Lopar
Sporna ulaganja
4.4.2015. 5:57:50h
Nabavka turističke podmornice na leasing posvađala Loparane
Prašina se digla u Loparu zbog namjere komunalnog društva Lopar Vrutak, koje je u vlasništvu Općine Lopar, da nabavi turističku polupodmornicu koja bi trebala oplemeniti ponudu Lopara ove i narednih sezona
David Bailey / flickr.com

Prašina se digla u Loparu zbog namjere komunalnog društva Lopar Vrutak, koje je u vlasništvu Općine Lopar, da nabavi turističku polupodmornicu koja bi trebala oplemeniti ponudu Lopara ove i narednih sezona. Polupodmornicu Lopar Vrutak nabavlja modelom financijskog leasinga, pri čemu će Općina Lopar biti jamac na način da će osiguravati leasing bjanko zadužnicom na iznos od milijun kuna. Lopar Vrutak će leasing plaćati u 60 mjesečnih rata, a ako zapne, uskočit će Općina.

   Ovakvom modelu poslovanja čvrsto su se usprotivili predstavnici loparske oporbe, koji smatraju da je posao previše rizičan i da bi na koncu zbog polupodmornice Općina mogla doći u financijske probleme.

   – Od Općine se traži puno novca, a da nisu napravljeni potrebni elaborati. Ja lobiram za nekoliko tisuća kuna iz proračuna da u Lopar povremeno dođe dermatolog, a za podmornicu se traži milijun. A realni prihodi Općine su sedam milijuna kuna, rekla je vijećnica Danijela Glažar Ivče, napomenuvši i da se na ovaj način stvara nelojalna konkurencija među turističkim poduzetnicima u Loparu, budući da Lopar Vrutak kao tvrtka ima potporu Općine, što drugi nemaju.

   Njezin koalicijski kolega Marin Lazarić naglasio je da su materijali vezani za projekt podmornice nekvalitetni i manjkavi te da se traži milijun kuna temeljem jednog papira i nekoliko rečenica.

   – Nije napravljena studija isplativosti. Svatko od nas, kada ide graditi apartmane, prvo stavi na papir troškove i moguću zaradu pa tek onda ulazi u posao ili ne. U ovom slučaju se ne zna koliko će podmornica prodati karata, rekao je Lazarić, naglasivši da je protiv toga da se komunalno društvo bavi nekomunalnim djelatnostima.

Privatni i javni sektor
Tijekom rasprave o podmornici i uopće o ulozi koju jedno komunalno društvo, kao javna tvrtka, treba imati, više puta je spomenuta činjenica da Lopar Vrutak upravlja loparskim plažama. Premda su formalno ljevica, SDP i partneri su stali na stranu privatnih poduzetnika, a HDZ i partneri, iako desnica, na stranu javnog sektora.
   – Gdje god komunalno društvo upravlja plažama, tamo je stanje najbolje. Lopar Vrutak nadzire plažu u tri smjene što nema šanse da privatnici naprave jer tako ostvaruju manji profit, rekao je Andreškić.

   Lopar Vrutak je poznat po tome da nastoji zaraditi na različite načine, pa se osim uobičajenih komunalnih poslova bavi iznajmljivanjem ležaljki i suncobrana, održavanjem turističkog vlakića, uzgojem pomidora… Kako često ističu iz Općine, upravo su te djelatnosti jedan od razloga zašto je Lopar prošle godine u jednom istraživanju bio proglašen za općinu s drugom najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj.

   – Polupodmornica bi trebala zaživjeti ovo ljeto ili iduće i to je posao u kojem niti jednom privatniku nećemo biti konkurencija, a ponudu ćemo obogatiti. Već imamo pozitivne primjere naših poslova, primjerice s ležaljkama, s kojima ostvarujemo dobit. Odluku o podmornici donijeli smo na skupštini društva i sljedeći korak je osiguranje leasinga. Program isplativosti podmornice smo napravili, rekao je direktor Lopar Vrutka Zdenko Jakuc.

   Načelnik Lopara Alen Andreškić napominje da Lopar-Vrutak postoji sedam-osam godina i svaki put kada nabavlja novu opremu – oporba je protiv.

   – I u vezi podmornice možemo naći argumente zašto biti protiv, ali Lopar Vrutak kvalitetno obavlja svoj posao. Bilo da je riječ o plažama, bilo da je to vlak na kojem ćemo zaraditi, bilo da su ležaljke na kojima imamo ekstra profit. S obzirom na iskustva s probnim korištenjem podmornice, mogla bi biti isplaćena u tri do pet godina. Općina ništa neće platiti, mi smo samo jamac. Osim toga, dužni smo Lopar Vrutku 300 do 500 tisuća kuna, tako da će oni ovo jamstvo ionako odraditi, rekao je Andreškić.

Piše: Ivor Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved