Nema tu poštenja
13.7.2015. 4:37:41h
Uvjetna za gospodarstvo i turizam
Revizija spočitava Vrdoljaku što je oko slučaja Brodosplit angažirao, pored HBJ-a, čak tri vanjska savjetnika.
Pictures of Money / flickr.com

Državna revizija već drugu godinu za redom ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku daje uvjetno mišljenje o poslovanju negovog resora, i to zbog istog razloga - nepravilnosti u restrukturiranju najvećeg hrvatskog brodogradilišta Brodosplita.

Jednako kao i za 2013., Državna revizija utvrdila je, da i u 2014. Brodosplitovo restrukturiranje nije teklo onako kako je to zacrtano kupoprodajnim ugovorom s DIV-om Tomislava Debeljaka. No, revizore manje zabrinjavaju podaci kako tvrtka ima slabo popunjene kapacitete ili da se zbog neriješenog financiranja odgađa početak gradnje sedam ugovorenih brodova. Sporna za njih ocjena je državne tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod (HBJ) koja provodi nadzor restrukturiranja škverova, da financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni, te da su kao vlastiti doprinos u restrukturiranju u iznosu od 1,18 milijardi kuna iskazali stavke koje privatizacijskim ugovorom nisu predviđene kao vlastiti doprinos.

244tisuće kuna platilo je Ministarstvo gospodarstva usluge jednog od savjetnika
Namjensko korištenje potpora države u ovom slučaju revizori su od Vrdoljakovog ministarstva tražili i prije godinu dana, a sada samo konstatiraju da pomaka nema. Spočitavaju Ministarstvu što je oko slučaja Brodosplit angažiralo, pored HBJ-a, čak tri vanjska savjetnika. Dva su poslovni konzultanti, a pokazalo se, došli su do istih zaključaka kao i HBJ. Usluge prvoga Ministarstvo je platilo 244 tisuće kuna plus PDV, a drugoga 245 tisuća, s time da će usluge drugog savjetnika i dalje plaćati za savjetovanje i pregovore s Brodosplitom i EK oko izmjena ugovora, i to 220 eura po satu. Treći, pravni savjetnik, koji je lani angažiran oko Brodosplita i isplaćen je šest dana nakon što je potpisan ugovor u prosincu, obavio je poslove oko pripreme aneksa privatizacijskom ugovoru s Debeljakom.

Piše: Marija Brnić
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved