Ljeto i zima
26.3.2015. 12:33:33h
Turistički radnici ljeti na moru, a zimi u planinama?
Valamar želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria te da stoga traži potencijalno "odrediše" u Sloveniji, sjevernoj Italiji i Austriji, a u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri
Irene Grassi / flickr.com

Valamar Riviera, druga najveća domaća turistička tvrtka, razmatra kupnju hotela u Alpama. Iznio je u intervjuu za list Wirtschaftsblatt Franz Lanschuetzer, predsjednik Uprave porečke tvrtke koja ima smještajne kapacitete na području Poreštine, Puntižele, Rapca, otoka Krka i Dubrovnika. Iznio je da kompanija želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria te da stoga traži potencijalno "odrediše" u Sloveniji, sjevernoj Italiji i Austriji, a u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri.

"Ispitujemo mogućnosti"
Pojašnjeno je da u Austriji, u kojoj Valamar razmatra kupnju ski odmarališta, rizik predstavlja najavljeno povećanje PDV-a na usluge smještaja s deset na 13 posto. Domaći poslovni portali odmah su takvu najavu protumačili kao najavu optimizacije radne snage koja nakon odrađene ljetne sezone miruje gotovo pola godine.

- Zbog sezonalnog karaktera turizma u Hrvatskoj, dio radnika bi se u sezoni skijanja vjerojatno posvetio tim lokacijama, špekulira jedan zagrebački portal koji analizira kako Valamar na računima ima 195 milijuna kuna gotovine kojim bi mogao financirati potencijalna preuzimanja, ali da je već najavio da za sezonu 2015. ulaže oko 330 milijuna kuna u objekte, proizvode i usluge u svom turističkom portfelju. Od toga je najveći projekt luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort na porečkom otoku Sveti Nikola koji se planira otvoriti u svibnju ove godine, a vrijednost investicije je 250 milijuna kuna.

Upitani da nam komentiraju te riječi Franza Lanschuetzera, iz odjela za odnose s javnošću Valamar Riviere su nam odgovorili da je u ovom trenutku riječ tek o načelnom ispitivanju mogućnosti na tržištima u okruženju. Pojasnili su kako u tom kontekstu razmatraju potencijal širenja na Jadranu i susjednim tržištima, i to prvenstveno u segmentu koji je njihova strateška djelatnost u Hrvatskoj, a to su odmorišni smještajni kapaciteti.

Poslovna politika

- Valamar Riviera već dugi niz godina najavljuje u svojim izvješćima želju za daljnjim ulaganjima, kako u svoje objekte, tako i proširenjem na potencijalno nova tržišta, što je logična posljedica poslovne politike dobrog gospodarenja i stvaranja preduvjeta za daljnji rast i razvoj. Također podsjećamo da je Franz Lanschuetzer najavio razmatranje širenja na tržišta regije prilikom uvrštenja dionice na službeno tržište dana 18.12.2014. Stoga, takav načelni interes nije nova informacija za naše dioničare, niti za investicijsku javnost u Hrvatskoj, pojašnjavaju iz Valamara.

Zaključuju da kontinuirano prate prilike za potencijalna širenja i akvizicije u Hrvatskoj i regiji s ciljem jačanja turističkog portfelja te povećanja vrijednosti kompanije, a pogotovo nakon lanjskog restrukturiranja grupacije, čime je kompanija dobila osnaženu bilancu i neupitan kapacitet za financiranje daljnjeg rasta i razvoja.

Piše: P. Gregorevič

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved