HGK
26.3.2015. 5:59:25h
Turizam čini 20 posto udjela u BDP-u, ali na razini države još nije organiziran
Predstavnici strukovnih udruga u turizmu u srijedu su se na Turističko poslovnom vijeću pri HGK složili da turistička godina ide svojim planiranim tijekom, ali da još uvijek na razini države ne postoji organiziranost industrije koja čini skoro 20 posto udjela u BDP-u.
/ freepix.biz

Predstavnici strukovnih udruga u turizmu u srijedu su se na Turističko poslovnom vijeću pri HGK složili da turistička godina ide svojim planiranim tijekom, ali da još uvijek na razini države ne postoji organiziranost industrije koja čini skoro 20 posto udjela u BDP-u.
Ivica Jurišin koji se nalazi na čelu Udruženja čarteraša pri HGK, naglasio je da HTZ već godinama ignorira nautički turizam kao specifičnu djelatnost koja zahtijeva posebnu razvojnu strategiju kao i sustav promocije.
– Nedavno su održana dva sajma nautike u Dusseldorfu i Tulinu i način na koji je Hrvatska prezentirala svoju nautičku ponudu na štandu veličine 16 četvornih metara bila je sramotna. Bolje da na sajmu nismo ni sudjelovali. S predstavnicima HTZ-a održali smo nekoliko sastanaka, obećano nam je da se sredstva za promidžbu neće planirati bez konzultacija sa strukom, međutim HTZ je ponovno samostalno odredio plan promidžbe za ovu godinu s kojim smo vrlo nezadovoljni – izjavio je Jurišin.
Nautička industrija lani je ostvarila osam do deset posto slabije rezultate nego 2013. godine, kao rezultat velikog rasta broja brodova u čarteru na godišnjoj razini te dumpinga jer agencije u stranim vlasništvima u pred i posezoni znaju spustiti cijene i za 50 posto.
Da postoje nesporazumi u komunikaciji između struke i promidžbene politike HTZ-a, potvrdila je i Laura Popovac, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma, izjavivši da bi bilo bolje da se u HTZ-ovu akciju 365 (koja se direktno tiče pustolovnog turizma kao jednog od glavnih motiva dolazaka gostiju u pred i posezoni), malo više uključi struka koja je u direktnom kontaktu s klijentima i najbolje poznaje njihove potrebe.
Tomislav Klarić iz Udruge nacionalnih putničkih agencija ukazao je na nedostatak organiziranog turizma na razini države te da se već 15 godina glorificiraju hoteli i kampovi, dok se ostali segmenti sustavno zanemaruju. Nenad Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja predstavio je projekte umrežavanje vlasnika smještaja s lokalnim turističkim zajednicama, hotelijerima i dobavljačima te je najavio inicijativu da djeca do 18 godina u pred i posezoni u privatnom smještaju spavaju besplatno te da se u tom periodu gostima omogući 10 posto popusta na dodatne sadržaje u destinacijama. Na razini Hrvatske, privatni smještaj lani je generirao četiri puta više noćenja od ukupnog rasta turističke industrije, a taj rast trebao bi se nastaviti i ove godine.
Turistička branša i ove godine očekuje srpanjske rupe, a članovi Vijeća smatraju da najveću odgovornost za to snosi privatni sektor koji nije dovoljno kvalitetno pripremio marketinške i prodajne aktivnosti. Leila Krešić Jurić, predsjednica Sektora za turizam pri HGK-u najavila je i plan aktivnosti TPV-a, koji će se ove godine uglavnom sastojati od lobiranja za promijene u zakonskim regulativama, Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Zakonu o pomorskom dobru, Zakonu u ugostiteljstvu i Zakonu o turističkim zajednicama. Svi ti zakoni već dulje čekaju svoje konačne verzije.

Piše: Željka Laslavić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved