Pazin
Obrazovanje
3.7.2015. 9:55:19h
Pazin će dobiti studij agroturizma
Sklapanjem ugovora između Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i Veleučilišta u Rijeci, 19. lipnja službeno je krenuo projekt pod nazivom "Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir".
/ glasistre.hr

Sklapanjem ugovora između Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i Veleučilišta u Rijeci, 19. lipnja službeno je krenuo projekt pod nazivom "Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir". Projekt je prijavljen na Europski socijalni fond, a provodi se od 19. lipnja 2015. do 19. rujna 2016. Vrijednost mu je 1,8 milijuna kuna, a s partnerima Gradom Pazinom i LAG-om Središnja Istra, nositelj mu je Veleučilište u Rijeci, čiji Odsjek djeluje u Pazinu.

Poljoprivreda i turizam predstavljaju strateške grane gospodarstva, navodi se u sadržaju projekta, a turizam je djelatnost putem koje se ostvaruju multiplikativni ekonomski učinci, dok  poljoprivredu karakterizira sporija dinamika razvoja. Povezivanjem i međusobnim djelovanjem ovih grana, omogućuje se bolja valorizacija turizma i poljoprivrede, kao konkurentnih grana gospodarstva u ujednačenom i održivom razvoju regije.

Edukacija profesora
Projekt predviđa razvoj standarda zanimanja s odgovarajućim analitičkim podlogama, kao što su razvoj standarda kvalifikacije, novog studijskog programa održivog agroturizma i ciklusa edukacije profesora. Sistemski i interdisciplinarni pristup razvoju i fleksibilan način provedbe studijskog programa, s ciljem razvoja i usvajanja znanja i vještina definiranih u ishodima učenja na tržištu potrebnih kvalifikacija, osnova je podizanja kvalitete visokog obrazovanja.

To implementira razvij i provodi HKO (Hrvatski kvalifikacijski okvir), a koji doprinosi razvoju ljudskih potencijala za realizaciju europske, nacionalne i regionalne strategije, bolje valorizacije i ujednačenog razvoja ruralnih regija i lokalnih zajednica sa sporijom dinamikom razvoja. Studijski program će se odvijati i u skladu s načelima HKO-a, a posebno s onima koji govore o osiguravanju uvjeta za kvalitetno obrazovanje i učenje, u skladu s potrebama osobnog, društvenog i gospodarskog razvoja, socijalne uključivosti i ukidanja svih oblika diskriminacije, te o unaprjeđenju i promoviranju obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Sukladno tome, studij će se poticajno odraziti na razvoj specifičnih oblika turizma u ruralnim predjelima, s naglaskom na prihvatljivu, održivu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju u održivom razvoju, usklađenu s lokalnim, regionalnim i nacionalnim strategijama, te će tako doprinijeti zapošljavanju kadrova, što čini jezgru koncepta pametne, održive i uključive ekonomije zasnovane na znanju, s ciljem ostvarenja visoke stope zaposlenosti, produktivnosti i društvene povezanosti u realizaciji vizije socijalne tržišne ekonomije za 21. stoljeće.

Razvoj ovog studijskog programa obuhvaća i predviđa udruživanje dionika u sljedećim aktivnostima: analizi potencijalnih polaznika studijskog programa, razvoju standarda kvalifikacija i studijskog programa održivog agroturizma s istaknutim kompetencijama, znanjima i vještinama, definiranim u ishodima učenja u suradnji s poslodavcima, zatim razvoj standarda zanimanja, izrada plana fleksibilnog educiranja nastavnog osoblja kao neposrednog, aktivnog sudionika u razvoju ljudskih resursa s kompetencijskim pristupom, koji u središte stavlja studenta.

Međunarodna razmjena
- Ova suradnja Veleučilišta u Rijeci, LAG-a Središnja Istra i Grada Pazina predstavlja još jedan korak u razvoju Pazina, kao studentskog grada, zapravo obrazovnog središta, kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, dodajući kako je Pazina već odavana poznat po svojim dobrim srednjim školama.

Stručni studij održivog agroturizma zacijelo će privući u Pazin i studente iz drugih krajeva, a vjerojatno i drugih zemalja, kroz međunarodnu razmjenu. Međutim, važno je da se otvara studij koji će omogućiti stjecanje novih i stručnih znanja studentima iz domaćinstava koja se uz poljoprivredu bave i turizmom. To će, kaže Krulčić, zacijelo podići razinu i kvalitetu usluge, ali i dati značajniji doprinos razvoju turizma, pogotovo agroturizma, ne samo u središnjoj Istri, već i ostalim krajevima iz kojih studenti budu dolazili.

U konačnici sve će se to odraziti na mogućnost zapošljavanja, ili samozapošljavanja mladih u Istri, a kroz povećanje broja dolazaka i noćenja u ovdašnjim agroturizmima podići će se životni standard lokalnog stanovništva, kaže Krulčić.

Piše: M. Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved