Zadar
Brza janjetina
30.6.2015. 4:49:25h
Zadarski stanari digli bunu protiv restorana u prizemlju!
Uzurpirao je zajedničke prostorije, ima dozvolu za fast-food, a prodaje janjetinu!
David Bailey / flickr.com

Reketarili su me 1991. kada sam u prizemlju te zgrade kupio stan i tražio prenamjenu, a pokušavaju me reketariti i sada! Umjesto da se poštuje što sam zaposlio 15 ljudi, opet me se razapinje i reketari, ali ovog puta, iz principa, neću na to pristati!

Tako svoju poziciju objašnjava Miljenko Aralica, vlasnik obrta “WIT BOY”, koji je nedavno, unatoč protivljenju okolnih stanara, uz Celegro otvorio restoran “Donat”. Dvadeset stanara potpisalo je peticiju protiv otvaranja ugostiteljskog objekta u prizemlju zgrade u samom centru Zadra, nedaleko od katedrale, buneći se zbog neugodnih mirisa, unutarnje ventilacije i “nezakonita korištenja” zajedničkih prostorija nekadašnje praonice rublja.

- On je dobio rješenje o otvaranju obrta brze prehrane, a ima jelovnik hotelskog restorana s lososima i janjećim butom. Ima unutarnju ventilaciju koja izlazi na prozor uz ulazna vrata zgrade. Uza sve to, ne zadovoljava ni minimalne tehničke uvjete, jer je uzurpirao zajedničku prostoriju od 22 kvadratna metra: dobio ju je u dugogodišnji najam kada je tu bila trgovina “WIT BOY”, ali taj je ugovor istekao 2010. godine i ostao je dužan 6500 eura. Iako je vlasnik samo 1/18, on sada naše zajedničke prostorije koristi kao svoje za skladište pića i hrane, kaže Antica Zaninović, objašnjavajući kako se “pet centimetara od njezina prozora na prvom katu sada nalazi konstrukcija metalne tende kojom je pokrivena terasa uz zgradu”.

Stanari ni sada nemaju ništa protiv da tu bude trgovina, kao što je bila, ili neki drugi tihi obrt, ali ne i ugostiteljski objekt, nastavlja Antica Zaninović, dodajući kako ju je Aralica dva puta prijavljivao policiji zbog navodnih prijetnji.
- Uzurpirao je i nezakonito pripojio zajedničku prostoriju i mi tražimo njezin povrat. Nije mogao dobiti “minimalne tehničke uvjete” i dozvolu za rad, u to smo uvjereni - zaključuje Zaninović.

Ugovor (ni)je istekao
- Stan sam kupio 1991. godine i skupio potpise baš svih 18 stanara za njegovu prenamjenu, i to za turizam i ugostiteljstvo! Imam sve papire i od Ureda državne uprave i od Grada Zadra. Zajedničku prostoriju, kojoj sam i ja suvlasnik, dobio sam u najam i uredno plaćao 100 eura mjesečno. Uz to, imam i pravo prvenstva pri eventualnj kupnji ili produživanju ugovora - kaže Aralica.

- Taj ugovor o najmu istekao je 2010. godine...

- Da, ali ugovor o najmu je i dalje pravovaljan, jer nisam dobio raskid ugovora. Neka otkažu ugovor i sve O.K., ići ćemo na sud. Uostalom, od Ureda državne uprave dobio sam rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima i dozvolu za rad još prije mjesec i pol dana. Pa u srijedu su mi u restoranu bili turistički inspektori i dali mi zapisnik po kojemu je sve u redu - kaže Aralica.

U Uredu državne uprave su nam potvrdili kako su Aralici na temelju podnesenih dokumenata izdali rješenje, ali skreću pažnju na jedan novi “detalj”: na njihovo rješenje stanari su se žalili, a o toj žalbi u roku od dva mjeseca kao drugostupanjski organ odlučuje Ministarstvo turizma. Međutim, dok Ministarstvo turizma ne prihvati ili odbaci žalbu stanara, rješenje Ureda državne uprave nije izvršno, dakle nije pravomoćno!

Na izravno pitanje znači li to da restoran “Donat” sada radi nelegalno, dobili smo izravan odgovor:

- Da, ako radi prije izvršnosti našeg dokumenta, to nije legalno.

Miljenko Aralica tvrdi da o toj žalbi ne zna ništa:
- Ma kakva žalba, ta žalba ne postoji, ja nisam dobio nikakvu obavijest da se bilo tko žalio! Pa u toj istoj zgradi u susjednom portunu radi jedan drugi ugostiteljski obrt koji ima dozvolu samo za trgovinu, ali ne i za ugostiteljstvo. Kada bi stvari tako funkcionirale, na Poluotoku se ništa ne bi moglo otvoriti - rekao nam je Aralica.
Na kraju, evo i rečenice jednog od stanara koji su potpisali peticiju:

- Kod nas sve može, pogledajte kako izgledaju Poluotok i cijela Kalelarga. Nama očito preostaje samo zatvarati prozore i uzdati se u klima-uređaje.

Ako Ministarstvo turizma ne odluči drugačije.

Piše: Predrag Opačić

GRAD MU IZNAJMIO 110 KVADRATA
Najam za šest mjeseci - 42.160 kuna Aralica tvrdi da je ugovor s Gradom Zadrom o korištenju javne površine za terasu potpisao 15 dana nakon što je dobio dozvolu za rad iz Ureda državne uprave. U Gradu kažu da su na Araličin zahtjev, naravno \'sukladno odluci o zakupu javnih površina\', s njim zaključili ugovor o zakupu javne površine \'za postavu ugostiteljskih stolova, sjedalica, suncobrana i tende, te podloge i vaza za cvijeće za ukupnu površinu od 110 m 2 i to za razdoblje od 1. lipnja do 31. listopada 2015. godine, po cijeni zakupa za cijelo ugovoreno razdoblje u iznosu od 42.160 kuna, a sve sukladno posebnim uvjetima izdanim od Konzervatorskog odjela u Zadru od 10. ožujka 2015. godine\'.
S Araličinim obrtom \'Skala\' Grad je potpisao i ugovor o korištenju nekadašnjeg parka uz Katastar.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved