Rijeka, Žuta Lokva
Visoki troškovi izgradnje
12.3.2014. 8:11:29h
Jedna od najskupljih dionica: Do Žute Lokve za 730 milijuna eura
Prema procjenama projektanata ta autocesta će zbog teškog terena biti jedna od najskupljih u Hrvatskoj, te će koštati oko 13 milijuna eura po kilometru. Gotovo trećinu trase zauzet će tuneli i vijadukti
Quahadi Añtó / wikipedia.org

Prema procjenama projektanata izgradnja 56 kilometara autoceste Rijeka-Žuta Lokva trebala bi koštati oko 730 milijuna eura, odnosno oko 13 milijuna eura po kilometru, po čemu će ovo biti jedna od najskupljih autocesta u Hrvatskoj. Razlog za to je izuzetno težak teren, te izuzetno veliki broj projektiranih tunela i vijadukata, koji će zauzeti trećinu trase.

Nakon što je iz Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture najavljeno da bi izgradnja autoceste trebala započeti krajem ove godine, neslužbeno se procjenjuje da bi investicija u izgradnji tunela Vratnik, koji će biti dug oko 3.500 metara, iznositi približno 80 milijuna eura zajedno s troškovima opremanja. Jedino za taj najduži i najskuplji objekt u ovom trenutku postoji građevinska dozvola, pa je tunel Vratnik logično odabran za početak projekta o čijoj se realizaciji govori već desetak godina, ali bez nekog konkretnijeg učinka.  

Zapošljavanje građevinara
Prema informacijama našeg lista u Hrvatskim autocestama nova Uprava radi na pripremi plana građenja za ovu godinu u kojeg bi, shodno planu resornog Ministarstva, trebao ući i tunel Vratnik. Natječaj koji će se raspisati za Vratnik svakako će biti najvrijedniji novi posao HAC-a u ovoj godini, a ujedno i jedna od najvećih novih investicija u prometnoj infrastrukturi.

Europska pomoć
Ključno će biti rješavanje financijske konstrukcije, a tu je izuzetno važna kandidatura projekta prema europskim razvojnim i investicijskim bankama, koje mogu dati kvalitetne kredite s dugom otplatom i izuzetno povoljnom kamatom. Uvjet je međutim da se financira izgradnja europskog prometnog koridora, a to je status kojeg bi jadransko-jonska autocesta i pripadajuća dionica Križišće-Žuta Lokva tek trebala dobiti u Bruxellesu. Ukoliko bi bila riječ o komercijalnim kreditima, koji su danas nepovoljni, cijeli projekt bio bi manje isplativ, te bi se dodatno opteretile ionako visoko zadužene Hrvatske autoceste.

Zbog iznimne vrijednosti investicije, ali i općeg manjka zaposlenosti među hrvatskim građevinarima, svakako treba očekivati veliki odaziv na natječaju, a vjerojatno i snižavanje projektom predviđenih cijena. Na izgradnji tunela Vratnik zaposlit će se direktno i indirektno nekoliko stotina građevinara.

Da je odluka o početku izgradnje autoceste Rijeka-Žuta Lokva opravdana i dobra smatra prof. Ivan Dadić, koji je odnedavno postao i član Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta.  

Sigurnost i protočnost
– Taj je pravac svakako isplativiji i prometno opravdaniji od nekih drugih. Dobro je i što se kreće od tunela Vratnik, jer će se paralelno s njegovom gradnjom rješavati dokumentacija za ostale dionice, gdje projekti još nisu završeni niti odobrene sve dozvole.

Bit će jako važno spojiti tunel Vratnik s lokalnim cestama kako bi se on što prije mogao koristiti, jer bi se dobilo puno na tom pravcu između Like i Primorja. Svi znamo koliko je loša, spora i puna serpentina cesta koja povezuje Senj i Žutu Lokvu preko prijevoja Vratnik, te koliko tunel može povećati protočnost i sigurnost, ističe Dadić, dodajući kako novi Nadzorni odbor HAC-a o tome još nije raspravljao, jer je nedavno tek održana prva konstituirajuća sjednica NO-a.

Piše: Darko Pajić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved