Turistički vodiči
16.4.2015. 5:03:00h
Odzvonilo vođenju turista po županijama
Predlaže se jedinstven program stručnog ispita za turističkog vodiča za područje cijele Hrvatske.
Dalibor Tomic / flickr.com

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, čiji je prijedlog do jučer bio u javnoj raspravi, konačno bi trebao riješiti problem nelojalne konkurencije koju su domaćim turističkom vodičima predstavljali vodiči iz Europske unije, zbog neujednačenih pravila igre.

Na problem su nedavno posebno upozorili na skupštini Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. "Dolaze stranci koji mogu, ali i ne moraju imati znanje i bez obzira na to mogu imati dozvolu za rad u cijeloj zemlji. Inzistiramo na tome da onaj tko vodi turiste ima znanje i dokaz o tom znanju koje smo mi polaganjem ispita dobili", istaknuo je tom prilikom Adriano Mates, predsjednik Društava turističkih vodiča Hrvatske.  Naime, kako se pojašnjava u prijedlogu nove zakonske regulative, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uz ostalu radnu snagu olakšan je i dolazak stranih turističkih vodiča. Po važećem zakonu oni mogu pružati usluge na cijelom teritoriju RH samo na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u njihovim zemljama, odnosno bez obaveze da tu imaju tvrtku i bez obveze priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija.

Piše: Marija Crnjak
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved