Turizam ili školjke
22.2.2014. 12:46:18h
Ulagači odbacuju tvrdnje ekologa: Hoteli su daleko od mora, nema straha za kamenice...
Projekt “Duba Stonska” već nekoliko godina izaziva prijepore investitora i ekologa, koji upozoravaju na to da gradnja turističkog resorta ugrožava čitav Malostonski zaljev, poglavito proizvodnju kamenica i mušula.
Sami Keinänen / flickr.com

Projekt “Duba Stonska” već nekoliko godina izaziva prijepore investitora i ekologa, koji upozoravaju na to da gradnja turističkog resorta ugrožava čitav Malostonski zaljev, poglavito proizvodnju kamenica i mušula.

O projektu u uvali Bjejavica na Pelješcu malo se zna. Poznato je samo da je investitor tvrtka “Ilirija četiri”, iza koje stoji engleski fond za ulaganje u nekretnine EMAC.

Tvrtka “Ilirija četiri”, za turizam, ugostiteljstvo i usluge, upisana je u registru Trgovačkog suda s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i adresom u naselju Kobaš pokraj Stona.

Osobe ovlaštene za zastupanje su Nizozemac Henricus Clemens Gertrudis Franciscus Knuvers i Slovenac Mario Gregori. Riječ je o investicijskim fondovima s mješovitim američko-engleskim kapitalom, kojima “Duba Stonska” nije prvo ulaganje u Hrvatskoj. Uz tvrtku “Ilirija četiri”, postoji i “Ilirija tri”, koja ulaže u turističke resorte u Istri, na području Vodnjana, Labina i Bala. Do sada su u kupnju zemljišta na raznim lokacijama u Hrvatskoj uložili oko 100 milijuna eura.

Posao za 400 ljudi

– Na lokaciji u Dubi Stonskoj predviđa se gradnja visokokvalitetnog resorta u segmentu ekološkog i etno turizma. Riječ je o turizmu koji se temelji na očuvanju tradicije i prirodnih kvaliteta određenog područja – odgovorili su nam na postavljeni upit iz EMAC Ilirian Fonda, naglašavajući da projekt ne predviđa zahvate na obali.

Zemljište se prostire iznad uvale Bjejevica u Malostonskom zaljevu i obuhvaća sjevernu padinu brda Zjat, poluotok Ponta Nedjelja te područje oko zaseoka Rusan i brda Kulina. Investitori ističu kako nema opasnosti za Malostonski zaljev jer se gradnja hotelsko-turističkih objekata planira u gabaritima kilometar od mora.

– Izgradnja svih sadržaja turističkog resorta otvorila bi na području općine Ston oko 400 novih radnih mjesta, što bi pridonijelo gospodarskom i društvenom razvoju Pelješca, koji već dugi niz desetljeća bilježi trend iseljavanja. Prednost pri zapošljavanju, uz uvjet potrebne kvalifikacije i stručne izobrazbe, imat će stanovnici općine Ston i susjednih peljeških općina te Dubrovačkog primorja – objašnjavaju u EMAC-u.

– Intenzivna proizvodnja i uzgoj školjaka komplementarna je djelatnost planiranom turističkom razvoju općine Ston te investitor želi pružiti potporu gradnji purifikacijskog i otpremnog centra za školjke. Time bi se omogućilo povećanje proizvodnje. Dakako, školjke i ribe iz Malostonskog zaljeva bit će značajan dio gastronomske ponude u turističkom kompleksu koji gradi investitor – poručili su lokalnoj zajednici iz EMAC Ilirian Fonda.

Međutim, školjkar Mario Radibratović pita se zašto se turistička zona planira baš na području Bjejevice, kad na Pelješcu ima toliko prostora koji je pogodniji za gradnju.

– Mislim da nikakva gradnja uz rub Malostonskog zaljeva nije dobra. Isto tako se pitam mogu li domaći ljudi graditi i investirati ili se pogoduje stranom krupnom kapitalu – naglašava Radibratović.

Piše: Stanislav Soldo

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved