Ministastvo turizma
25.6.2015. 6:12:55h
Usvojene izmjene turističkih zakona
Osnovne izmjene Zakona koji regulira uvjete pod kojima pravne i fizičke osobe mogu pružati usluge u turizmu odnose se na turističke agencije, turističke vodiče i posebne oblike turizma
/ ezadar.hr

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojene su cjelovite izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu u turizmu te je prihvaćeno donošenje novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, čiji je predlagatelj Ministarstvo turizma, a koje je upućeno u Hrvatski sabor na II. čitanje.

Ministar Lorencin prisustvovao otvaranju radova na rekonstrukciji palače Cedulin, Photo: Dino Stanin/PIXSELL
„Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti bile su neophodne zbog usklađivanja sa europskom regulativom, ali isto tako i uvažavanja prijedloga strukovnih turističkih udruga i udruženja, a sve naravno s ciljem dodatnog poboljšavanja uvjeta poslovanja u turističkom sektoru. Vjerujem kako će usvojene izmjene koje smo pripremali dugo i sistematično donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj", kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Osnovne izmjene Zakona koji regulira uvjete pod kojima pravne i fizičke osobe mogu pružati usluge u turizmu odnose se na turističke agencije, turističke vodiče i posebne oblike turizma.

Tako se svim agencijama, a ne samo onima koje posluju putem Interneta, omogućuje rad u stambenim prostorima te se, sukladno praksi ostalih zemalja Europske unije, ukida obveza ishođenja rješenja i uvodi samo obveza prijave početka poslovanja. Nadalje, za voditelja poslovnice koji je neophodan za početak poslovanja agencije, uvodi se potreba višeg nivoa znanja stranog jezika, odnosno aktivno služenje najmanje jednim stranim svjetskim jezikom na razini B2.

Kada je riječ o turističkim vodičima, njima se propisuje jedinstveni ispitni program za području cijele države, tako da mogu pružati usluge na svim turističkim cjelinama, a ne samo na području županija za koje su polagali ispit kao što je to bilo do sada. Navedene izmjene u zakon su unesene s obzirom na činjenicu da turistički vodiči iz svih država europskog gospodarskog područja i Švicarske konfederacije, sukladno postojećoj direktivi o uslugama, mogu raditi na području cijele Hrvatske.

S ciljem dodatne zaštite i sigurnosti potrošača, izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu također se detaljnije i jasnije definiraju posebni oblici turističke ponude, poput nautičkog, zdravstvenog, aktivnog i pustolovnog, kongresnog i poslovnog te drugih oblika, propisivanjem jasnijih obveza pružatelja usluga, ali i osoba koje se angažiraju za izvođenje tih aktivnosti.

Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti uvode se novine vezane uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti te se omogućuje ugostiteljima pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima; privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta; nadalje, utvrđuje se minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave te propisuje obveza da ugostitelj ili njegov zaposlenik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja.

Izmjena navedenog Zakona osniva se Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved