Nek ti kušin bude stina...
14.3.2015. 5:39:00h
Po garažama i podrumima spava 20 tisuća sezonaca
Više od 20 tisuća postelja ove će sezone biti u funkciji smještaja sezonskih turističko-ugostiteljskih radnika, koji će već od travnja stizati na Jadran iz svih dijelova Hrvatske kako bi nekoliko mjeseci zarađivali u sezonskim poslovima. Naime, čak dvije trećine sezonaca posao dobije u mjestima u kojima ne stanuju pa im treba osigurati i smještaj.
Alpha / flickr.com

Više od 20 tisuća postelja ove će sezone biti u funkciji smještaja sezonskih turističko-ugostiteljskih radnika, koji će već od travnja stizati na Jadran iz svih dijelova Hrvatske kako bi nekoliko mjeseci zarađivali u sezonskim poslovima. Naime, čak dvije trećine sezonaca posao dobije u mjestima u kojima ne stanuju pa im treba osigurati i smještaj.
Tako će ove godine, kako se procjenjuje, od oko 30 tisuća sezonaca u turizmu, čak njih 22 tisuće trebati višemjesečni smještaj kod svojih poslodavaca, za što se koriste svi raspoloživi kapaciteti: od hotelskih paviljona koji nisu u funkciji, preko privatnih soba, apartmana i hostela do preuređenih podruma, garaža i sličnih neuvjetnih prostora. Procjenjuje se da bi na takav način sezonci ove godine mogli ostvariti gotovo dva milijuna noćenja u mjestima svojeg rada!

Slavonija i BiH

Na žalost, povećanje broja sezonaca nije posljedica rasta naših turističkih kapaciteta ili ulaganja u podizanje kvalitete usluge, nego činjenice da se u turizmu nepovratno gube stalno zaposleni. Zbog toga ih nadomještaju sezonci koji u potrazi za poslom odlaze iz svojih mjesta i za plaću i smještaj prihvaćaju sezonske poslove na Jadranu. Najviše ih je iz Slavonije i BiH. I poslodavcima zbog toga smještaj sezonaca postaje sve veći problem, s kojim se prije nisu suočavali jer je pretežan dio zaposlenika ipak bio iz domicilnog stanovništva.

Kako se trend otkazivanja ugovora o radu stalnim zaposlenicima povećava, tako udio sezonaca u turizmu raste, a time i teškoće s njihovim smještajem. Nerijetko se zato sezonci smještaju i u vrlo neuvjetne i problematične životne prostore.

Tako ih se, doznajemo, smješta po petero u jedan skromni apartman, u funkciji su često i kreveti “na kat” s jednim sanitarnim čvorom na pet i više ljudi!
Hotelijerima je lakše

– Velike hotelske kuće se lakše snalaze u tome jer imaju dio kapaciteta koji su izvan komercijalne funkcije pa ih koriste za smještaj sezonaca, a ostali koriste privatni smještaj i sve ostalo što im je na raspolaganju. Problem je, međutim, što je sezonaca svake godine sve više. Dio poslodavaca plaća cjelokupan trošak smještaja, a neki traže participaciju radnika u tome. Međutim, dio sezonaca je u neprimjerenom smještaju i s vrlo lošim uvjetima, jer poslodavci na tome štede i sve što se može komercijalno iznajmiti ne žele koristiti za sezonce.

Zato prostori koji ostaju za njih često nisu primjereni – kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata usluga i turizma Hrvatske.

Da je smještaj sezonaca postao zanimljiv i privatnim iznajmljivačima, pokazuju oglasi turističkih agencija koje ovih dana hotelijerima i ugostiteljima nude apartmane, sobe i hostele za smještaj sezonaca po pristupačnim cijenama.

Iako u agencijama ne žele govoriti o visini cijene za takav posao, jasno je da je riječ o nižim cijenama na bazi mjesečnog najma koje jamče popunjenost od nekoliko mjeseci, ali to uglavnom traže privatni ugostitelji, restorani ili mali hoteli za svoje šefove kuhinja ili važnije osoblje.

Piše: Ružica Mikačić

Pogled u buštu
3 - 4,5 tisuća kuna plaća se sezonski posao sobarice
4 - 6 tisuća kuna plaćaju se konobari
10 tisuća kuna u dobrim restoranima za obrazovane kuhare

Rast potražnje
600 sezonaca više nego lani tražilo se samo u prva dva mjeseca 2015. u Splitu
30.022 novozaposlenih u turizmu (konobar, kuhar, sobarica) tijekom 2014. godine (+17 posto)
2015. dvoznamenkasti rast traženih sezonaca u primorskim županijama od početka godine

Sobe ili apartmani
– Mi za svoje sezonske radnike organiziramo primjerene smještajne kapacitete u našim objektima ili unajmljujemo smještaj od naših višegodišnjih partnera, a trenutno smo u fazi oglašavanja potreba za dodatnim smještajem u Poreču od svibnja do rujna. Smještaj za naše radnike mora biti soba ili apartmanski smještaj s kupaonicom te s mogućnosti korištenja kuhinje i pranja rublja – rekli su nam u “Valamaru”, najvećoj hotelsko-turističkoj kompaniji u zemlji, koja ove godine zapošljava 2,5 tisuća sezonaca.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved