Slatine
Slatine u tantalovim mukama
26.6.2015. 5:58:21h
Gosti pobigli zbog ruzinave grdosije, plaže se još nasipavaju, a ceste asfaltiraju...
Dok se asfaltira dio Zvonimirove obale uz plažu, još u ožujku u plićaku zapeo je teretnjak Vranjic. Nema kupača na toj plaži, samo se zaštitar zavukao u debelu hladovinu.
Vincepal / flickr.com

Iako je sredina lipnja, vrijeme kada su se turisti naveliko uselili u brojne apartmane diljem obale i otoka, u Slatinama na otoku Čiovu kao da ljeto kasni, barem sudeći po komunalnim radovima, kojih ne nedostaje.

Štoviše, vozeći se cestom od Trogira prema Slatinama, izbrojili smo desetak bagera koji krče zemlju, nasipavaju plaže, dižu prašinu na svakom kantunu kao da je cijela obala samo njihova!

Dok se asfaltira dio Zvonimirove obale uz plažu, još u ožujku u plićaku zapeo je teretnjak Vranjic. Nema kupača na toj plaži, samo se zaštitar zavukao u debelu hladovinu.

– Ovo je sve bezveze, i vlast, i kapetanija, i cila država. Jugo ga pomiče amo, tamo, znači može ga se lako otegliti.

Samo volje triba, al’ nje nigdi. Mi se jedini ne bavimo turizmom, al’ znam da su susidima pobigli svi turisti zbog ovog broda – kaže nam Marin Pavičić, prvi susjed ruzinave grdosije koja još čeka papire da napusti Slatine.

Radovi na šetnici
– Šta da vam kažem. Radi se na sve strane jer svi projekti krenu kasno umjesto da već sada budu završeni. Eno, “Splitska obala” uređuje plaže. Baš im je zadnji dan. Rade se dijelovi šetnice duge osam i pol kilometara, trenutno na Zvonimirovoj obali. Tu su i radovi na mostu kopno – otok Čiovo, protiv kojeg nemam ništa, ali se nitko ne pita ima li Čiovo infrastrukturu za sav promet koji će most dovesti. Otočne ceste su nam nikakve, al’ to nikog nije briga.

Nas kao malo mjesto ne pita se puno. Kao da smo svima daleko – komentira nam Tomislav Andrijolić, predsjednik Mjesnog odbora Slatine, kojem je ovo drugi mandat na čelu svog mjesta, koje administrativno spada pod Grad Split, no Banovina je zaista predaleko ili su pak Banovini Slatine daleko. Kao da brodski prijevoznik Bura ne vozi pet puta dnevno u sezoni i za samo 20 minuta stižete do Čiova.

Čujemo i da gradonačelnik Ivo Baldasar nikako da stigne do Slatina, do kojih vodi cesta duga 40-ak kilometara, prilično mukotrpnih jer redovito upadnete u gužvu na putu, građevinske radove. Ajte vi u Slatine!

Za rješavanje krupnih, ali i sitnih problema koji tište tamošnje stanovnike, Andrijolić mora u Banovinu. Dok se šeta rivom, potežu ga za rukav, “daj zovi ovoga, onoga, ti si vlast”. Nakon našeg susreta javio nam je dobru vijest – konačno je dogovoreno da se smeće iz mjesta odvozi svakog dana, a ne tri puta tjedno.

Rekorderi
– Pa mi smo rekorderi po broju noćenja! Imamo 200 tisuća noćenja godišnje, cijelo mjesto se bavi turizmom, a smeće nas je gušilo. Valjda smo im bili predaleko.

Turistički ured nam je svojedobno uskočio u pomoć i sufinancirao odvoz smeća, al’ to je bila apsurdna situacija jer to nije bila njihova dužnost. Sreća da je Grad Split konačno prepoznao problematiku. Uostalom, od nas ubiru pet milijuna kuna godišnje, što nije malo – dodaje Andrijolić, pohvalivši se činjenicom da se dosta onoga što se zaradi od turizma vraća u mjesto.

– Imamo puno planova koje želimo sami realizirati. Gotov je projekt lučice koja bi imala 350 vezova, a prijavit ćemo ga na EU fondove, kao i vatrogasni dom.

Učlanili smo se u Lokalnu akcijsku grupu “Kamen i more”, tako da sami možemo direktno aplicirati za novac iz fondova – pohvalio nam se prvi čovjek Slatina.

Piše: Merien Ilić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2019, All rights reserved