U skladu s pravilima EU
25.6.2015. 18:05:53h
Agencija u spavaćoj sobi, a vodiči rade gdje žele
Vlada i Ministarstvo turizma odlučili su u tjedan dana donijeti ili predložiti više zakonskih izmjena za turizam nego u cijelom dosadašnjem mandatu.
Dennis Jarvis / flickr.com

Vlada i Ministarstvo turizma odlučili su u tjedan dana donijeti ili predložiti više zakonskih izmjena za turizam nego u cijelom dosadašnjem mandatu. Tako je na jučerašnjoj sjednici prihvaćeno donošenje novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje je upućeno u Sabor na drugo čitanje, dok je izmijenjeni Zakon o pružanju usluga u turizmu upućen na prvo čitanje u Sabor.

Njime se reguliraju uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe mogu pružati usluge u turizmu, a odnosi se na turističke agencije, turističke vodiče i posebne oblike turizma.

Ubuduće će prema tom zakonu sve turističke agencije, a ne samo one koje rade preko interneta, doslovno moći raditi u spavaćoj sobi ili na tavanu nečijeg stana ili kuće, a umjesto da ishode rješenje i dozvolu za rad kao do sada, bit će dovoljno da poduzetnik koji je naumio raditi kao agencija, tu svoju želju prijavi nadležnima i – počne raditi.

Pravila za vodiče
U Udruženju hrvatskih putničkih agencija u više su navrata izrazili nezadovoljstvo tako predloženim zakonskim odredbama s kojima se struka ne slaže, prije svega zbog toga što ih drži preliberalnima i što one potrošačima ne nude nužnu zaštitu i sigurnost u radu s agencijom.

Dovoljno se prisjetiti najnovijeg primjera „Express Toursa“ iz Čakovca koji je prevario oko tisuću učenika i njihovim novcem od ekskurzija nestao iz agencije, pa je lako zamisliti kako bi tek mogli „nestajati“ turistički agenti koji u vlastitom ili tuđem stambenom prostoru obavljaju djelatnost.

Izrađivači takvog zakona tvrde kako su to pravila koja se primjenjuju u zemljama Europske unije. Turističkim vođenjem u Hrvatskoj moći će se na teritoriju cijele zemlje baviti svi vodiči, bez obzira gdje su i za koje područje dobili licenciju.

Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti omogućuje se ugostiteljima pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studioapartmanima i kućama za odmor i to ne samo u poslovnim, već i u stambenim prostorima.

Privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju objekta, omogućava se pružanje usluga u domaćinstvu i bez dokazivanja da su vlasnici zemljišta.

Osniva se i Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved