Pazite ! Kazne !
26.2.2015. 5:52:33h
Kreću inspekcije, kazne za neregistrirano čuvanje kamp kućica i plovila i do 50.000 kuna
Kreću inspekcije, kazne za neregistrirano čuvanje kamp kućica i plovila i do 50.000 kuna

Ante Barešić, direktor tvrtke AG Barešić & sinovi d.o.o. Drage i potpredsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, jučer je u dvorani za sastanke Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar, točno u "podne manje pet", održao konferenciju za medije na temu "Upravljanje i problematika čuvanja kamp kućica i brodica na zadarskom području".

- Osnovni cilj konferencije je pravovremeno obavještavanje i upozorenje svima onima koji se legalno bave kamp djelatnošću, naročito onima koji to rade na crno, da Ministarstvo financija - Carinska uprava uskoro kreće u inspekcijski nadzor čuvanja, odnosno skladištenja prikolica za kampiranje i plovila, obznanio je Barešić, inače vlasnik kampa Oaza mira u Dragama sa 180 smještajnih jedinica.

Pritom je naglasio kako će najveći inspekcijski nadzor Carinske uprave biti uglavnom na području Zadarske županije u kojoj se, za razliku od Istre, turistička djelatnost u mnogim slučajevima obavlja pod parolom "snađi se druže".

- Djelatnost čuvanja kamp kućica i plovila dopuštena je jedino kada je pravna osoba upisana u sudski registar, kada je fizička osoba upisana u obrtni registar ili kad izvrši prijavu iznajmljivanja zemljišta poreznim tijelima, rekao je Barešić naglasivši kako je registracija djelatnosti puno jeftinija od kazni.

Naime, za nepoštivanje zakonskih odredbi propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 50.000 kuna, odnosno od 5.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te za fizičku osobu u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.

Pritom je istaknuo kako se shodno zakonskim propisima zabranjuje svako obavljanje čuvanja kamp kućica i plovila za sve pravne i fizičke osobe koji nemaju registriranu djelatnost za tu namjenu.

- Prvenstveno se to odnosi na one koji bez registrirane djelatnosti na crno na svom ili iznajmljenom zemljištu čuvaju kamp kućice i plovila, govori Barešić te nastavlja:

- Međutim, i svi oni legalni vlasnici registriranih kampova za smještaj kampera u kamp kućicama ili kamp prikolicama, ako nemaju registraciju za obavljanje djelatnosti čuvanja (zimovanja) kamp kućica i plovila, smatraju se sudionicima u obavljanju neregistrirane djelatnosti, objašnjava Barešić koji se na primjerenoj suradnji zahvalio Antoniju Mučnjaku, pomoćniku ravnatelja Carinske uprave.

Za kamp kućice i plovila koja se zateknu prigodom obavljanja nadzora potrebno je dokazati i carinski status u skladu s carinskim propisima EU.

- Prvo je kod utvrđene nelegalne djelatnosti usmeno rješenje o zabrani te pečaćenje prostora, prostorija, opreme za rad ili namijenjene radu, do otklanjanja utvrđenih nedostataka, a najkraći rok je 30 dana od izdavanja usmenog rješenja, navodi Barešić te nastavlja:

- Kazne su zaista rigorozne, htjeli ne htjeli zakonski propisi se moraju poštivati. Osim plaćanja kazni, oduzet će se i kamp kućice i plovila koja su bila predmetom obavljanja neregistrirane djelatnosti. Oduzet će se i imovinska korist koju je pravna ili fizička osoba stekla obavljanjem ove neregistrirane djelatnosti, naglasio je.

Piše: Velimir Brkić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved