Konkurencija
2.6.2015. 4:49:09h
Turistički vodiči u nevjerici: Stranci će nam preoteti posao
Uskoro bismo na najvažnijim turističkim lokalitetima u Hrvatskoj koji se obilaze u obveznoj pratnji vodiča, mogli susretati i turističke vodiče iz zemalja Europske unije. I ne samo to, nego bi turistički vodiči iz EU-a mogli taj posao obavljati u svakom dijelu Lijepe naše.
Thomas Kohler / flickr.com

Uskoro bismo na najvažnijim turističkim lokalitetima u Hrvatskoj koji se obilaze u obveznoj pratnji vodiča, mogli susretati i turističke vodiče iz zemalja Europske unije. I ne samo to, nego bi turistički vodiči iz EU-a mogli taj posao obavljati u svakom dijelu Lijepe naše.

Na takvo što se Hrvatska obvezala Pravilnikom o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija iz područja turizma, pa je dovoljno da strani turistički vodič podnese prijavu i propisanu dokumentaciju iz zemlje članice Europske unije u kojoj je obavljao tu djelatnost i odmah može početi s pružanjem usluge na privremenoj i povremenoj osnovi i u Hrvatskoj.

Prije prvog pružanja usluga turističkog vođenja u Hrvatskoj, migrant se treba prijaviti u registar poreznih obveznika i dobiti porezni broj. Kako bi se te odredbe na koje se Hrvatska obvezala mogle i primijeniti, u Ministarstvu turizma pripremaju se izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, kako bi se uskladile s obvezama koje smo prihvatili.
Nacionalna kvalifikacija

Naime, EU jamči slobodu pružanja usluga fizičkim ili pravnim osobama da ponude svoje usluge u drugim državama članicama EU-a a da se u njima poslovno ne nastanjuju. To znači da bi turistički vodiči iz bilo koje EU zemlje uskoro mogli voditi grupe po Dioklecijanovoj palači, Stradunu, Gornjem gradu, pulskoj Areni ili osječkoj Tvrđi… Dopuštenje za prekogranično pružanje usluga vrijedi za cijeli teritorij zemlje domaćina bez obzira na to je li u toj zemlji kvalifikacija vodiča regionalna ili nacionalna.

I upravo u tome dijelu najviše je upitnika vezano uz izmjene Zakona, jer domaći turistički vodiči ne gledaju blagonaklono na mogućnost da jedan strani vodič može jednako kvalitetno voditi u svakom dijelu Hrvatske kao i lokalni vodiči koji su specijalizirani za točno određena područja.

– To je jednostavno nemoguće i neodrživo. Mi imamo po županijama tečajeve za turističke vodiče i oni dobivaju licenciju za točno određeno područje, i žele li imati licenciju i za drugu županiju, moraju polagati i tamo jednake ispite, imati rad na terenu i sve drugo. Logično je da grupu koju vodim iz Splita prema Dubrovniku, tamo predam lokalnom vodiču koji će im puno bolje ispričati priču o prostoru i njegovoj povijesti. Ne znam kako bi to sada izgledalo da neki strani vodiči dođu i vode od Istre, preko Zagreba do Dubrovnika. Nacionalna licencija u ovako raznolikom kulturno-povijesnom prostoru ne može funkcionirati. Strani vodiči su i po dosadašnjem zakonu mogli postati vodiči u Hrvatskoj, ali su morali polagati ispite kao i svi drugi – mišljenje je Lea Nikolića, predsjednika Udruge turističkih vodiča Splita, najbrojnije u Hrvatskoj.

Izmjene zakona
U Ministarstvu turizma, u obrazloženju potrebe izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, navode upravo to kao jedan od razloga zašto se zakon mijenja. “Potrebno je ujednačiti uvjete za pružanje usluga turističkih vodiča hrvatskih državljana i turističkih vodiča državljana drugih država da mogu pružati usluge u turizmu na privremenoj ili povremenoj osnovi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, a na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u njihovim zemljama. Naime, prema važećem Zakonu, turistički vodiči polažu stručni ispit za turističke cjeline po županijama i imaju ovlaštenje pružati usluge turističkog vodiča samo za one županije za koje su položili ispit, pa su hrvatski turistički vodiči u nepovoljnijem položaju od navedenih stranih državljana koji mogu pružati usluge turističkog vodiča povremeno ili privremeno na području cijele Republike Hrvatske”, objašnjavaju u Ministarstvu turizma.

Direktiva Europske unije o priznavanju stručnih kvalifikacija osobama kvalificiranim u jednoj državi članici jamči pristup istoj profesiji u drugoj državi članici. No, razlika ipak postoji ovisno o tome tretira li se zemlja kao “regulirana” ili “neregulirana” u pogledu toga tko joj u turizmu može raditi. U zemljama koje uglavnom primaju turiste profesija turističkog vodiča je zakonom propisana i te zemlje su “regulirane”. U zemljama koje su pretežno emitivne profesija turističkog vodiča nije regulirana. Turistički vodiči postoje, ali njihov angažman nije zakonom propisan, što znači da te usluge mogu pružati i nestručne osobe.

A problem Hrvatske je što se na stranici Europske komisije nalazi pogrešna informacija da Hrvatska nije regulirana zemlja za turističke vodiče, pa zbog toga vodiči koji bi iz zemalja EU-a htjeli ubuduće raditi u Hrvatskoj zaključuju da se Direktiva ne primjenjuje, te da se ni ne trebaju prijavljivati i tražiti dopuštenje za rad. Zato je Zakon koji je u izradi iznimno važan i mora dati odgovore na sva otvorena pitanja sadašnjih i budućih vodiča.

Piše: Ružica Mikačić

Stručni vodiči
Ni vođenje u zaštićenim cjelinama (muzeji, galerije, povijesne jezgre) koje mogu voditi samo stručni vodiči, nije riješeno za Hrvatsku. Naime, iako su Zakonom o pružanju usluga u turizmu iz 2007. godine definirane zaštićene cjeline kao područja koja mogu interpretirati samo kvalificirani turistički vodiči, EU Direktiva o priznavanju stručnih kvalifikacija kaže da zemlja domaćin može provjeriti kvalifikaciju samo za profesije od sigurnosnog i zdravstvenog značenja, a turistički vodič ne spada u tu kategoriju! Prema EU Direktivi, zemlja domaćin je obvezna dopustiti migrantu pružanje usluga i nema mu pravo tražiti dokaz o poznavanju lokalne baštine.

Zahtjevnija nastava
Obrazovanje vodiča u Hrvatskoj ubuduće će biti puno složenije i dugotrajnije. Europska norma EN 15565 bavi se pitanjem obrazovanja turističkih vodiča u Europi, a obrazovni programi u Hrvatskoj su daleko ispod tog standarda. Tako Europa traži za licenciju vodiča 600 školskih sati, od čega 40 posto na terenu, dok Hrvatska svojim vodičima daje obuku od oko 200 nastavnih sati. Osim toga, nova norma posebno je zahtjevna prema profesorima, stručnjacima, vodičima demonstratorima i ostalim članovima ispitnih komisija, tako da im propisuje metodiku predavanja i kriterije ispitivanja kako bi se ujednačili uvjeti dobivanja licencija u cijeloj Europi.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved