Pula
Bespovratna sredstva
24.2.2014. 13:37:31h
Istarskim poduzetnicima i obrtima bespovratno 5.201.224,44 kuna
Danas je u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjela za ekonomiju i turizam ,dr. Mijo Mirković’, održana prezentacija Programa poticanja poduzetništva i obrta ‘Poduzetnički impuls 2014.’. Prezentaciju je organizirala Istarska razvojna agencija – IDA, u suradnji s Istarskom županijom, Ministarstvom poduzetništva i obrta, Pulskim Centrom za Poduzetništvo, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komorom.
Kwasura / flickr.com

Danas je u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjela za ekonomiju i turizam ,dr. Mijo Mirković’, održana prezentacija Programa poticanja poduzetništva i obrta ‘Poduzetnički impuls 2014.’.
Prezentaciju je organizirala Istarska razvojna agencija – IDA, u suradnji s Istarskom županijom, Ministarstvom poduzetništva i obrta, Pulskim Centrom za Poduzetništvo, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komorom.

Aktualne javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava istarskim poduzetnicima i obrtnicima, poduzetničkim institucijama, jedinicama lokalne samouprave i ostalim potencijalnim korisnicima bespovratnih potpora prezentirale su predstavnice Ministarstva poduzetništva i obrta Zdenka Lončar – pomoćnica ministra i Božena Gajica Uzelac – voditeljica Odjela za potporu izvoza, a sve u cilju što kvalitetnijih priprema potencijalnih korisnika sredstava za ovogodišnje natječaje.

‘Poziv za ‘Poduzetnički impuls’ krenuo je 15. veljače, riječ je o bespovratnim potporama za poticanje konkurentnosti poduzetnika i malih obrta, a ići ćemo u smjeru da potpore odobrimo kvalitetnim i održivim projektima’, kazala je Lončar i pojasnila da se na iste mogu javiti sve djelatnosti osim iz sektora poljoprivrede i šumarstva, te da je putem Programa poticanja poduzetništva i obrta ‘Poduzetnički impuls 2013.’, istarskim poduzetnicima i obrtnicima, te ostalim subjektima odobreno ukupno 5.201.224,44 kune, odnosno da je odobreno ukupno 85 projekata, a da će se projekti financirati u različitim postocima.

Javni poziv će Ministarstvo u narednom razdoblju predstaviti svim hrvatskim županijama, kao i putem radionica kapilarno po gradovima, najavila je Lončar, te dodala da od Istarske županije kao najrazvijenije hrvatske županije, Ministarstvo očekuje najviše. Kazala je da za sada imaju odličnu suradnju s HGK i OK, te je ujedno kazala da će uskoro doći do promjena u sustavu obveznih članarina koje će se ukinuti, što znači posljedično da će članarine biti na bazi dobrovoljnih, čime će se dodatno smanjiti financijsko opterećenje poduzetnika i obrta.

Direktor Istarske razvojne agencije  - IDA-e Boris Sabati je kazao da su kamate za navedena sredstva 2 do 6 %, da se kreditna sredstva dobivaju u suradnji s OTP bankom i HBOR-om, a da IDA daje garancije do 75 %.
Sabatti je potom nabrojio mjere za razvoj istarskog gospodarstva koje je Istarska županija donijela zajedno s istarskim gradovima i općinama, a među kojima nekoliko njih provodi IDA. Riječ je o ukupno deset mjera koje su objavljene na službenim stranicama Županije i gradova.

Današnjoj prezentaciji ‘Poduzetničkog impulsa’ prisustvovao je veliki broj građana, predstavnika obrta i poduzetnika, te je dvorana pulskog Sveučilišta bila suviše tijesna za sve zainteresirane, a u ime HGK tu je bila i Jasna Jaklin Majetić, kao i tajnik OK Istarske županije Eros Sorić, te predstavnici Županije.

Piše: Doris Floričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved