Split
Startup
15.6.2015. 6:35:53h
Hrvatski vodič za turističke agencije pobjednik Shifta
Vrijednu titulu osvojio je hrvatski startup Tourgent zahvaljujući čemu njegovi osnivači odlaze iz Splita teži za deset tisuća dolara.
screenshot / shiftsplit.com

Fanfare, baloni, konfeti... Prozor koji se često ne viđa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu obilježio je proglašenje pobjednika četvrtog izdanja Shift konferencije. Vrijednu titulu osvojio je hrvatski startup Tourgent zahvaljujući čemu njegovi osnivači odlaze iz Splita teži za deset tisuća dolara.

Radi se o Cloud usluzi koja autobusnim prijevoznicima i turističkim agencijama omogućuje da prate što se događa s njihovim turama, vozačima, vodičima i vozilima. Kroz Tourgent je olakšana komunikacija svih uključenih u organizaciju tura te praćenje troškova i profita. Zanimljivo, osnivači Tourgenta, imaju 19 godina – svaki. Njih troje dolaze iz različitih krajeva hrvatske, a veže ih ljubav prema IT-ju i poduzetništvu. Ivan Jolić je iz Novske, Matija Matija iz zagorja, a Milan Kovačić je domaći – iz Omiša.

Nismo previše razmišljali o pobjedi, naročito nakon što smo vidjeli pitcheve konkurencije – kazao nam je Matija čiju su prezentaciju suci iznimno pomno slušali.

Ekipi iz Tourgenta ovo je drugo priznanje. Već su prije podigli ček ali na deset tisuća kuna i to za drugo mjesto. Sada su Shiftu prvi, a kune su se pretvorile u dolare. Što je i nekako simbolično budući da momci sami priznaju kako uspjeh na Shiftu debelo približava probijanju na međunarodnoj sceni te na spomen uspjeha prijašnjih zvijezda splitske konferencije odgovaraju samo zadovoljnim smiješkom.

Zasad je Tourgent implementiran u tri autoprijevozničke tvrtke. Jedna od njih je u vlasništvu mojih roditelja – priznao je Matija dodajući kao im je sada prvi korak osnivanje tvrtke (da njih troje od 19 godina osnivaju tvrtku), nakon čega kreću u agresivno "peglanje" proizvoda kako bi ga učinili što privlačnijim budućim investitorima. Njih će, kako stvari teku u startup svijetu, barem još neko vrijeme trebati.

Drugo mjesto pripalo je strancima - Španjolcima i njihovom startupu Enigmedia koja nudi sigurnosna računalna rješenja, prema sucima, očito vrijednima pažnje. Ček od tri tisuće dolara koji ide drugoplasiranima dobro će im doći...

Pčele na trećem mjestu

Na treće mjesto doletjele su pčele - točnije još jedan domaći startup - MyBeeLine. Želite li znati sve o vašim košnicama onda je aplikacija fokusirana na ranu detekciju i prevenciju bolesti i općenitu zaštitu pčela idealna za vas. Možda će ovakav startup u početku zazvučati čudno ali se savršeno uklapa u novi trend "webificiranja" svega i svačega.

Drugog, ujedno i finalnog dana Shift konferencije održana je druga polovica "pitch-eva", odnosno prezentiranja ideja sucima. Za razliku od četvrtka, kada je ocjenjivački žiri ukrao "show" na način da je netipičnim ponašanjem, šalama, dosjetkama, pa čak i zafrkancijom pokušao dovesti mlade IT poduzetnike na krivu nogu, a sve kako bi vidjeli mogu li se nositi sa nenadanim situacijama, u petak je ocjenjivačko tijelo djelovalo mnogo hladnije.

Umjesto njih apsolutne simpatije pobrao je Vedran, i više nego entuzijastični prezenter Mogyja koji je energičnim pitchem uistinu napravio "disrupt", kako u industriji zovu potpuno atipičan pristup nečemu. Uznemirio je Vedran i publiku kada je na kraju počeo bacati vizitke.

- Tko želi besplatnu majicu Mogyja. Ajmo ljudi. Skupite vizitke i poslije mi se javite. Majice su sjajne – vikao je mladi poduzetnik dok su poslovne vizit kartice letjele zrakom.

Sudački žiri na čijem je čelu bio Quasar Younis, jedno od vodećih lica YCombinatora, hladno je postavljao pitanja o poslovnom planu, jasnoći vizije, ciljanom tržištu... A da čovjek zna znanje, svjedoči i činjenica kako je u Silicijsku dolinu došao u ranim dvadesetima.

Dogodine još bolje

Nije poznavao ama baš nikoga, te je mjesecima živio u iznajmljenoj garaži. A danas? Danas ga gotovo svaki osnivač startupa prepoznaje (vjerojatno ga većina i sanja).

Mogy, koji je usput rečeno i hrvatski startup nije bio jedina sportska ideja predstavljena jučer u HNK-u. Uz njega svoju viziju i ciljeve sucima su predočili iz startupa Ballistics koji pomaže rukometnim trenerima i stratezima unos podataka u realnom vremenu, a sve kako bi što bolje prilagodili igru svoje ekipe za vrijeme same utakmice.

Uz njih tu je bio i "Facebook za sportaše" kako ga je jedan od članova žirija, Aaron White iz Venrocka, nazvao – projekt TeamPlayers. Cilj miješane ekipe bazirane u Kanadi jest povezivanje sportaša svih nacionalnosti i to na svim razinama, osim onih vrhunskim.

Iz TeamPlayersa su priznali kako im je baš to i bio cilj – stvaranje derivata društvene mreže za sportaše, trenere ali i za djecu. Već im je pristupilo 3000 mladih ljudi. Hoće li ovakav pristup eliminirati razne polumenadžere koji drmaju u svijetu sporta? Ostaje za vidjeti...

- Svake godine je sve jače, sve bolje... Prošlogodišnji Shift je nadmašen. Hoćemo li sljedeće godine biti još bolji? Prijavite se za sljedeće izdanje i sami se uvjerite – zaključili su Ivan Burazin i Mateo Perak - dvije osnivačke trećine najveće startup konferencije u jugoistočnoj Europi.

Piše: Vladimir Ozretić

Murov poučak
Prije dodjele nagrada okupljenima se obratio Sandro Mur suosnivač najveće zvijezde Shifta – Bellabeata. Prije dvije godine su se natjecali a jučer su bili ponosno sponzori natjecanja koje ih je lansiralo među startup zvijezde.
- Kada smo dobili taj ček osjećali smo se kao na vrhu svijeta. Novac smo već idući dan potrošili. Toliko o tome. Samo ustrajnost i rad vas mogu dovesti do vašeg konačnog cilja – savjetovao je Mur okupljene.

Naj teme: Sport i turizam
Gledajući profil hrvatskih startupova koji su se ove godine prijavili na Shift mogu se primijetiti dva prigodna trenda. Zašto prigodna? Pa, Shift se održava u Splitu. A, što je Split? "Najsportskiji grad na svitu" ujedno i "najlipši". Lokalpatriotizam na stranu, sport i turizam jasno su se provlačili kroz hrvatske startupe. Što i nije toliko loše, naročito ako se uzme u obzir kako se upravo prvi startup temelji na turizmu, a većina njih se doticala sporta.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved