Dubrovnik, Šibenik, Split, Zadar
Vodič za ne zaposlene
26.2.2014. 7:30:48h
Sezona otvara 20.000 radnih mjesta
Dobroj predstojećoj turističkoj sezoni (izuzevši brojne iznajmljivače i sve profesionalce koji žive od turizma) zasigurno će se radovati i tri ministra: turizma Darko Lorencin, financija Slavko Linić i rad Mirando Mrsić. Ali ipak, puno će više od njih trojice zajedno razloga za zadovoljstvo imati barem manji dio vojske od 380.000 nezaposlenih građana Hrvatske koji će imati priliku zaposliti se tijekom aktualne sezone.
avlxyz / flickr.com

Dobroj predstojećoj turističkoj sezoni (izuzevši brojne iznajmljivače i sve profesionalce koji žive od turizma) zasigurno će se radovati i tri ministra: turizma Darko Lorencin, financija Slavko Linić i rad Mirando Mrsić. Ali ipak, puno će više od njih trojice zajedno razloga za zadovoljstvo imati barem manji dio vojske od 380.000 nezaposlenih građana Hrvatske koji će imati priliku zaposliti se tijekom aktualne sezone.

Naime, Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija za ljetnih će mjeseci potraživati oko 20.000 sezonskih radnika. Nikad više do ove godine. Neki natječaji već su otvoreni, prijave traju... Hotelske kuće ekipiraju svoje posade. Još samo da turisti navale u očekivanom broju.

“Slobodna” vam je, eto, nastojala olakšati posao u izboru, pa smo za ove četiri županije izdvojili pregled ovosezonske ponude za radnom snagom, a prema aktualnim podacima za siječanj i veljaču. Naravno, kako se sezona bude primicala, otvarat će se novi natječaji... Ipak požurite, pa kad pročitate ovaj tekst, izaberite posao koji vam odgovara, napišite zamolbu i – pošaljite prijavu. Sretno vam...

Piše: Linda Preić, Marijan Džambo Gabrijela Bijelić I Mišel Kalajžić

SPLIT: Bit će više posla nego lani
Da će potražnja za sezoncima na širem splitskom području biti veća nego lani, govore i oglašene potrebe poslodavaca u siječnju. Iz Zavoda za zapošljavanje doznajemo, naime, kako su prošlog mjeseca zaprimili 496 potreba za sezoncima, što je za 100 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najviše sezonaca na području Splitsko-dalmatinske županije traži se u hotelijerstvu (315 djelatnika), umjetničkim i zabavnim djelatnostima koje podrazumijevaju organizaciju raznih događanja (po 40), u djelatnostima restorana i ostalih objekata za pripremu i posluživanje hrane (24), djelatnostima pripreme i posluživanja pića (20), u pomorskom obalnom prijevozu putnika (16)...

Svi na Hvar
Do posla će najlakše konobari i pipničari – njima se već sada nudi 117 radnih mjesta, za čistačicama i poslugom oglašeno je 111 potreba, za kuharima 90, za zanimanjima u zaštiti 40, jednako kao i za čistačima ulica i srodnim zanimanjima. Traži se i 19 recepcionara, 15 pekara i slastičara, 10 dostavljača i nosača...
Najviše radnih mjesta u sezoni trenutačno oglašava “Sunčani Hvar” – čak 160. U njihovim hotelima posla ima za 50 konobara, 45 kuhara, 20 šankista, 15 pomoćnih kuhara, 10 hostesa i jednako toliko barmena i koktel-majstora, servirki...
– Prošle je godine preko splitskog HZZ-a zaposleno 6665 ljudi na sezonskim poslovima, dok ih je, primjera radi, 2009. godine bilo upola manje. Sukladno ovim pokazateljima iz siječnja, odnosno zaprimljenim oglasima, očekujemo da će ova godina u pogledu zapošljavanja sezonaca biti još bolja – kaže Žana Gusić, predstojnica splitskog područnog ureda HZZ-a.
Na web-portalu MojPosao počeli su zaprimati oglase poslodavaca kojima se traži sezonska radna snaga iako je tek počela njihova akcija “Poslovi u turizmu 2014. godine”. Potrebu za sezoncima preko njih zasad su oglasili uglavnom veći hotelski lanci – “Radisson Blu”, “Falkensteiner resort”, “Lafodia Sea Resort”... Spomenute tvrtke imaju i rigoroznije uvjete – od kandidata traže da imaju barem godinu dana iskustva u visokokategoriziranim hotelima, poznavanje engleskog jezika (i za čistačice), poznavanje sustava kvalitete HACCP...

117 – konobara
111 – čistačica
90 – kuhara
19 – recepcionara
15 – pekara

ŠIBENIK: ‘Solaris’ prednjači u potražnji
Premda još nema preciznih podataka o tome koliko će ove godine šibensko-kninsko gospodarstvo potraživati sezonaca, gotovo je sigurno da će ih biti više od 3000.

– Sudeći prema onome što se posljednjih godina događalo na ovdašnjem tržištu rada, izgledan je očekivani rast potražnje za sezoncima. Prošle godine i tijekom sezone do radnog je mjesta došlo 2848 radnika. Imajući u vidu stalni rast prometa u turizmu, očekuje se da će ove godine taj broj biti nadmašen – kaže Aida Barišić, v.d. pročelnika Područne službe za zapošljavanje Šibenik.
Najveći je poslodavac sezoncima u šibensko-kninskom kraju, pa i u ovom dijelu Dalmacije, “Solaris”.
Stižu iz svih krajeva
– Lani smo imali oko 700 sezonaca, a ove godine trebat ćemo ih najmanje 750, tako da ćemo zajedno sa stalno zaposlenima imati ukupno više od 1100 radnika. Trebamo sve profile radnika u turizmu, recepcionare, animatore, konobare, kuhare, sobarice, hortikulturne i pomoćne radnike. Najviše ih dolazi iz ove županije, ali jako puno i iz drugih krajeva Hrvatske – kaže Goran Zrilić, direktor “Solarisa”.
I “Primošten” d.d. ove će godine povećati broj sezonaca.
– Trebat ćemo za ovu turističku sezonu dodatno barem 90 radnika. Lani smo ih imali šestero manje – kaže Sanja Prgin-Pavasović, koja se brine o ljudskim resursima u toj hotelskoj kući.
Vodička “Punta” zaposlit će 120 sezonaca, od kojih su dio stalni sezonci.
– Koristimo zakonsku mogućnost da za dio sezonaca koji nam obavljaju ključne poslove tijekom zime uplaćujemo doprinose i tako osiguramo kvalitetan kadar – kaže vlasnik “Punte” Andrija Kević.
I NP Krka također se ubraja među veće poslodavce sezoncima. Upravo je raspisan natječaj za 115 sezonskih radnih mjesta.
– Tražimo 11 recepcionara, devet kontrolora ulaza, devet prodavača suvenira, 13 prezentatora, četiri voditelja/interpretatora druge vrste, jednog voditelja ugostiteljskog objekta, pet konobara, šest čuvara, 15 hortikulturnih radnika, 14 mornara/nautičara, četiri vozača, 15 radnika na održavanju čistoće te devet pomoćnih radnika – kaže Katia Zupan, voditelj Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.
Ovim poslodavcima treba pridodati i više stotina restorana, barova, pizzerija i drugih ugostiteljsko-turističkih objekata koji također ne mogu bez sezonske radne snage. Tako će, primjerice, i novoizgrađeni akvarij u Šibeniku, kako kaže njegov vlasnik Ivan Pašalić, ovoga ljeta zaposliti tri studenta preko ugovora.

14 – mornara/nautičara
13 – prezentatora
11 – recepcionara
9 – prodavača suvenira
9 – kontrolora ulaza

ZADAR: Nema tko rezati lozu
Već u siječnju i proteklom dijelu veljače u zadarskom su Zavodu za zapošljavanje iskazane potrebe za 520 sezonskih radnih mjesta u turizmu. Riječ je o potrebama najvećih turističkih tvrtki na zadarskom području, u “Falkensteinerovim” hotelima na Punta Skali u Petrčanima i na Boriku u Zadru, zatim “Turisthotela” i “Ilirije” iz Biograda, te još dvadesetak radnih mjesta manjih poslodavaca u turizmu. Najviše se traže konobari i serviserke, kuhari, slastičari i pizza-majstori. Za ta je zanimanja oglašeno više od 200 natječaja, a ostale potrebe iskazane su za barmene, glačarice, zanimanja vezana uz wellness, za recepcionare, vrtlare, čistačice, pekare i skladištare.

Vaučeri za rad u Vinariji
– Na godišnjoj razini traži se u prosjeku oko 5000 sezonskih radnika na zadarskom području. To nisu precizni podaci jer još moramo točno vidjeti kolike će biti potrebe za ovu godinu, možda to bude i više, ali otprilike toliko sezonskih radnih mjesta bude na raspolaganju svake godine. Nadamo se da će ih ove godine biti i više – kazala je predstojnica Područne službe HZZ-a Zadar Irena Dragić.
Osim u turizmu, na zadarskom području značajne su potrebe za sezonskim radnicima u poljoprivredi. Poljoprivredna gospodarstva i veće poljoprivredne tvrtke traže sezonske radnike za razne poslove u poljoprivredi, ali njih se dobrim dijelom angažira preko tzv. vaučera (markica koje se lijepe u knjižicu, čime se evidentira rad), koji nisu vezani uz Zavod za zapošljavanje, nego uz Finu na dnevnoj razini. Tako benkovačka “Vinarija Badel 1862” svake godine angažira od 40 do 50 sezonskih radnika, i to uglavnom za poslove rezidbe vinove loze i berbe grožđa. Određeni broj radnika zaposli se na kratkotrajnim poslovima preko vaučera, a dio njih zaposli se na određeno vrijeme.
– U Područnom uredu Zadar najlakše se zapošljavaju informatičari, profesori matematike i fizike, kojih uvijek nedostaje, zatim defektolozi, socijalni radnici i rehabilitatori, zatim inženjeri elektrotehnike, medicinske sestre, koje se u pravilu vrlo lako zaposle, ali ih i imamo dovoljno na Zavodu. Nemamo profesora likovne i glazbene kulture, zatim kemije, biologije, farmaceute... – ističe Irena Dragić, predstojnica zadarskog HZZ-a.

200 - konobara, serviserki, kuhara, slastičara, pizza-majstora...
50 – berača grožđa

DUBROVNIK: Traže i čistače ulica
Čistačica, konobar i kuhar na vrhu su liste najtraženijih zanimanja u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dubrovnik. Tradicionalno velika potražnja na popisu ljetnih poslova odnosi se i na sobarice i vrtlarske radnike, kojih tradicionalno manjka uoči sezone. Orijentiranost dubrovačkoga gospodarstva turizmu i ugostiteljstvu očituje se i po ostalim nedostajućim radnim mjestima, kao što su radnik u održavanju, kuhinjski radnik, čistač ulica i pomoćni konobar. Medicinska sestra, prodavač, recepcionar i pomoćni kuhar zaključuju listu najtraženijih zanimanja u siječnju 2014. godine.

Procjenjuje se da će na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom sezone biti iskazana potreba za 4000 do 5000 radnika.
Krajem siječnja 2014. godine poslodavci su ukupno preko HZZ-a – Područnog ureda Dubrovnik tražili 619 radnika, najviše čistačica – 76, zatim 62 konobara, 50 kuhara i 38 sobarica.

Zadovoljni Slavoncima
Tradicionalno izdašan poslodavac u ljetnim mjesecima su Lukšićevi “Jadranski luksuzni hoteli”, koji su oglasili potrebu za više desetaka zaposlenika. U potrazi su za više izvršitelja na poslovima recepcionara, konobara, pomoćnoga konobara, sobarice, čistačice i radnika u praonici rublja. Nude posao i sobaru londineru, kuharu, pomoćnom kuharu, slastičaru, pomoćnom radniku u kuhinji, radniku u domaćinstvu, vozaču, voditelju plaže, spasiocu i vatrogascu.
Dio kadra već je pokriven sezoncima iz unutrašnjosti Hrvatske, poglavito Slavonije, koji iz sezone u sezonu tijekom ljetnih mjeseci rade u Dubrovniku.
– Takvi zaposlenici vraćaju nam se svake godine. Iznimno smo zadovoljni kvalitetom njihova rada, koji u potpunosti ispunjava naša očekivanja – istaknula je glasnogovornica “Jadranskih luksuznih hotela” Zrinka Marinović.
Privremenih poslova ne nedostaje ni u drugim dubrovačkim hotelima. U “Villi Dubrovnik” tako energičnim i komunikativnim osobama nude sezonske poslove pomoćnoga konobara, barmena, vratara i nosača prtljage, kuhara, pomoćnoga kuhara i slastičara. Nedostaje im i pralja, prodavač u dućanu, spasilac na plaži, skiper, sobar i spa-terapeut.
Grand hotel “Park” u turističkoj će sezoni 2014. sezonski zaposliti konobara, kuhara, pomoćnoga kuhara, sobaricu i čistačicu. U veljači natječaje za sezonska radna mjesta raspisuju i restorani, pa tako primjerice “Bugenvila” u Cavtatu traži konobare, a cavtatski “King-Commerce” kuhara, barmena, konobara i pomoćnoga konobara.
Dubrovačka putnička agencija “Elite travel” raspisala je natječaj za sezonske djelatnike, i to za više vodiča – pratitelja sa znanjem engleskog i drugog stranog jezika. Traže i referenta operativnih poslova na neodređeno vrijeme, te sezonskog referenta za booking i transfere i šaltersko-obračunskog referenta.

76 – čistačica
62 – konobara
50 – kuhara
38 – sobarica
Vlahušić: Zaposlite se, evo vam po 3000 kuna

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić predstavio je vaučer za nezaposlene.
– Taj novi model poticanja zapošljavanja pao mi je na pamet prošle subote, dok sam šetao plažom u Prapratnom. Nećemo plaćati nezaposlenost, nego zapošljavanje. Taj će se projekt uskoro naći pred vijećnicima na Gradskom vijeću – najavio je Vlahušić.
– Svakom nezaposlenom na Zavodu za zapošljavanje Grad će prvih šest mjeseci nakon što pronađu posao davati vaučer u iznosu od 1000 do 3000 kuna, ovisno o stupnju njihova obrazovanja. Najmanji iznos od 1000 kuna dobivat će osobe sa završenom osnovnom školom, oni sa srednjom školom dobivat će 1500 kuna, a doktori i magistri po 3000 kuna. Jedini je uvjet da pronađu posao. Što će oni raditi, hoće li pokrenuti neki vlastiti posao, hoće li loviti ribu ili čuvati ovce, nije važno. Jedini je uvjet da rade i prvih će šest mjeseci dobivati gradski vaučer – objasnio je Vlahušić.

Piše: Maja Rilović-Koprivec
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved