topot konjskih kopita, klizalište, miris kobasica i kuhanog vina i na kraju nagrada za najbolju europsku adventsku destinaciju. 'Zagreb kak mali Beč', iako je austrijska prijestolnica ostala deset mjesta iza hrvatske metropole. Iza fasade blještavila božićne metropole tportal otkriva kako je adventska čarolija opet bila paravan za malverzacije; organizatori ugostiteljske štandove dodjeljuju sebi, prijateljima i onima kojima su očito morali
Pero Kvrzica / flickr.com

'Čim smo maknuli šator, stigla je nagrada', napisao je Tomislav Stojak, gradski zastupnik HNS-a, na facebook-profilu komentirajući laskavu titulu koju je Zagreb osvojio.

Šator ili adventska kuća, kako mu je tepao gradonačelnik Milan Bandić, ove godine nije postavljen jer je prvi čovjek Grada 'slušao bilo građana', ali čini se da iako šator nije ondje kao sinonim za namještanje poslova, i dalje je tu. I dok jedni uživaju u mirisu kobasica, kuhanog vina i fritula, drugi pak mirišu ogroman novac koji se od njih okreće.

'Dobiti ugostiteljski posao na Adventu u Zagrebu nemoguća je misija. Vrte se veliki novci i, vjerujte, ništa se u modelu poslovanja nije promijenilo s tim što je šator s Jelačića placa maknut. To je samo predstava za javnost. Oni koji su posao radili poznatim putovima tako rade i danas. Tu se vrte toliki novci da se glava za to može izgubiti', pomalo dramatično nam je ispričao jedan ugostitelj, želeći ostati anoniman, koji je prije par sezona imao prilike držati štand, a onda je, kaže, istisnut.

Proteklih godina Zagreb je promijenio nekoliko modela dodjele ugostiteljskih i inih štandova s prigodnim proizvodima. I svi ti modeli bili su suspektni, natječaji, ako ih je i bilo, radili su se u zadnji čas, kriteriji kako je tko što i kako dobio nikad nisu bili jasni. Ove godine Grad i Turistička zajednica Grada Zagreba odlučili su napraviti iskorak u ponudi jer je prošlog prosinca Zagreb posjetilo 56 tisuća gostiju, ostvareno je više od sto tisuća noćenja, a očekuje se da će te brojke ove godine biti premašene.

Prema podacima koje smo dobili iz Gradske uprave za organizaciju programa, na najatraktivnijim lokacijama u centru grada pobrinule su se četiri agencije: Kokoš ili jaje - Fuliranje (Tomićeva i Kurelčeva), Tvornica događaja – Adventski štiklec (Gajeva, Bogovićeva), Svibanj projekt – Advent na EU trgu (Europski trg) Johann Franck – Zagrebačkoj bajci pripala je istočna strana Jelačić placa, a na zapadnoj posao organizacije vodi Udruženje obrtnika grada Zagreba. Oko Adventa na Zrinjevcu i Ledenog parka na Tomislavcu skrbi se Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ).

Za posao organizacije programa agencije su se javljale na Javni poziv TZGZ-a za sufinanciranje projekata i manifestacija, za što je ove godine, za potrebe adventskih projekata, kazali su nam u TZGZ-u, izdvojeno 2,1 milijun kuna.

Agencije su potom od Grada unajmile 162 štanda, od čega 83 otpada na ugostiteljske. Cijena najma za ugostiteljski štand dnevno iznosi 35 kuna/m2, a za onaj sa suvenirima 20 kuna/m2.

Nakon što su unajmile štandove, agencije su štandove mogle dilati dalje. Po kojoj cijeni, stvar je njih i onog tko od njih unajmljuje. Neslužbeno, cijena se kretala od šest do osam tisuća kuna mjesečno za suvenirnice i od 25 do 40.000 kuna za ugostiteljstvo.

'Tu leži pravi problem. Grad je agencijama i svima ostalima dao štandove, a onda su ih oni dalje iznajmljivali što su, naravno, mogli. Tu ima rodbine i prijatelja, ali i onih o kojima se svih ovih godina pisalo. I njima su se morali dati štandovi, inače posao organizacije nikad ne bi dobili. Nije svejedno prodajete li kobasice okruženi drugima ili ste na izdvojenoj isturenoj lokaciji', tvrdi naš sugovornik.

Tragom dobivenih informacija, krenuli smo u obilazak, nasumce odabravši nekoliko štandova. Spoznaje do kojih smo došli u najmanju su ruku zanimljive.

Piše: Vedran Brkulj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved