Otvoren data room
11.3.2014. 8:14:18h
Naftne platforme se neće vidjeti s otoka
Početkom sljedeće godine znat će se u kolikoj će mjeri Jadran biti ‘načičkan’ platformama za istraživanje, a kasnije i eventualno eksploatiranje nafte i plina.
mikebaird / flickr.com

Početkom sljedeće godine znat će se u kolikoj će mjeri Jadran biti ‘načičkan’ platformama za istraživanje, a kasnije i eventualno eksploatiranje nafte i plina.

O interesu dosad iskazanom za natječaj Barbara Dorić, privremena šefica novoformirane Agencije za ugljikovodike, kaže da je velik, i da su ga pokazale sve veće naftne kompanije.
- Teško je međutim, reći tko će se uistinu od njih javiti na natječaj. Naša pretpostavka je, s obzirom na kontakte koje imamo, da će to biti tridesetak kompanija, ali točno ćemo znati i moći reći o kojim tvrtkama se radi tek u trenutku kada dostave obvezujuće ponude - ustvrdila je Dorić.

A od danas je pri Agenciji za ugljikovodike startao “data room”, ‘soba’ sa seizmičkim podacima iz Jadrana u koju će se ulaziti uz maksimalnu zaštitu od mogućnosti da se podaci na bilo koji način nedopušteno iznesu.

Koncesije će se dobivati za ‘blokove’, odnosno 29 ‘polja’ veličine od tisuću do 1600 kvadratnih kilometara. Točnije, naftne kompanije koncesije će moći dobiti za ograničeni broj ‘blokova’ – još nije definiran točan maksimalan broj, no razmišlja se o ograničenju prema kojemu jedan koncesionar ne može koristiti više od tri do pet blokova. Uz to, svi će se blokovi, kako saznajemo od Barbare Dorić, u koncesiju davati po istim uvjetima.

O tome, pak, hoće li se, s obzirom na raspored blokova koji se daju u koncesiju, unutar nekog od njih naći i koji od otoka, čelnica Agencije kaže kako platforme ne mogu biti u blizini otoka, kako istraživanje i eksploatacija ni u jednom trenutku ne smiju ugroziti turizam i okoliš.

Svi blokovi su koncipirani na način da su dovoljno udaljeni od kopna i otoka te istražne bušotine neće biti vidljive s obale i ni na koji način neće ugroziti turizam. Prilikom istražnih radnji kompanije su dužne uzeti u obzir turističke zone, ekološko-ribolovni pojas, plovne puteve, arheološke zone i slično.
Također, jedan od kriterija odabira je upravo poštovanje najviših ekološki standarda od strane zainteresirane naftne kompanije, što dokazuje svojim referencijama u tom segmentu na prijašnjim istraživanjima i eksploataciji koje je radila - kaže Barbara Dorić.

Piše: Lidija Gnjidić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved