Dubrovnik
Bez plana!
31.1.2015. 8:50:38h
Hoteli Plat na meti devet investitora
Devet pisama namjere domaćih i stranih potencijalnih investitora stiglo je na neobvezujući natječaj države za prodaju Hotela Plat d.d.
Pudelek / wikipedia.org

Devet pisama namjere domaćih i stranih potencijalnih investitora stiglo je na neobvezujući natječaj države za prodaju Hotela Plat d.d. U tijeku je drugi krug natječaja u kojemu se trebaju dostaviti obvezujuće ponude, i tek će nakon 26. veljače biti poznato tko je od potencijalnih investitora koji su iskazali interes i dostavio obvezujuće ponude za kupnju dionica trgovačkog društva Hoteli Plat. Zasad su svoje namjere javnosti predstavili samo zaposlenici i uprava Hotela Plat koji planiraju dati državi obvezujuću ponudu za kupnju dionica svoje tvrtke.

Direktor Hotela Plat d.d. Pero Matić kaže da još uvijek ne može odgovoriti na pitanje tko su njihovi partneri u ovom poslu jer s njima još pregovaraju. Neslužbeno se ovih dana spominje podatak da će, osim zaposlenika, obvezujuće ponude poslati još pet hrvatskih tvrtki te po jedna iz SAD-a, Švicarske i Francuske.

Riječ je navodno o tvrtkama Nautički centar Trogir, KHA četiri iz Zagreba, Adriainvest inženjering iz Zagreba, Delta savjetovanje iz Zagreba, 3E Turizam iz Slunja, Netex Inc. iz SAD-a, Swiss Liegenschaften AG iz Švicarske te Eco services SAS, registriran u Dubrovniku, a osnivač mu je istoimena francuska tvrtka.

Plan ulaganja
Ovaj put Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), ostavio je istu cijenu, od gotovo 100 milijuna kuna za 92,49 posto dionica, kao u prvom neuspjelom natječaju prošle godine, no izmijenili su ostale uvjete. Lani je u natječaju stajala odredba da se sva ulaganja moraju izvršiti iz vlastitih sredstava, pa su svi zainteresirani investitori koji su predali pisma namjere odustali. Novim natječajem to je izbrisano, ostala je ista cijena, a investitor nije obvezan dostaviti plan poslovanja, ulaganja i razvoja tvrtke, već mu je to prepušteno na volju.

– Mi smo za to da tko god kupi Plat, mora pristupiti obnovi i ulaganjima – kaže Pero Matić, direktor Plata.

Zaposlenici i Uprava u svojoj će ponudi upravo istaknuti namjeru obnove ratom poharanog područja i novo zapošljavanje djelatnika, i nadaju se da će to netko znati vrednovati.

– Netko je među ruševinama omogućio da vrijednost državne imovine poraste 50 puta, a toga nema u natječaju ni u tragovima. Mi možemo biti razočarani i ogorčeni prema vlasniku, ali jedini način da participiramo u cijelom procesu privatizacije jest da se javimo na natječaj – kaže Matić.

Zašto među uvjetima natječaja nije naveden obvezan plan ulaganja? Evo kako su odgovorili iz DUUDI-ja:

– Na prethodnom natječaju, koji je uključivao obvezan određen plan ulaganja, nije bilo dostavljenih obvezujućih ponuda. Sada, u aktualnom natječaju, potencijalni investitor može ponuditi plan ulaganja – odgovara glasnogovornica Državnog ureda, koji kao da ne zna kako o budućem vlasniku Hotela Plat d.d. ovisi život cijele jedne zajednice.

Budući vlasnik Hotela Plat, a time i velikog dijela župske vale, naime ne mora se sukladno ovom natječaju uopće tamo baviti turizmom.

Piše: Maja Rilović Koprivec
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved