Pula, Split
Turističke kontrole
19.7.2015. 5:05:32h
Najviše inspekcija u Splitu, najmanje u Puli
Od početka godine pa sve do kraja lipnja 52 turistička inspektora Ministarstva turizma provela su 4.646 inspekcijskih nadzora, priopćuju iz Ministarstva turizma.
N. Lazarević / glasistre.hr

Turistički inspektori u sklopu redovnih aktivnosti zaduženi su za akcijske inspekcijske nadzore u ugostiteljstvu te turizmu tijekom cijele godine.

U inspekcijskim nadzorima djelovalo je više inspektora iz različitih ispostava područnih jedinica koji su imali inspekciju na jednom području. Inspekcija je na terenu svaki dan, pa čak i vikendom, po 12 sati dnevno. Od sveukupnog broja inspekcijskih nadzora, 4.244 bilo je u ugostiteljstvu, a 402 u području pružanja usluga u turizmu.

Najviše se inspekcija bavila Splitom gdje je provedeno 1.543 nadzora, 1.310 inspekcijskih bilo ih je u Zagrebu, 429 u Puli, 741 u Rijeci te 623 inspekcijskih nadzora u Osijeku. Kod 1.457 objekata i subjekata utvrđeno je 1.737 raznih povreda propisa.

Turistički inspektori donijeli su 42 prekršajna naloga, kojima je od prekršitelja naplaćeno 156 tisuća kuna. Čak 926 kazni naplaćeno na licu mjesta u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna. Povrede propisa, uglavnom, su se odnosile na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, na nedostatke u kuhinji i prostoru za pripremu jela, na vidno isticanje cijena ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina i dr.

- Ovakvi inspekcijski nadzori provoditi će se kontinuirano i tijekom ljetnih mjeseci kako bi se osigurala potrebna razina kvalitete poslovnih subjekata i objekata. Aktivno djelovanje turističkih inspektora na terenu doprinosi podizanju kvalitete ugostiteljskih usluga u turizmu, što svakako pozitivno utječe na percepciju Hrvatske među turistima koji traže visoki nivo usluga u svim segmentima.

Inspekcijski nadzori će se nastaviti te ćemo u narednim tjednima nastojati obuhvatiti još veći broj pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin. - Po vrstama inspekcijskim nadzorima u ugostiteljstvu obavljena su 364 nadzora ugostiteljskih objekata za smještaj, 3.582 nadzora ugostiteljskih objekata za prehranu, piće i napitke, 266 nadzora objekata građana u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu te 32 nadzora kampiranja izvan kampa.

Po vrstama nadzorom obuhvaćenih turističkih objekata/subjekata obavljeno je 215 nadzora turističkih agencija, 71 nadzor turističkih vodiča, pratitelja, animatora i turističkih zapisnika, 94 nadzora luka nautičkog turizma, 1 nadzor turističkih usluga u seljačkom gospodarstvu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te 20 nadzora turističkih usluga u ostalim oblicima turističke ponude, poručuju iz Ministarstva te najavljuju ove akcije.

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved