Rasprodaja
16.5.2015. 19:07:53h
Država se rješava svog turističkog portfelja
Ministar turizma, Darko Lorencin i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović rezimirali su pred novinarima aktualno stanje procesa privatizacije te predstečjanih nagodbi turističkih društava u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, s naglaskom na Hotele Plat d.d…
Tony Hisgett / glas-slavonije.hr

Ministar turizma, Darko Lorencin i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović rezimirali su pred novinarima aktualno stanje procesa privatizacije te predstečjanih nagodbi turističkih društava u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, s naglaskom na Hotele Plat d.d…

Za Hotele Plat sklopljena je predstečajna nagodba pred mjerodavnim trgovačkim sudom, a društvo je iz procesa predstečajne nagodbe izašlo bez strateškog partnera, te je ono privatizirano u postupku propisanom Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Samostani hotelski kompleks smješten u Platu – Župa dubrovačka, sastoji se od dva hotela, depandanse, šest vila i dva paviljona, od kojih su jedan hotel i šest vila (sve kategorizirano s tri zvjezdice) u uporabi. Ukupni smještajni kapacitet u komercijalnoj funkciji su 535 kreveta, dok je znatan kapacitet još uvijek izvan komercijalne funkcije – to su ratom devastirani, a neobnovljeni objekti – hotel Ambasador i dva paviljona (ukupno 853 kreveta izvan funkcije). Poduzeže stalno zapošljava 74 radnika.

Hoteli Plat d.d. sklopili su predstečajnu nagodbu sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te izvršili sve svoje obveze temeljem sklopljene predstečajne nagodbe. Nakon sklopljene nagodbe pokrenut je postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica društava Hoteli Plat d.d. Provedena su ukupno dva postupka prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Hotela Plat d.d. Drugi Javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica je objavljen 17. 11. 2014. godine temeljem Odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju. U roku za podnošenje pisama namjere za iskazivanjem interesa za kupnju dionica Društva pristiglo je 9 pisama namjere. U postupku javnog prikupljanja ponuda za kupnju dionica društva Hotel Plat d.d. u obvezujućem krugu pristigla je ponuda društva KHA četiri d.o.o. za kupnju dionica u iznosu 118.000.000 kuna. Ponuđeni iznos za kupnju dionica je 18 posto veći od početne cijene za kupnju 92,49 posto dionica. Na sjednici Upravnog vijeća CERP-a održanoj 12. ožujka 2015. godine prihvaćena je obvezujuća ponuda društva KHA četiri d.o.o. Zagreb za kupnju dionica društva Hoteli Plat d.d. Plat. Time je društvo KHA četiri postalo novi vlasnik 92,49 posto temeljnog kapitala Hotela Plat. Ukupno u procesu restruktiranja i privatizacije Hotela Plat, Repubika Hrvatska trebala bi uprihoditi 178 miljuna i 800 tisuća kuna.

“Država je ovim postupcima na izlasku iz vlasništva portfelja turizma, pred nama su još privatizacije Imperijala Rab, Hotela Maestrali te Jadran Crikvenicu. Dosadašnjim postupcima pokazali smo sinergiju institucija, a radit ćemo i dalje kako bismo ovim društvima omogućili da pronađu kvalitetne investitore te osigurali da u Hrvatskoj ne bude više turističkog poduzeća koje generira gubitke”, naglasio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

“Ministarstvo turizma je u okviru svoje nadležnosti do danas koordiniralo aktivnosti u svrhu restrukturiranja ukupno 13 društava iz sektora turizma, i to 11 društava u većinskom vlasništvu i 2 društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Kapaciteti društava obuhvaćenih restrukturiranjem iznose 10.814 kreveta u hotelima i turističkim naseljima te 9626 u kampovima. Broj  stalno zaposlenih u tim društvima je 968 te barem još toliko zaposlenih sezonskih radnika koje društva zapošljavaju u punoj sezoni. Predviđeni iznos ulaganja u imovinu društava predložen od strane strateških partnera u postupcima predstečajnih nagodbi iznosi 861.400.000 kuna u periodu od 1 do 5 godina”, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved