Zadar
Razvojni plan
5.3.2014. 7:16:55h
Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije 2013. – 2023.
Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije 2013. – 2023. bila je jedna od točaka dnevnog reda 11. sjednice kolegija župana održane u utorak, 4. ožujka 2014. godine.
Robin hudeci / wikipedia.org

Nacrt prijedloga zaključka o prihvaćanju Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije 2013. – 2023. bila je jedna od točaka dnevnog reda 11. sjednice kolegija župana održane u utorak, 4. ožujka 2014. godine. Glavni plan razvoja turizma Zadarske županije 2013. – 2023. temeljni je dokument koji određuje budući razvoj turizma na području Zadarske županije. Nakon izrade Županijske razvojne strategije, koja određuje društvenogospodarski održivi razvoj Zadarske županije, izrađen je Glavni plan razvoja turizma Zadarske županije koji je usklađen sa svim relevantnim nacionalnim, sektorskim i županijskim planskim dokumentima, sve s ciljem dugoročnog planiranja razvoja turizma Zadarske županije, bolje tržišne pozicije i konkurentnosti te koordiniranog razvoja turizma na području Zadarske županije. Turistička zajednica Zadarske županije je, kao koordinator, sklopila Ugovor o izradi Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije 2013. – 2023. s Razvojnom agencijom Zadarske županije i Sveučilištem u Zadru, čija izrada se temeljila na partnerskom pristupu koji pretpostavlja dva temeljna tijela: Partnersko vijeće i radni tim. Kako je naglasio župan Stipe Zrilić ovaj dokument dio je strateškog planiranja Zadarske županije i predstavlja sliku budućnosti našeg turizma. Posebno je naglasio da je oval plan izrađen vlastitim snagama te da je koštao nešto više od 500.000 kuna.
Na dnevnom redu bio je I Nacrt prijedloga odluke o davanju suglasnosti Strukovnoj školi Vice Vlatkovića za prijenos vlasništva i Zadarskoj županiji za stjecanje vlasništva. Naime, školski odbor Strukovne škole Vice Vlatkovića dao je suglasnost za prijenos prava vlasništva na česticama zemlje gdje se nekada nalazila tekstilna škola sa Strukovne škole Vice Vlatkovića na Zadarsku županiju. Riječ je o školskoj zgradi i pomoćnom objektu na adresi Put Murvice u Zadru, predio Relja, neposredno uz glavnu prometnicu prema centru grada. Kako bi povećala kvalitetu strukovnog obrazovanja Zadarska županija je krenula s realizacijom projekta – Izgradnja i opremanje nove školske zgrade Prirodoslovno–grafičke škole Zadar, te je projekt prijavljen na Javni poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dostavu projektnih prijedloga – priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond 2014 – 2020.
Nova školska zgrada, čija izgradnja je predviđena na prostoru sadašnjeg SEC-a, na Murvičkoj cesti, odnosno na predmetnim nekretninama, riješila bi sve aktualne probleme i otvorila put daljnjem razvoju, radu u jednoj smjeni, mogućnosti rada po suvremenim pedagoškim standardima i obogaćenje kurikuluma. Također, nova školska zgrada osigurala bi prostorne preduvjete za doškolovanje i obrazovanje odraslih, pružanje usluga građanstvu kroz školske sadržaje: sportsku dvoranu, grafičke radionice, informatičke radionice, kemijske laboratorije, medijske radionice, multimedijalnu dvoranu, razrede, opremu. Gradnja nove školske zgrade je neophodna budući sadašnji prostor ne ispunjava minimalne uvjete rada. Za 5 nastavnih strukovnih programa postoji zanimanje okoline, jer je jedina takva škola u širem geografskom prostoru. Također, dva nova kemijska laboratorija, moderna grafička radionica i medijske radionice koji se planiraju u novoj školi omogućili bi bolje obrazovanje učenicima kao i kvalitetnu praktičnu edukaciju odraslih. U sklopu škole planira se i izgradnja sportske dvorane jer postojeća škola nema sportsku dvoranu. “Budući se uz novu školsku zgradu planira smjestiti i Centar kompetencija za kreativnu industriju, koji bi zajedno činili snažan centar obrazovanja i dokvalifikacija postojećih i novih zanimanja, Zadarska županija ima pravni interes steći u vlasništvo predmetne nekretnine.”- rekla je na sjenici kolegija pročelnica Milena Ikić obrazlažući ovaj prijedlog odluke.
Župan je danas donio odluku o kriterijima za ostvarivanje potpora iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za 2014. godinu. Radi ostvarivanja pretpostavki za provedbu županijskog Programa ruralnog razvoja Zadarske županije 2012. – 2015. godine te Programa održivog razvoja poljoprivrede Zadarske županije za 2013. – 2015. godinu u dijelu koji se odnosi na razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, ovom se Odlukom pobliže uređuju uvjeti ostvarivanja potpora iz područja poljoprivrede,
ribarstva i ruralnog razvoja, a u svrhu unaprjeđenja poljoprivrede te ruralnog razvoja kroz
očuvanje ruralnog prostora i unaprjeđenje kvalitete života u tom prostoru.
Dodjela potpora odnosno provođenje i sufinanciranje projekata odnosi se na potpore za pripremu projektne dokumentacije , potpore organizatorima i sudionicima manifestacija za:
organiziranje manifestacija i događanja koje za cilj imaju promociju poljoprivrednih
proizvoda, njihovo trženje te popularizaciju tradicionalnih poljoprivrednih i ruralnih
vrijednosti ali I sudjelovanje na promotivno prodajnim manifestacijama s ciljem promocije
poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Zadarske županije u zemlji i inozemstvu.
Također će se financirati Potpore za razvoj ruralnog turizma i tradicijskih proizvoda za: uvođenje standarda i sustava u poljoprivrednu proizvodnju (HACCP, GLOBAL G.A.P., ISO i Vodič dobre higijenske prakse) ,promidžbu i marketinšku pripremu proizvoda, označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nekom od oznaka posebnih svojstava hrane “tradicionalni ugled”, “izvornost”, “zemljopisno podrijetlo”, izvorno hrvatsko te uspostava robnih marki, izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za proizvodnju i prodaju vlastitih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu
te nabavku proizvedene dugotrajne imovine potrebne za obavljanje poljoprivredne i ribarske djelatnosti . Među kriterijima su još Potpore udrugama, zadrugama i proizvođačkim grupama/organizacijama za, Potpore podizanju višegodišnjih nasada, potpore za osiguranje usjeva i nasada i potpore za poticanje ekološke i integrirane proizvodnje . Svaki korisnik, ovisno o potpori i kriterijima može ostvariti pomoć do 30.000 kuna.
Sa sjednice kolegija župana Skupštini će biti upućeno na usvajanje još nekoliko Nacrta prijedloga odluka među kojima ona o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja zdravstvenih ustanova u segmentu decentraliziranih funkcija zdravstvenih ustanova za 2014. godinu, zatim Odluka o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja materijalnih i financijskih rashoda, nefinancijske imovine i hitnih intervencija Doma za stare i nemoćne osobe Zadar za 2014. godinu te prijedlog oduke o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja centara za socijalnu skrb Zadarske županije za 2014. godinu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved