Njihovi prijedlozi se ne čuju
7.2.2015. 11:08:39h
Iznajmljivači protiv neusklađenih turističkih zakona
Sudeći po reakcijama turističkih djelatnika na današnjem forumu sekcije zajednice obiteljskog turizma HGK Istarske županije čini se da su predstavnici u Ministarstvu turizma imaju još mnogo posla da propise usklade sa praksom.
Pedro Ribeiro Simões / flickr.com

Sudeći po reakcijama turističkih djelatnika na današnjem forumu sekcije zajednice obiteljskog turizma HGK Istarske županije čini se da su predstavnici u Ministarstvu turizma imaju još mnogo posla da propise usklade sa praksom. Koliko su privatni iznajmljivači nezadovoljni zakonskim okvirima moglo se vidjeti po reakciji stotinjak okupljenih koji su nagradili pljeskom sve primjedbe koje je tom prilikom, u pulskom Domu hrvatskih branitelja, iznosio iznajmljivač Nelo Bernaca iz Banjola.

On je upozorio da tipične istarske kuće za odmor u njegovom kraju, kakvu i on iznajmljuje, nemaju predprostor i da je suludo da se netko sjetio nametnuti to kao pravilo ako se želi iznajmljivati takav objekt. Na objašnjenje da je autentičnost ono što želi zadržati i ponuditi svojim gostima odgovorila mu je Gordana Rosić iz Ureda državne uprave u Istarskoj županiji. Rekla mu je da zakon nalaže predprostor za takav objekt i savjetovala mu je da ga napravi kako ne bi imao problema s inspekcijom iako bi to moglo narušiti autohtonost istarske kuće koju iznajmljuje. Bernaca tu nije stao. Spomenuo je da propisi nalažu da mora u objektu imati krevet određenih veličina.

- Našao sam takav krevet kakav se od mene traži, ali madrac nisam i stvarno ne znam gdje da ga tražim, ogorčeno je rekao te se upitao zar je moguće da je takav zakon pisao netko tko nema blage veze sa stanjem na terenu, upisao se iznajmljivač iz Banjola. Na zakone koje propisuje Ministarstvo turizma, kojeg inače vodi ministar Darko Lorencin iz mjesta pored kojeg živi Nelo Bernaca, on je uputio još jednu primjedbu. Pojasnio je da pravilnik nameće da pločice u kupaonici moraju biti do stropa, a u njegovoj kući su zidovi visoki četiri metra pa se upitao što zar četiri metra visoko mora postaviti pločice. Uz smjeh i pljesak okupljenih na nelogičnost takvih propisa prekinut je Bernaca od davanja dodatnih primjedbi, iako je poručio kako je tek počeo.

Rosić ga je upozorila da u Uredu državne uprave provode zakon i da mu ne može davati konkretne odgovore zašto je netko propisao takve zakone. Inače, atmosferu nezadovoljstva među iznajmljivačima na formu je "zapalila" gospođa koja je upitala predstavnike Ureda državne uprave što će učiniti ako naiđu da u objektu sa četiri kreveta zateknu pet gostiju.

- Povremeno se događa da nam rezerviraju sve krevete, a s gostima se neočekivano pojavi još jedan njihov prijatelj. Vjerujem da moj slučaj nije izuzetak i da drugi iznajmljivači imaju takvih problema, rekla je iznajmljivačica koja se nije predstavila. Na opće nezadovoljstvo svih okupljenih iznajmljivača Bernaca je odgovorila da takve goste ne smije primiti te da ih mora "poslati ča". Upozorila je da ako to ne učini da bi mogla snositi kaznu od 2.000 do 15.000 kuna i uz to joj prijeti oduzimanje pribavljene imovinske koristi od tog aranžmana.

Piše: P. Gregorević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved