HGK upozorenje!
1.2.2015. 8:49:07h
Bez rješavanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra nema investicija
Sadašnjim tempom rješavanja tih uvjeta trebat će 40 godina da postignemo rezultate navedene u Strategiji razvoja turizma do 2020., upozorio je Franco Palma
vacation2 / flickr.com

Turistička 2015. u Hrvatskoj mogla bi biti slična prošloj s mogućim blagim porastima do dva posto, ali to nije dovoljno da turizam ojača. Provedba Strategije razvoja turizma do 2020. godine osnovni je uvjet za rješavanje problema koji postoje u turističkom sektoru i zapreka za unapređivanje poslovanja i povećanje investicija u turizmu, naglasio je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća, na prvoj sjednici Vijeća. Palma je naveo kako će sadašnjim tempom rješavanja tih uvjeta trebati i do 40 godina da turistički sektor postigne rezultate navedene u Strategiji.

  Teško agencijama

Stagnacija u turizmu znači gubljenje pozicija, a time i zaostajanje hrvatskog turizam za konkurentskim zemljama. Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Turističkog vijeća istaknuto je i kako je ponavljanje turističkih rezultata iz 2014. te nastavak rasta i širenje tržišta cilj svih turističkih sektora u ovoj godini. Posebno je istaknuto nastojanje da se produži turistička sezona u predsezoni i posezoni te poveća korištenje kapaciteta.

  Ukazano je kako je važno poraditi na stvaranju uvjeta za ulaganja, a to je u prvom redu porezna politika te rješavanje pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra. Naime, kampovima raste kvaliteta ponude i povećava se broj mobilnih kućica, no bez ugovora o turističkom zemljištu neće biti većih investicija u tom području, rečeno je na Vijeću. Osobito je važno i pitanje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a Turističko poslovno vijeće zatražit će informacije o tome u kojoj je fazi donošenje tog zakona, s obzirom na to da je prošla gotovo godina dana od zatvaranja javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga Zakona.

  Obiteljski smještaj lani bilježi povećanje noćenja za 10 posto, dolazaka za 15 posto, a aktivnosti se usmjeravaju na edukaciju te podizanje kvalitete ponude. Putničke agencije su u teškom položaju, a uvođenje stope od 25 posto na PDV dodatno će im otežati poslovanje. Restoraterima su problem dvojne stope PDV-a od 13 i 25 posto, ovisno o mjestu pružanja usluge. Najveći će im problem biti promjene u zahtjevima HACCP sustava. Ronilački turizam suočava se s ograničenjima kod lokacija za ronjenje jer su im neke od najatraktivnijih lokacija odlukama Ministarstva kulture nedostupne.

  Paket-aranžmani
Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić upoznala je članove Vijeća s prijedlogom Direktive EU o paket-aranžmanima i potpomognutim putnim aranžmanima, čije bi se uvođenje negativno odrazilo na konkurentnost i profitabilnost hotelske industrije te će se stoga tražiti da se revidira stav Hrvatske u vezi s tim pitanjem.

  Direktiva, naime, izaziva brojne negativne reakcije hotelijera i putničkih agencija diljem Europe jer ih dovodi u konflikt s nekoliko članaka kojima se hotelijerima određuje da sve usluge osim smještaja u svom hotelu, primjerice wellness vikend, moraju »paketirati«, što automatski znatno povećava trošak i u konačnici poskupljuje proizvod na štetu krajnjeg korisnika.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved