Split
Prenapuhana statistika
9.3.2015. 5:03:41h
Split bi turizam gradio na tri dana Ultre, a nema ni poštenu diskoteku
Ponavlja se priča od prošle godine, navodno postoji realna opasnost da Ultra Europe festival dogodine nećemo vidjeti u Splitu jer im se nude puno bolji uvjeti diljem Staroga kontinenta.
TheArches / flickr.com

Ponavlja se priča od prošle godine, navodno postoji realna opasnost da Ultra Europe festival dogodine nećemo vidjeti u Splitu jer im se nude puno bolji uvjeti diljem Staroga kontinenta. Kao glavni krivci za ovu mogućnost istaknuti su “gramzivi iznajmljivači”, pa dogradonačelnik Splita Goran Kovačević apelira na svoje sugrađane da spuste cijene smještaja.

Istovremeno Ultra Europe, preko svoje sestrinske tvrtke Travel2Ultra, trenutno prodaje mjesto (bez šatora) na livadi u kampu udaljenom 25 kilometara od Splita za 250 kuna po osobi za jednu noć, a transfer od Resnika do Sukoišanske ulice, kojem je cijena inače 30 kuna, prodaju za 90 kuna. O cijenama pića i hrane na Poljudu tijekom festivala bolje je ni ne govoriti...

Organizator Joe Bašić prije nekoliko dana apelira na hrvatsku državu i Ministarstvo turizma da novčano pomognu kako bi Ultra ostala u Hrvatskoj, a pritom nam se čini i da se služi igrom nerealnih brojki kako bi pritisak imao dodatno pokriće. Jer zaista nam prenapuhano zvuči zarada od pola milijarde kuna, koju smo navodno ostvarili u prve dvije godine izdanja festivala, a brojka od (bit ćemo optimistični) 25 tisuća stranaca i 15 tisuća domaćih gostiju koji su na Poljudu plesali prošlog ljeta pretvara se u cijelih 120 tisuća. Sve to s tendencijom da, po dogradonačelnikovim riječima, “Ultra dođe do 180 tisuća prodanih ulaznica”, što je svakom imalo razumnom čovjeku podatak koji spada u znanstvenu fantastiku.

Da se razumijemo, održavanje festivala u Splitu ima nemjerljiv marketinški učinak i Grad bi i dalje trebao davati punu logističku i organizacijsku podršku Ultri, jer rijetko kad će ponovno gotovo svi imati direktnu financijsku korist od nekog glazbenog događaja.

No, u pitanju je prvenstveno privatni projekt, kojem je osnovni cilj zarada, pa bi Split i država trebali dobro razmisliti treba li ulagati proračunski novac u nešto što nije razvojno. Jer Ultra je sada tu, no tko organizatoru brani promijeniti mjesto održavanja, iduće ili za xy godina.

Da im je u Rimu ili Barceloni jeftinije unajmiti stadion, javne površine i radnu snagu, zar vjerujete da bi svjetske DJ zvijezde ikada stigle u Hrvatsku? I žive li oni koji kritiziraju splitske iznajmljivače zaista u iluziji da je smještaj povoljan u vrijeme Octoberfesta u Munchenu, Valentinova u Parizu ili finala Lige prvaka u gradu domaćinu?

Ultra Europe događa se u gradu koji bi htio biti europski Miami, a tijekom ljeta je grad bez poštene diskoteke, bez ozbiljne koncertne dvorane, grad u kojem se iz godine u godinu smanjuju sredstva koja dobivaju lokalni kreativci...

Krenimo od ovih problema, koji su puno veći za Split koji želi biti destinacija privlačna mladima. Jer turistička sezona ne traje tek tri dana u srpnju.

Piše: Ivan Kaštelan
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved