Hoteli
13.6.2015. 5:38:26h
Promet u hrvatskim hotelima u prvih pet mjeseci skočio 15posto
"Prvih pet mjeseci ove turističke godine ide dobrim tijekom te su ostvareni rezultati prema očekivanjima, čak i nešto veći", naglasio je predsjednik Turističkoga poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma na 3. sjednici Vijeća, održanoj u HGK.
Daniel Ramirez / flickr.com

"Prvih pet mjeseci ove turističke godine ide dobrim tijekom te su ostvareni rezultati prema očekivanjima, čak i nešto veći", naglasio je predsjednik Turističkoga poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma na 3. sjednici Vijeća, održanoj u HGK.
Raspravljalo se o dosadašnjem tijeku turističke godine 2015. te o očekivanjima od nastavka godine, a Institut za turizam predstavio je i rezultate istraživanja turističke potražnje u Hrvatskoj u 2014.

Palma je istaknuo i nastavak dobre politike HBOR-a te rast kvalitete turističke ponude, što se očituje i putem obnove objekata. Razvijaju se destinacije i turistima privlačni događaji pa je čak nekoliko mega-projekata u planu ove godine.
Ipak, postoje i problemi koji se odražavaju na turizam, u prvom redu nedostatak kvalitetnoga kadra.
„Hotelijeri su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke godine, a ukupni je promet u prvih pet mjeseci veći za 15 posto", istaknula je direktorica UPUHHA-a Iva Bahunek.
Pozitivne trendove i optimizam izrazio je i direktor KUH-a Adriano Palman, napomenuvši kako jedino zabrinjava smanjen dolazak kampera iz Nizozemske, dok su sva ostala tržišta pozitivna. Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma HGK Nedjeljko Pinezić ističe povećan broj dolazaka i noćenja do svibnja, i to za sve mjesece, što je nastavak dobrih rezultata od prošle godine. Komora je pritom odigrala važnu ulogu, osobito putem organizacije radionica te rješavanja pitanja PDV-a na usluge u inozemstvu. Naglasio je i pitanje tumačenja Porezne uprave, prema kojemu građani EU ne mogu plaćati porez u paušalnom obliku te moraju voditi poslovne knjige ulazeći u sustav PDV-a.
Na sjednici je rečeno da se, unatoč otkazima godišnjih vezova u marinama, hrvatske marine ipak pune te je istaknuto kako je čarter predsezona nešto slabija, no povećan je broj plovila u čarteru. Predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Abi Shalabi naglasio je problem zakonske regulative, manjak kuhara, konobara te pojavu nelojalne konkurencije. Ipak, u području restoratera bolje je nego prethodnih godina. Direktor UHPA-e Željko Trezner također je izrazio optimizam te dobre najave ove turističke godine, no unatoč tome, uvjeti poslovanja turističkih agencija sve su teži. Predsjednik UNPAH-a Zlatko Kukec naglasio je problem neregistriranih iznajmljivača, dok registrirani sve više otkazuju djelatnost. Stoga je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić pozvala turističke djelatnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji upućuju na taj problem, na osnivanje komorske sekcije za privatni smještaj, kako bi se organizirano rješavala ta pitanja.
Na sjednici su predstavljeni rezultati istraživanja turističke potražnje u Hrvatskoj u 2014. godini Instituta za turizam, koje je predstavila Zrinska Marušić. Riječ je o devetom istraživanju provedenomu na 4035 ispitanika u 76 mjesta sedam primorskih županija, od lipnja do rujna prošle godine, a analiziran je profil turista, posjet i obilježja boravka u destinaciji, zadovoljstvo te ocjena konkurentske pozicije. Rezultati pokazuju kako turisti srednje dobi u Hrvatsku dolaze manje nego prije, a turisti starije i nešto mlađe dobne skupine dolaze više. Stupanj obrazovanosti gostiju također raste, a isto vrijedi i za broj gostiju s višim prihodima.
Dominiraju, sa 69 posto, vjerni gosti koji imaju više od dva posjeta, a lojalnost je najočitija u posjetima kampovima.
Također, iako je primarni motiv i dalje odmor na moru, povećava se motiv zabave, gastronomije te novog iskustva i doživljaja općenito. Što se tiče izvora informacija, najvažnijom se smatra preporuka s 56 posto, a Internet stagnira na 46 posto.
Promatrajući posljednje četiri godine, možemo zaključiti da raste važnost prijašnjeg boravka, preporuka agencija i interneta, ali i da važnost medija pada.
Duljina boravka 2010. godine bila je 9,5 noćenja, a prošle godine je iznosila 8,7 noćenja. Kraći dolasci rastu, a smanjuju se dolasci od 15 noćenja na 12 posto. Istraživanje je utvrdilo da su gosti zadovoljni svim elementima ponude u 2014., a na vrhu je ljepota prirode i krajolika, ali i osobna sigurnost.
Dnevna potrošnja gostiju iznosi ukupno 66 eura po noćenju te je lani prema 2010. za 14 posto u eurima povećan prosjek dnevnih izdataka, a izvanpansionska potrošnja narasla je tri postotna boda.
Zaključeno je kako istraživanje Tomas ljeto 2014. potvrđuje uspješnu turističku 2014. godinu, rast zadovoljstva gostiju te potrošnje i konkurentske snage. Institut za turizam predlaže uspostavu nacionalnog plana istraživanja u turizmu te poticanje suradnje institucija i udruženja. „Prijedlog je vrlo važan za sektor turizma te je potrebno i u sklopu Komore inicirati provođenje turističkih analiza", istaknuo je Palma.
Članovi Turističko-poslovnog vijeća upoznati su i s razgovorima o novom Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva u kojem se predlaže kompromisno rješavanje pitanja minimalnih plaća u bruto iznosu te određivanje kriterija za njihovo povećavanje ili smanjivanje. Prema prijedlogu, dodatak na plaće od 0,5 posto ostao bi isti kod trenutnog poslodavca. Kako je rečeno, tekst novoga kolektivnog ugovora očekuje se do kraja rujna.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved