Novotarije
19.5.2015. 14:12:38h
Putem eVisitora do podataka o naplati boravišne pristojbe
Nacionalna turistička organizacija uvela je informacijski sustav za prijavu i odjavu turista pod nazivom eVisitor, doduše samo u pilot-fazi. Ovaj će sustav prvenstveno služiti za prikupljanje i obradu podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima, prijavu i odjavu turista, obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe te obradu i analizu podataka za izvještavanje u statističke svrhe.
Remus Pereni / flickr.com

Nacionalna turistička organizacija uvela je informacijski sustav za prijavu i odjavu turista pod nazivom eVisitor, doduše samo u pilot-fazi. Ovaj će sustav  prvenstveno služiti za prikupljanje i obradu podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima, prijavu i odjavu turista, obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe te obradu i analizu podataka za izvještavanje u statističke svrhe.

Riječ je o projektu u koji su zasad uključene turističke zajednice Crikvenice, Dubrovnika, Zagreba, Malog Lošinja, Osijeka, Rovinja i Splita.

Pristup sustavu
Kako navode u Hrvatskoj turističkoj zajednici, pristup sustavu imat će oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, 300-tinjak turističkih zajednica, te tijela državne uprave. Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo.

- Ovaj sustav omogućit će nam u realnom vremenu na raspolaganju sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, te financijske podatke o statusu naplate i dugovanja po osnovi boravišne pristojbe. Korisnici sustava će uz najviši odmak od 24 sata, koliko iznosi zakonom propisan rok za prijavu turista, raspolagati podacima o stanju turista na njihovom području. Primjerice, koliko je u ovom trenutku prisutno stranih gostiju, iz kojih država, regija pa čak i mjesta, u kojim su vrstama ugostiteljskih objekata smješteni, koje su dobne skupine i kojeg spola, uključujući i statistički obrađene parametre o spolu, dobi, geo-zoni iz koje turist dolazi, duljini ostanka i slično što bi trebalo doprinijeti što kvalitetnijem uključivanju svih dionika hrvatskog turizma u marketinške aktivnosti  na svim razinama, navode iz HTZ-a.

Uz navedeno sustav će pratiti i takozvane migracije turista unutar države na temelju kojih će se moći zaključiti koji su to uobičajeni interesi i "rute kretanja" turista. Također, u budućnosti se planira i razvoj dodatnih tzv. "business inteligence" modula koji će omogućiti još kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom, ali i integriranim marketinškim aktivnostima svih korisnika sustava.

Tijekom ove pilot-faze projekta održat će se niz edukacija svih odabranih turističkih zajednica. Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza 2015. godine u projekt će se uključiti i odabrani obveznici.

Četiri milijuna kuna
- Očekivane aktivnosti svake od turističkih zajednica su priprema i ažuriranje baze trenutno važećih rješenja ugostiteljskih objekata o pružanju usluga smještaja na području djelovanja turističke zajednice te unos podataka s rješenja i samih rješenja u sustav eVisitor. Podaci i povratne informacije od navedenih turističkih zajednica i obveznika koji sudjeluju u pilot-projektu, a koje će prikupiti tijekom ove faze bit će od iznimne važnosti za unaprjeđenje sustava i prije nego sustav krene u punu primjenu, zaključuju iz HTZ-a.

Cjelokupni projekt HTZ provodi u suradnji s tvrtkom Omega Software te konzultantima sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Projekt je HTZ pokrenuo prošle godine, kada su na natječaju odabrani i suradnici, a ove je godine HTZ za to predvidio četiri milijuna kuna.

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved