Makarska
Online prijave
1.5.2015. 5:49:16h
Sve više iznajmljivača prijavu i odjavu gostiju obavlja preko interneta
Ususret turističkoj sezoni, privatni iznajmljivači počeli su obavljati posljednje pripreme.
ahenobarbus / flickr.com

Ususret turističkoj sezoni, privatni iznajmljivači počeli su obavljati posljednje pripreme. Direktor TZ Makarska Tonči Lalić kazao nam je da ove godine u gradu ima oko 300 novih postelja, a brojka se svake godine povećava. Građani iznajmljivači koji pružaju uslugu noćenja u smještajnom objektu dužni su u roku od 24 sata prijaviti Turističkoj zajednici sve osobe kojima se pruža usluga noćenja u smještajnom objektu i u roku od 24 sata od odlaska odjaviti njihov boravak.

Evidencija gostiju
Prijava i odjava turista Turističkoj zajednici obavlja se na propisanim obrascima. U obrazac se upisuju podaci na temelju osobne iskaznice, putne ili neke druge isprave o identitetu turista, a Turistička zajednica izdaje potvrdu o obavljenoj prijavi i odjavi boravka turista. Djelatnica Narodnih novina kazala nam je da svakom iznajmljivaču za evidenciju gostiju treba knjiga evidencije prometa, blok s računima i knjiga popisa gostiju. – Knjiga evidencije prometa košta 92 kune, blok s računima koji se izdaje gostima košta 19,68 kuna i popis gostiju od 100 listova stoji 23,4 kune. Iznajmljivači su se već počeli pripremati za sezonu i opskrbljivati sa svim obrascima koji su im potrebni. Oni koji prvi put planiraju iznajmljivati smještajne jedinice, moraju kupiti i obrazac za kategorizaciju koji košta 10 kuna, kazala nam je djelatnica Narodnih novina.

On-line prijava i odjava
Prijava i odjava boravka turista može se obavljati i putem interneta, uz uvjet da računalni ispis sadrži sve podatke iz obrasca. Direktor TZ Makarska Tonči Lalić kazao nam je da je internetska prijava i odjava gostiju najjeftiniji i najbrži način. – Iznajmljivači osim putem propisanih obrazaca, goste mogu prijaviti i online. U Makarskoj od ukupno 1300 iznamljivača njih 600 goste prijavljuju i odjavljuju isključivo preko interneta. Online mogućnost prijave i odjave gostiju puno je jednostavnija kako iznajmljivačima tako i nama u uredu Turističke zajednice. Goste prijavljene internetom proslijeđujemo policiji, a gosti koji su državljani zemalja članica Europske Unije više se ne moraju prijavljivati nadležnoj policijskoj upravi. Stariji iznajmljivači koji se ne znaju koristiti računalom goste i dalje prijavljuju i odjavljuju preko formulara koje ispisuju ručno, no broj iznamljivača koji goste prijavljuju i odjavljuju on-line putem je u porastu, rekao je Lalić.

Piše: Nina Glučina

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved