Pirovac
Velika investicija
2.2.2015. 6:19:17h
Jahte u pirovačkoj marini već ovog ljeta
Izgradnja pirovačke nautičke luke, najveće investicije u povijesti te općine, ušla je u svoju drugu fazu. Nakon što je investitor, tvrtka “Adriatic charter”, sredio i izmijenio svu potrebnu projektnu dokumentaciju, krenuli su građevinski radovi na izgradnji primarnog i sekundarnog lukobrana Marine Pirovac.
Joho345 / wikipedia.org

Izgradnja pirovačke nautičke luke, najveće investicije u povijesti te općine, ušla je u svoju drugu fazu. Nakon što je investitor, tvrtka “Adriatic charter”, sredio i izmijenio svu potrebnu projektnu dokumentaciju, krenuli su građevinski radovi na izgradnji primarnog i sekundarnog lukobrana Marine Pirovac. Drugi dio izgradnje obuhvatit će i novu obalnu liniju na budućoj sjevernoj i zapadnoj strani akvatorija marine, kao i uređenje zaobalnih zelenih površina, parkirališta te tri plutajuća gata.

Unatoč tome što će se radovi na uređenju marine u Pirovcu nastaviti nakon ljeta, u nju bi već u lipnju mogli uploviti prvi brodovi.

Pokretač razvoja

– Iznimno smo zadovoljni što sve ide prema planu i što je proteklog tjedna počela i druga faza radova. Nautička luka bi s radom trebala početi već ove godine jer će okončanjem druge dionice radova sve, osim zgrade marine, biti u funkciji. Stoga investitor planira ishoditi uporabnu dozvolu – najavio je načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

U Pirovcu su u međuvremenu razriješene i trzavice nastale oko plaćanja komunalne naknade. Podsjetimo, načelnik općine Ivan Gulam htio je investitoru izići u susret oslobađanjem plaćanja dijela (45 posto) komunalnog doprinosa. Općinsko vijeće Pirovca, međutim, nije donijelo tu odluku o oslobađanju plaćanja smatrajući da će taj novac više značiti Pirovcu, nego investitoru.

– Tvrtka vlasnika Slavija Skočića podmirila je cjelokupan iznos komunalnog doprinosa. Uredno podmiruje i fiksni dio koncesije pa mogu reći da između Općine i investitora više nema otvorenih pitanja – tvrdi Gulam.

Pirovački načelnik ukratko nam je iznio i plan treće faze izgradnje nautičke luke, koja će krenuti nakon završetka turističke sezone.

– U posljednjoj fazi očekuje nas podizanje zgrade marine s pratećim sadržajem te manipulativni i radni plato s dizalicom.

Aktiviranje poduzetnika

Tvrtka Slavija Skočića “Adriatic charter” iz Sukošana u ovaj strateški važan projekt ulaže 72 milijuna kuna. Za upravljanje budućom lukom nautičkog turizma “Adriatic charter” je dobio koncesiju u trajanju od dvadeset godina, a njezina vrijednost iznosi 11,5 milijuna kuna. Marina Pirovac imat će dvjesto vezova, a obuhvatit će površinu od gotovo 53 tisuće četvornih metara. Njezinom izgradnjom otvorit će se više od trideset radnih mjesta.

Načelnik Gulam vjeruje da će luka nautičkog turizma biti pokretač daljnjeg razvoja njegove općine.

– Pirovac će izgradnjom marine definitivno naći svoje mjesto na nautičkoj karti Hrvatske. Svakako da će općina prosperirati otvaranjem novih radnih mjesta, no nadamo se da će marina potaknuti i lokalne poduzetnike da se aktiviraju, kako bi osigurali perspektivu mladim ljudima – zaključuje Gulam.

Piše: Petar Mikulčin

Renesansa na moru
U Pirovcu su pri kraju i radovi na rekonstrukciji stare rive – porta, kojom će lučko područje dobiti nove uređene vezove i šetnicu prema trgu Rudina. Riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Ministarstvo pomorstva, Šibensko-kninska županija i njezina Lučka uprava, te Općina Pirovac.

– Rekonstrukcija stare rive dio je naše priče o “renesansi na moru”, koju želimo zaokružiti uređenjem Rudine kao povijesnog centra mjesta – ističe Ivan Gulam.

Link na originalni članak

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved