Dobri primjeri
30.1.2015. 6:35:41h
Međimurje svojim primjerima u turizmu daje smjer cijeloj Hrvatskoj
Prisustvom najviših državnih predstavnika i eminentnih stručnjaka s područja cijele Lijepe naše u segmentima gastronomije, turizma te autohtonosti i kvalitete domaćih proizvoda na današnjoj sjednici, još je jednom dano priznanje međimurskom renomeu koji uživamo kao jedna od najkvalitetnijih kontinentalnih destinacija Hrvatske.
/ emedjimurje.hr

Prisustvom najviših državnih predstavnika i eminentnih stručnjaka s područja cijele Lijepe naše u segmentima gastronomije, turizma te autohtonosti i kvalitete domaćih proizvoda na današnjoj sjednici, još je jednom dano priznanje međimurskom renomeu koji uživamo kao jedna od najkvalitetnijih kontinentalnih destinacija Hrvatske.

Naime prema četverogodišnjem Programu rada Odbora, planirano je održavanje nekoliko tematskih sjednica izvan Sabora, a odlučeno je kako će se jedna od njih, na temu Hrvatska enogastronomija u kontekstu razvoja turizma, održati uz domaćinstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem i zamjenicom Sandrom Herman te predsjednikom Odbora za turizam Hrvatskoga sabora Gorana Beusa Richembergha.

U posjet Međimurju tom su prigodom stigli brojni saborski zastupnici, među kojima i Dragutin Glavina, Mario Habek i Marijan Škvarić, pomoćnici ministra turizma Želimir Kramarić i Davor Ižaković, Zlatko Komadina, župan Primorsko - goranske županije, Damir Bajs, župan Bjelovarsko – bilogorske županije, kao i predstavnici desetak hrvatskih županija, strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu te predstavnici turističkih zajednica iz cijele Hrvatske i drugih.

Najsjeverniji hrvatski kraj pravi je primjer dobre prakse, a to je ono što su svi prisutni mogli vidjeti i u to se uvjeriti. „Međimurje nije kao lokacija odabrano slučajno, naime ovdje vidimo primjere iz kojih se vidi da oni koji se bave proizvodnjom vina ili pak razvojem gastronomije u turizmu mogu postići odlične rezultate. Ujedno saznati na koji se način izvornost brendira i postaje način funkcioniranja“, rekao je predsjednik Odbora, a međimurski župan dodao:

„Međimurje nudi prije svega kontinentalni, zdravstveni, kongresni i cikloturizam, ima svoje prednosti kroz povezivanja s drugim regijama susjednih zemalja u blizini, ali i povijesne te kulturne sadržaje i manifestacije. Njihovim razvojem omogućujemo svakom gostu da se u vrijeme svog boravka može potpuno opustiti u zelenoj oazi u srcu Europe.“ Povezivanje riječke i međimurske priče napravio je župan Komadina.

„Što se turizma tiče, Međimurje ima mnogo toga za ponuditi, a kao i Primorsko-goranska županija radi na način koji bi trebalo slijediti. Ta dva kraja imaju dobru budućnost u korištenju naše gastronomije i vinarstva u funkciji turizma“, objasnio je. „Ključno je da hrvatski akteri turizma rade na brendiranju autohtonosti i izvornosti te da se takozvane zelena i plava Hrvatska gospodarski povežu. Također, trebalo bi se više oslanjati na domaće proizvode, a proizvodnja hrane trebala bi postati neodvojivi dio turističke ugostiteljske ponude“, naglasio je u svom izlaganju Beus Richembergh.

Stoga je i lokacija održavanja sjednice, Terme LifeClass Sveti Martin, najbolje dočarala ono zbog čega je sjeverni dio pravi primjer dobre prakse, osim u vidu porasta noćenja od gotovo 10.000 u odnosu na prošlu godinu, razvijenog cikloturizma, enogastronomije, jedne od najboljih termomineralnih voda u Europi, ujedno i u segmentu gastronomije. Naime, potpisivanjem ugovora s lokalnim proizvođačima i obiteljskim gospodarstvenicima, Terme u svojoj ponudi nude, uz sve ostale sadržaje, ujedno i lokalno uzgojene namirnice za svakog gosta uz slogan „Svijet zdravih užitaka“.

„U deset godina bilježimo 300 posto više noćenja, što je samo rezultat jednog ispravnog pristupa turizmu. Upravo smo jučer donijeli i marketinški plan razvoja turizma za narednih sedam godina, a uvjereni smo kako možemo u to vrijeme ponuditi izuzetno mnogo, iako smo kontinentalna županija u turizmu. Kada bi po uzoru na projekte Međimurske županije i Termi funkcionirala cijela zemlja, da se sve što se proizvede u Hrvatskoj daje turistima na stol, bez sumnje bi se naša poljoprivreda i gospodarstvo izvukli iz krize“, jasan je Posavec.

Uz predavanja Damira Fabijanića, glavnog urednika časopisa 'Iće i piće', prof.dr.sc. Edija Maletića, predstojnika Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Matu Jankovića, chefa, predstavljena je i lokalna kuharica Tradicionalna jela Međimurja, degustirana jela nagrađivane Male hiže Mačkovec te pjenušac Bistroa i vinarije Shamper.

Nakon sjednice za sve sudionike, njih 70-ak, pripremljen je stoga i tradicionalni međimurski ručak, a posjet je zaključen odlaskom u Vinsku kuću Hažić, dobitnika nagrade Urbanovo za najkvalitetnije vino 2014. godine, gdje su se osobno mogli uvjeriti u kvalitetu proizvodnje vina, soka te čipsa od jabuke, kojima dižu standarde domaće turističke ponude.

Zaključak uspješnog turističkog dana u Međimurju je taj da se dobrim turizmom može baviti onaj tko stvara vjernost kod svog gosta i u kompetitivnom okruženju je u stanju biti bolji od drugih. Ovaj je kraj pokazao da mu turizam nije samo važna industrijska grana nego i tema iz koje se može razvijati druga industrija – proizvodnja hrane, ideja i poduzetnički duh.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved