Europski gosti
25.2.2015. 12:34:22h
Austrijancima Hrvatska raj, novac im vrijedi 50 posto više
Samo 26 posto naših gostiju ima mjesečni prihod po kućanstvu veći od 3000 eura
Klearchos Kapoutsis / flickr.com

Hrvatima je život skup, ni mnogim Europljanima kod nas nije jeftino, ali za Austrijance je Hrvatska jedna od najpovoljnijih zemalja za odmor. Sa svojih sto eura u nas mogu kupiti roba i usluga za koje bi im kod kuće trebalo čak 146 eura, pokazala je posljednja kvartalna analiza Bank Austrije. Austrijancima je pri tom u Hrvatskoj isplativije ne samo nego kod kuće nego i kod hrvatskih konkurenata Turske, Grčke, Španjolske, a pogotovo u Italiji ili Francuskoj. Vijest je to koja bi nam mogla donijeti neke nove goste. Malo tko, naime, ima neograničen budžet za ljetovanje. Samo 26 posto naših gostiju ima mjesečni prihod po kućanstvu veći od 3000 eura, 37 posto ih živi s dvije do tri tisuće eura, a još toliko kućanstava raspolože s manje od dvije tisuće.

Beznačajna razlika
– Većina gleda na svaki euro, a Austrijanci sigurno neće zaboraviti ove brojke kad budu bukirali godišnji odmor. Do ljeta će, doduše, biti objavljena još jedna analiza, ali ona se od sadašnjih podataka može razlikovati tek pokoji postotak. Osim toga, Hrvatska je već nekoliko godina po kupovnoj moći eura Austrijancima među tri najpovoljnije zemlje – kaže Ranko Vlatković, direktor HTZ-a u Beču.

Podaci Bank Austrije obradovali bi i naše najbrojnije turiste, dobrostojeće Nijemce. Neke tamošnje analize nisu nam išle u korist. Hrvatska nije u krugu cjenovno najprivlačnijih odredišta, a zna se da je Nijemcima u Turskoj, recimo, jeftinije 17 posto nego kod kuće. O imidžu govori i nedavna reportaža na jednoj tamošnjoj televiziji, koja je pokazala da je desetak proizvoda istog trgovačkog lanca, od sokova do higijenskih potrepština, u Hrvatskoj skuplje nego u Njemačkoj.

– Hrvatska definitivno više nije na glasu kao jeftina turistička destinacija i analiza Bank Austrije odlična je za promociju. Nema bolje reklame od toga da gost misli kako ga odmor neće puno koštati – kaže Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora ID Riva tours.

Domaći financijski analitičari svjesni su toga, smatraju da je hrvatski turizam danas cjenovno konkurentan, ali upozoravaju da se dugoročno ipak mora težiti većoj turističkoj zaradi.

U klasteru jeftinijih
– Rezultati analize Bank Austrije ne iznenađuju. Hrvatska je više kroz domaće medije potencirana kao skuplja od ostalih mediteranskih zemalja. Istodobno nas stručna internacionalna rangiranja svrstavaju u klaster jeftinijih destinacija – kaže Sanja Čižmar iz konzultantske kuće Horwath HTL.

– Istina, Hrvatska se pojavljuje i na rangiranjima luksuznih svjetskih destinacija. To su tek počeci, ali dobro je da nas tržište percipira kao destinaciju koja nudi lifestyle i kvalitetu, a ne samo niže cijene. Ne želimo biti jeftina, već uzbudljiva i kvalitetna destinacija. No, neovisno o percepciji Hrvatske kao „lifestyle" ili „mainstream" destinacije, za Hrvatsku je u svim segmentima tržišta važno da pruža fer odnos vrijednosti za novac. Da je tako, pokazuje istraživanje Bank Austrije koje svjedoči o konkurentnosti turističke Hrvatske u Austriji, vezano za činjenicu da smo izvan eurozone – zaključuje Čižmar.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved