Dubrovnik
Koncesije plaža
28.2.2014. 7:30:38h
Kome koncesija na plaži uvale Sumratin na Lapadu?
Na idućoj sjednici Županijske skupštine 3. ožujka, najavljeno je, na red će doći odluka o namjeri davanja koncesije na plaži uvale Sumratin na Lapadu. Županijskim vijećnicima upućena je na odluku koncesija za gospodarsko korištenje te plaže, ukupne površine čak 26.128 četvorih metara, te 7872 četvorna metra akvatorija, a sve nakon što je sredinom prosinca prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija dobila lokacijsku dozvolu za taj prostor.
photojenni / flickr.com

Na idućoj sjednici Županijske skupštine 3. ožujka, najavljeno je, na red će doći odluka o namjeri davanja koncesije na plaži uvale Sumratin na Lapadu. Županijskim vijećnicima upućena je na odluku koncesija za gospodarsko korištenje te plaže, ukupne površine čak 26.128 četvorih metara, te 7872 četvorna metra akvatorija, a sve nakon što je sredinom prosinca prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija dobila lokacijsku dozvolu za taj prostor.

Prije točno dvije godine proveden je i natječaj za arhitektonsko-urbanističko uređenje čitavog kompleksa u skladu sa zahtjevom cjelogodišnjeg korištenja, čije su rezultate pozitivno ocijenili i struka i sami Dubrovčani.

U koncesiju će se dati više koncesijskih područja na toj plaži, a na temelju lokacijske dozvole predviđeno je i da se zahvati u prostoru obavljaju u više faza.
Prvi korak

– U koncesiju dajemo gornji dio gdje postoji sadašnji koncesionar i donji dio same plaže, a samo je dio nadgrađa iznad postojećih garaža zasad ostavljen bez koncesioniranja, dok se ne obave radovi u donjem dijelu – navodi županijski pročelnik za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić.

– Ovo je prvi korak i administrativna odluka Županije da objavi natječaj, a onda ćemo vidjeti, indicije govore da će zainteresiranih biti – govori Kristić.

Nema sumnje da će zbog atraktivnosti prostora ove plaže, koja je jedna od prvih kupališta u Dubrovniku, ovo biti posao oko kojeg će se pojaviti više velikih igrača jer u neposrednoj su blizini i hotel “Park” grupacije “Marinelli”, te hotel “Kompas” grupe ALH, a tu su državni “Hoteli Maestral” koji i sami traže kupca. Osim njih, i niz manjih hotela na Lapadu računa na ovo kupalište za svoje goste, no gradnja i uređenje ovoga velikog plažnog kompleksa traži velika ulaganja.

– Riječ je ipak o zahtjevnoj investiciji gdje ne može svatko konkurirati, a računamo da ćemo dobiti kvalitetnog koncesionara ili koncesionare. Ukupan zahvat za cijelo područje inicijalno vrijedi oko šest milijuna eura, to je procjena investicije na temelju idejnog rješenja i lokacijske dozvole. Naša je namjera i bila da uredimo prostor kako struka i lokalni dionici kažu zbog čega se i išlo na arhitektonsko-urbanistički natječaj – navodi Kristić.

Sukladno natječaju, rok koncesije je 20, odnosno 15 godina, a samo za prvo i najskuplje koncesijsko područje od 15.297 “kvadrata”, u kojem su planirana tri ugostiteljska objekta, predviđena je početna godišnja naknada od 890.000 kuna plus najmanje tri posto prihoda od obavljanja djelatnosti, dok su sljedeća područja manja i, prema početnim cijenama, znatno jeftinija.

Za cjelokupan prostor plaže Sumratin koji se ovim natječajem daje u koncesiju, Županija će za početnu cijenu oglasiti ukupno 1,34 milijuna kuna, a od ponuditelja se traži i još najmanje tri posto od prihoda poslovanja.
Kaskadni sadržaji

Svaka gradnja mora biti u svemu prema idejno-arhitektonskom projektu uređenja, a kako su predvidjeli arhitekti Sonja Tadej, Marija Grković i Zvonimir Pavković. Oni su, podsjetimo, na plaži planirali kaskadno postavljene obiteljske, rekreacijske i lounge sadržaje. Postojeći park trebao bi ostati kakav jest, a plaža bi se trebala proširiti, dok bi se uz novi pomični ponton na betonskoj podlozi gradio bazen za Divlju ligu.

Za ovu sezonu u Uvali Lapad se sigurno neće ništa graditi, čak i ako se koncesionar izabere na ovom natječaju i prije ljeta. Očekuje se da će plaža ostati tijekom ljeta u upotrebi jer joj gravitira velik broj turista, kupača i šetača. U Županiji očekuju i da će novi koncesionar, bude li izabran, tijekom ljeta ishoditi potvrdu glavnog projekta kako bi na jesen krenuo u izgradnju.

Piše: Maja Rilović Koprivec
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved